<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Lázár szerint nem merül fel komolyan Magyarország kilépése az EU-ból, bár nehéz lenne a tagság mellett kampányolni. A miniszter nem tudja, tényleg felvette-e a beszélgetéseiket Spéder Zoltán és még mindig nem érti, miért romlik meg az UHT tej. Tovább dübörög a kormányinfó.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott Kormányinfó 55 - Mit, miért tesz a kormány? címmel. Sok olyan dologról beszámoltak, amiről már a Privátbankár.hu is írt - ilyen volt például, hogy a felek végre egy év egyeztetés után egymás tenyerébe csaptak az Erste Bank Hungary 15 százalékának megvásárlása ügyében. Megtudtuk, hogy ahogy az egész országot, az egész kormányt is a magyar labdarúgó válogatott szenzációs teljesítménye foglalkoztatja, a miniszterelnök ezekben az órákban érkezett haza Franciaországból. Hiába írtunk róla alapos cikket, Lázár János továbbra sem érti, miért nem romlik meg az UHT tej; a kormányon belül vita van arról, ki kell-e terjeszteni erre is az áfacsökkentést.

Volt néhány más érdekes téma is:

Nőtt a terrorfenyegetettség

A kormány információi szerint az elmúlt 48 órában romlott a helyzet a franciaországi Európa-bajnokságon a terrorhelyzet szempontjából - ezért adott ki figyelmeztetést a TEK is arról, hogy terrorcselekményekre lehet számítani a következő napokban. Lázár azt kérte, mindenki vegye komolyan a felhívásokat.

Ingyenes ebéd és táborozás a nyári szünetben

Ingyenesen vehetik igénybe a rászorulók a nyári szünet alatt is a bölcsődei, óvodai vagy iskolai étkezést; májusban 160 ezer gyerek szülei jelezték, hogy igénybe fogják venni a lehetőséget a 208 ezer jogosult közül. Emellett ingyenes táborozási lehetőséget is kínálnak, várhatóan 90 ezer gyermek számára nyílik meg idén a lehetőség - a szám minden évben nőtt.

Jó szövetségeseink a britek

Az eredményt nem szeretné megelőlegezni Lázár János, de kérdésre válaszolva elmondta: bár Magyarország helyzetére, lehetőségeire is fontos hatással van, nem magyar, hanem uniós ügynek tekintjük a brit népszavazást az uniós tagságról. Lázár szerint ha nem nyernek a Brexit-pártiak, de csak kicsi lesz a maradáspártiak többsége, annak is fontos üzenete lesz, aminek hatása lesz az EU életére. Magyarországnak mindenesetre jó szövetségese volt a Nagy-Britannia az elmúlt években.

A pénteki kormányülésen érdemben foglalkoznak majd a népszavazással, értékelni fogják az eredményt.

És mi vajon kilépnénk?

A következő kormányülésen döntenek majd nagyberuházásokról is (Liget-projekt, Országos Széchenyi Könyvtár, Operaház, Kossuth tér), és az önkormányzati dolgozók sztrájkja is téma lesz.

Később egy kérdésre válaszolva elmondta: nem hiszi, hogy a magyarok kilépése az EU-ból komolyan felvetődne, bár most szerinte nehezen lehetne az EU-tagság mellett kampányolni. Még azt sem tudta biztosra mondani a miniszter, hogy ő igennel szavazna-e a bentmaradásra.

Bár sok érv szól az EU mellett, Lázár úgy látja, a választópolgárok csalódtak az unióban, mert a fizetések nem közelítettek olyan tempóban a nyugati bérekhez, mint szerették volna.

A kormány mindenesetre nem mérlegelte, hogy Brexit esetén Magyarország is megvizsgálja a kilépés lehetőségét.

Vajon tényleg felvette beszélgetéseiket Spéder?

Azokra a hírekre, hogy Spéder Zoltánnál történt házkutatás során lefoglaltak olyan rögzített beszélgetéseket, amelyeket a bankár barátjával, Lázár Jánossal folytatott, a miniszter nem tudott érdemben reagálni - a rendőrségtől nincs olyan információja, hogy valóban lenne ilyen rögzített beszélgetés. Egy későbbi kérdésre válaszolva azt mondta, hogy erről azóta sem beszélt Spéder Zoltánnal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Messze nem járnak annyian moziba, mint a járvány előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 06:57
Emelkedett a mozik nézőszáma, de még elmarad a várakozásoktól, bár a tavalyi szintnél sokkal jobb a helyzet - írta a Világgazdaság a csütörtöki számában.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az irányadó kamathoz a Fed
MTI | 2021. szeptember 23. 06:32
Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság, a FOMC.
Makro / Külgazdaság Az új izraeli kormány tojástánca – Egyiptom, USA, palesztinok
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 05:34
Korábbi telepes vezetőként Naftali Bennett kormányfő ellenzi a kétállami megoldást, ezért egy új stratégia értelmében „csökkenteni” akarja a palesztin konfliktust, nem pedig megoldani. Az izraeli miniszterelnök áttöréssel felérő látogatást tett Kairóban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem Messi a legjobban kereső futballista a világon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:05
Hanem egy másik, öregedő-félben lévő szupersztár.  
Makro / Külgazdaság Cinkelt rangsorok: kiborult a bili a világ vezető pénzintézeténél
Wéber Balázs | 2021. szeptember 22. 17:33
Mintegy húsz év után megszűnik a Világbank Doing Business indexe, amely az üzleti és befektetési környezet alapján rangsorolta az országokat. A hivatalos indoklás szerint “információs rendellenességek” és “etikai ügyek” nyomán szüntetik be az indexet. Magyarul: a gyanú szerint a Világbank vezetői egyes országokat előrenyomtak a rangsorban, például üzletért vagy támogatásért cserébe. Elemzők szerint nem a szervezet befolyásolhatósága a meglepő, hanem az, hogy a legfontosabb indexét manipulálták ilyen könnyedén.
Makro / Külgazdaság Védettségi igazolás: nagyon bekeményít Ausztria
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 17:26
Fokozzák az ellenőrzéseket. Aki hamisítja az igazolást, akár három éves börtönbüntetést is kaphat.
Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos