5p
Tényleg valami ipari szemét az olcsó UHT tej, amit vegyszerekkel tartósítanak és tesznek élettanilag értéktelenné, hogy cserébe sose romoljanak meg? Külföldi gazdák akarják tönkretenni a magyarok egészségét? Lázár János hetek óta arról beszél, hogy el sem tudja képzelni, mi lehet az UHT-tejben, hogy nem romlik meg hónapokig - összeszedtük a tényeket, hátha segítünk.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Amióta csak felmerült a tej áfájának csökkentése, szinte minden Kormányinfón szóba kerül az UHT tej - az áfacsökkentés ugyanis csak a friss tejre vonatkozik, a tartósra nem. Állítólag nagyon erősen próbálkozik az UHT-lobbi, hogy termékét bejuttassa a kedvezményes áfakörbe. Csütörtökön Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter sokadszor is értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy létezik olyan tej, ami akár fél évig is fogyasztható marad, nem romlik meg. Kísérletet teszünk a kétségek eloszlatására.

Csak a friss tej a jó tej?

"Én magam azok közé a vidéki választópolgárok közé tartozom,  akik nem tudják megérteni azt, hogy egy doboz tej hat hónapig hogyan lehet jó, hogy nem romlik el hat hónapon keresztül, ha az egyébként friss és egészséges; milyen kezelésre van ahhoz szükség, ami hat hónapig lehetőséget biztosít arra, hogy elálljon a tej. (...) Kíváncsi lennék, hogy mi az, amit UHT-tejként, tartós tejként árulnak Magyarországon" - mondta Lázár csütörtökön.

A korábbi kormányinfón még azt is mondta: nem ad tartós tejet a gyermekeinek.

Mi történik a tejjel, miután kijön a tehénből?

A tejet soha nem isszuk olyan formában, ahogy fejés után az edényekbe kerül: ha a piacon friss, nyers tejet vásárolunk, fogyasztás előtt azt is fel kell forralni, hogy a benne lévő káros baktériumok elpusztuljanak. Ahogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy korábbi összeállításából is kiderül: hűtéssel csak lassítható a romlást okozó mikrobák elszaporodása, míg pusztulásuk a tej hőkezelésével érhető el.

A boltokban kapható, nem tartós tejeket pasztőrözik - ilyenkor 71,7 fokos hőmérsékleten rövid ideig hőkezelik (esetleg valamivel alacsonyabb hőmérsékleten, de hosszabb ideig), majd lehűtik. Ennek eredményeként nagyjából 3-5 nappal kitolják a tej eltarthatóságát.

A következő fokozat az ESL, az Extended Shelf Life, avagy kiterjesztett eltarthatóságú termék: itt már 100 fok feletti (de 135 fok alatti) hőmérsékletet használnak, de csak pár pillanatig - ezután a tejet gyorsan le is hűtik. Az eltarthatóság itt 2-3 hétre növekszik.

Lázár János nagy mumusa, az UHT-technológia az Ultra High Temperature kifejezés rövidítéséből adódik: 135 fok feletti hőmérsékletre melegítik a tejet néhány másodpercre, aztán hirtelen lehűtik. Ez minden olyan mikrobát elpusztít, amely szobahőmérsékleten el tudna szaporodni. Ráadásul a hőkezelés után olyan dobozba csomagolják, ahol fénytől, oxigéntől és a baktériumoktól is védve van - így aztán hűtés nélkül, hónapokig is eláll.

"Fontos tudni, hogy a hűtés nélkül tárolható ún. „tartós tej” nem tartalmaz tartósítószert!" - hívja fel a figyelmet az állampolgárok, köztük a vidéki választópolgárok és Lázár János figyelmét is összeállításában a Nébih. Még egy grafikát is készítettek korábban a tartósítási technológiákról:

Mit pusztít el a hőkezelés?

A hőkezelés intenzitásától függően kisebb-nagyobb mértékben megváltoztatja a tej kémiai és fizikai tulajdonságait - írja a Nébih. Érdemleges változás viszont az összetevőkben nem történik azon kívül, hogy az esetlegesen jelen lévő megbetegítő baktériumok elpusztulnak. Az UHT íze a magas hőkezelés miatt kicsit más, és a vitaminok elenyésző része is elbomolhat, de élettanilag érdemi különbség nincs az UHT és a pasztőrözött tej között.

Egyébként pedig a legfrissebb, a piacon vásárolt tejet is felforraljuk, ráadásul jobban, mint a pasztőrözött boltit...

22 ezer liter külföldi tejet vettek le a polcokról - azért, mert mérgező?

Arról a Privátbankár.hu is beszámolt, hogy a Nébih rászállt a külföldi UHT-tejekre, 48 fajta terméket vizsgáltak meg, amelyek közül összesen 22 tétel megbukott, több tízezer liter tejet kellett kivonni a forgalomból.

Ideje elhagyni az országot

Lázár János úgy fogalmazott: a multinacionális nagyvállalatok egy részének ideje volna elhagyni az országot ahelyett, hogy Magyarországra zúdítja Európa élelmiszer-ipari szemetét.

Lázár János is megemlékezett erről, üdvözlendőnek nevezte a vizsgálatot. Szerinte ezejk a tejek olyan anyagokat tartalmaztak, amelyek a "tej" kategóriának nem feleltek meg.

A Nébih közleménye alapján azonban ez nem igaz: nem az volt a baj a problémás tejekkel, hogy valami rossz dolgot kevertek bele, hanem az, hogy gyártóik becsapták a vevőket. Alacsonyabb volt ugyanis a tej tejzsír-tartalma, mint amit ráírtak a dobozra (jellemzően 1,5 százalékos jelölésű termékek voltak érintettek). Pedig a tejzsír egyébként a tej értékes része, amit fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak - nem véletlen, hogy a mohó gyártók igyekeztek minél kevesebbet benne hagyni a tejben.

A tej tehát kevésbé volt értékes, mint ahogy azt a vásárlók hihették, de nem volt benne semmiféle extra vegyszer vagy bármilyen adalék. Remélhetőleg a vizsgálat tárgyát ezúttal nem képező magyar gyártású UHT-tejekkel nincs ilyen probléma.

Nem a minőséggel van baj igazából: szlovák gazdákat nem akarnak támogatni

Az UHT tej 60 százaléka import, a maradék hazai előállítású  (ennek ellenére a Nébih csak a külföldieket ellenőrizte a különakcióban) - emiatt az áfacsökkentés kiterjesztése az UHT tejekre nem szolgálná a magyar termelők érdekeit, mondta Lázár János.

Így tehát érthető, hogy a szlovák, cseh, lengyel gazdákat - nagyon helyesen - nem akarja saját forrásból támogatni a magyar kormány, ezért nem csökkenti az áfát teljes körűen, kár azonban az olcsó UHT-tejek egészségügyi kockázatával riogatni az embereket, ha egyszer nincsenek ilyenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Töltsd le az 5 éves MySPAR appot – spórolj és nyerd meg az új Peugeot 2008-at!
PR | 2025. október 9. 10:03
Születésnapját ünnepli a MySPAR app, amit már több mint félmillióan használnak nap mint nap. Most a hetente frissülő digitális kuponok többsége akár 30% kedvezményt ad, a nyereményjáték fődíja pedig egy vadonatúj Peugeot 2008!
Vásárló Energiatakarékos hűtők 2025-ben: mennyit spórolhat egy A-osztályos modell?
PR | 2025. október 7. 13:44
A háztartások energiafogyasztásának jelentős részét a folyamatosan üzemelő készülékek adják. Közülük is a hűtőszekrény az, amely a nap 24 órájában működik, így választása hosszú évekre meghatározza a villanyszámlát. 2025-ben az energiahatékonyság már nemcsak környezetvédelmi kérdés, hanem egyre inkább pénzügyi döntés is: egy A-osztályos modell éves szinten tízezreket hagyhat a családi kasszában.
Vásárló Eldobja a „csodafegyverét” a kormány a választásokig? Kizártnak tűnik
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. október 7. 05:37
Már nem csak tavalyhoz képest drágább a nagybevásárlás: két hónap után újra emelkedésnek indultak az élelmiszerárak a hipermarketekben. Az viszont jó hír, hogy az éves drágulás tempója legalább egy kicsit újra lassult. Elképzelhetetlennek tűnik az árrésstop november végi kivezetése a Privátbankár Árkosár legfrissebb eredményei alapján.
Vásárló Ínycsiklandó élmények: hogyan formálják át a gasztronómiai programok a rendezvényeket?
Márkázott tartalom | 2025. október 3. 13:44
A gasztronómiai élmények egyre több embert vonzanak, hiszen nem csupán az ízlelőbimbókat stimulálják, hanem közösségi élményeket és emlékeket is eredményeznek. 
Vásárló Ezekkel a megoldásokkal letisztulttá varázsolhatjuk a otthonunkat
Márkázott tartalom | 2025. október 2. 13:44
Egy gyermekes családban, ahol folyamatosan minden a nappaliban vagy a szoba padlóján hever, nehéz minimalista, elegáns, letisztult otthont létrehozni. De nem kell, hogy a lurkó elvegye a kedvünket, hiszen van pár megoldás, amivel még akkor is sokat tehetünk a rendszerezettségért, ha még van pár évünk, amíg a kicsi felnő. 
Vásárló Étkező különböző stílusban: inspirációk és megoldások otthonodnak
Márkázott tartalom | 2025. október 1. 13:20
Vajon belegondoltál már, mennyire fontos szerepe van az étkezőnek az otthonodban? Ez a hely igazából az a tér, ami valóban összehozza a családot és a barátokat. Legyen szó gyors reggeli szendvicsekről vagy egy hosszú esti vacsoráról, itt történnek a valóban fontos pillanatok.
Vásárló Milyen padló illik igazán otthonába?
Márkázott tartalom | 2025. október 1. 11:40
Amikor új burkolat kerül szóba, az esztétikum mellett a tartósság és a praktikum is döntő szerepet játszik. Egy jól megválasztott padló évtizedekre meghatározhatja az otthon hangulatát, ezért nem mindegy, milyen megoldás mellett döntünk.
Vásárló A parfüm nemcsak egy illat, hanem egy életérzés
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 30. 13:04
Egy illat, amit reggelente magunkra fújunk, sokkal többet jelent, minthogy jó illatunk lesz a nap folyamán. A jó parfüm tulajdonképpen létrehoz egy aurát, egy olyan láthatatlan öltözetet, amely sokszor többet mond, mint maga a ruházatunk.
Vásárló 10 spórolási tipp, amit bárki könnyedén bevezethet a mindennapokban
PR | 2025. szeptember 30. 11:11
A spórolás sokaknak egyet jelent a lemondással, pedig valójában apró szokásokról van szó. Ha kicsit tudatosabban figyelünk a mindennapi döntéseinkre, a hónap végén sokkal több pénz maradhat a zsebünkben. Nem kell drasztikus változtatásokat tennünk, elég, ha néhány kisebb lépést fokozatosan beépítünk az életünkbe.
Vásárló Hogyan óvd meg a cicád egészségét?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 30. 09:52
Gondoltál már arra, hogy mennyi apró részletre kell figyelned ahhoz, hogy kis négylábú társad a lehető legjobb környezetben élhessen? 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG