<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az oroszországi magyar export jelentősen visszaesett, a háború azonban lehetőséget is jelent a kockázatot felvállaló magyar cégek számára, hangzott el a Magyar Külkereskedelmi és Iparkamara (MKIK) külgazdasági évnyitó konferenciáján.  A panelbeszélgetésen a magyar külpiaci üzleti lehetőségeket vették számba a szervezet szakértői.

Az orosz gazdaság erősen visszaesett, nagy problémákkal küzd, de nem omlott össze a nyugati szankciók miatt, jelentette ki Szekeres István, az MKIK Magyar-Orosz Tagozat elnöke a beszélgetésen.

Mint mondta, Oroszország importja 20, exportja pedig 14 százalékkal esett vissza tavaly, az infláció 13 százalék volt, az idén pedig 0-3 százalékkal csökkenhet a gazdaság teljesítménye becslések szerint. Bár a behozatal 2023-ban növekedhet (hat százalékkal), az export ugyanennyivel tovább csökkenhet, az infláció pedig 10 százalék felett maradhat.

Zuhant az exportunk, de...

Ami a hazai vonatkozásokat illeti, Szekeres István szerint a magyar export Oroszországba 37 százalékkal 1,3 milliárd dollárra esett vissza tavaly. A csökkenés persze egész Európára jellemző, Nagy-Britannia oroszországi exportja például 58 százalékkal zuhant. Ezzel szemben Törökország csaknem 50 százalékkal növelte kivitelét.

Szekeres István, az MKIK Magyar-Orosz Tagozat elnöke (szemben) szerint a nyugati cégek kivonulása üzleti lehetőség a magyaroknak. Fotó: Privátbankár/Izsó Márton Artúr
Szekeres István, az MKIK Magyar-Orosz Tagozat elnöke (szemben) szerint a nyugati cégek kivonulása üzleti lehetőség a magyaroknak. Fotó: Privátbankár/Izsó Márton Artúr

Nem túl kedvező tehát a helyzet, az új piaci befektetésekkel minimum őszig várni kell, figyelmeztetett. Ezzel együtt erősíteni kell az oda exportáló és ott gyártó magyar cégek helyzetét, hogy a háború után jó pozícióból szálljanak be a versenybe.

A Magyar-Orosz Tagozat elnöke kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy a nyugati cégek kivonulása egyben üzleti lehetőséget is teremt a befektetőknek: most lehet olcsón megvenni a távozó vállalatok telephelyeit, üzleteit. Ez persze kockázatos, de Oroszországban ilyen szempontból nagyok a lehetőségek, fogalmazott.

Prémium áru Kínába

Egy másik keleti nagyhatalommal, Kínával kapcsolatban Nádasi Tamás, az MKIK Magyar-Kínai Tagozatának az elnöke úgy vélekedett: a világ a blokkosodás útján halad, Kína ugyanakkor akár nyertese is lehet a háborúnak. Megállíthatatlanul jönnek a kínaiak Európába, Magyarországra, és békés úton hódítják meg a világot: vásárolnak és befektetnek, jegyezte meg.

Szerinte az ottani, 1,4 milliárd fős piac óriási lehetőséget jelent a külföldi cégeknek, mint ahogy az is, hogy a lakosság óriási megtakarításokkal rendelkezik.  

Hozzátette: míg Magyarország területének 60, addig Kína területének csak hat százaléka megművelhető, ezért a távol-keleti ország szinte minden élelmiszerből behozatalra szorul, azaz korlátlan exportlehetőségeket jelent a magyar agrárium számára.

Olcsó áruval a magas szállítási költségek miatt ugyanakkor nem érdemes foglalkozni, főleg prémium áruval lehet betörni az ottani piacra, vélekedett.

Ami az egyéb piacokat illeti, a panelbeszélgetésen elhangzott: Törökország amúgy sem könnyű piac, a közelgő, májusi választások miatt pedig még bonyolultabb a helyzet, ezért a befektetésekkel érdemes megvárni a második félévet.

Kazahsztánban szintén a mezőgazdasági cégek előtt vannak lehetőségek, a közeljövőben például vetőmagot fog kiszállítani oda az MKIK. A közép-ázsiai térségbe ugyanakkor nehéz és a korábbinál drágább most szállítani az ukrajnai háború miatt, 3-4 hét alatt jutnak csak el oda a kamionok Európából.

És mi van az európai piacokkal?  

Ami Európát illeti, a német piacon a zöld technológiában vannak lehetőségek, mivel a német gazdaság zöld átálláson megy át, emellett elektronikai műszereket, alkatrészeket tekintve is importra szorul, ami lehetőség a magyar cégeknek is, mondta Bódi László. A Magyar-Német Tagozat elnöke szerint német középvállalatok is szóba jöhetnek akvizíciós célként.

Szlovákiával kapcsolatban Tordai Péter, a Magyar-Szlovák Tagozat elnöke azt emelte ki, hogy jók a politikai kapcsolatok a két kormány között, gazdaságilag Szlovákia Magyarország egyik legfontosabb partnere.

A magyar beruházók nagyon aktívak Szlovákiában, fordítva viszont ez nem igaz: a szlovákok magyarországi befektetései csak tizedét teszik ki az ottani magyar befektetéseknek.

A hazai cégeknek vonzóak lehetnek a határmenti Interreg-programok turisztika és képzési területen, fűzte hozzá.

A román-magyar gazdasági kapcsolatokon szintén nem látszik a háború hatása, erről már Orosz Tivadar, a Magyar-Román Tagozat elnöke beszélt.

Mint mondta, a két ország közötti kereskedelmi forgalom 12,5 milliárd euróra nőtt 2022-ben. Románia a 7. legnagyobb partnerünk a külkereskedelemben, az exportunkat tekintve a 3., az importot tekintve a 11. helyen áll – az áruértéket tekintve mintegy 3 milliárd euróval többet viszünk ki, mint amennyit behozunk.

Orosz Tivadar arra is felhívta a figyelmet, hogy villamosenergiát exportálunk és importálunk is Romániából, szerinte ebben van perspektíva. Fontosnak nevezte a vas és acél importját is, és kitért arra is, hogy folyamatosan növekszik a romániai magyar befektetések súlya.

A Nyugat-Balkánnal kapcsolatban Galambos Attila, a Nyugat-balkáni Tagozat elnöke azt emelte ki, hogy nagyon jó a viszony Szerbiával, és a térség többi országával is aránylag jók a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok. Ugyanakkor ott is probléma a munkaerő hiánya a jelentős elvándorlás miatt.

Az MKIK évnyitó konferenciáján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt az idei fő külgazdasági célokról. Erről itt olvashatnak:  

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG