5p

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

Tényleg valami ipari szemét az olcsó UHT tej, amit vegyszerekkel tartósítanak és tesznek élettanilag értéktelenné, hogy cserébe sose romoljanak meg? Külföldi gazdák akarják tönkretenni a magyarok egészségét? Lázár János hetek óta arról beszél, hogy el sem tudja képzelni, mi lehet az UHT-tejben, hogy nem romlik meg hónapokig - összeszedtük a tényeket, hátha segítünk.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Amióta csak felmerült a tej áfájának csökkentése, szinte minden Kormányinfón szóba kerül az UHT tej - az áfacsökkentés ugyanis csak a friss tejre vonatkozik, a tartósra nem. Állítólag nagyon erősen próbálkozik az UHT-lobbi, hogy termékét bejuttassa a kedvezményes áfakörbe. Csütörtökön Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter sokadszor is értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy létezik olyan tej, ami akár fél évig is fogyasztható marad, nem romlik meg. Kísérletet teszünk a kétségek eloszlatására.

Csak a friss tej a jó tej?

"Én magam azok közé a vidéki választópolgárok közé tartozom,  akik nem tudják megérteni azt, hogy egy doboz tej hat hónapig hogyan lehet jó, hogy nem romlik el hat hónapon keresztül, ha az egyébként friss és egészséges; milyen kezelésre van ahhoz szükség, ami hat hónapig lehetőséget biztosít arra, hogy elálljon a tej. (...) Kíváncsi lennék, hogy mi az, amit UHT-tejként, tartós tejként árulnak Magyarországon" - mondta Lázár csütörtökön.

A korábbi kormányinfón még azt is mondta: nem ad tartós tejet a gyermekeinek.

Mi történik a tejjel, miután kijön a tehénből?

A tejet soha nem isszuk olyan formában, ahogy fejés után az edényekbe kerül: ha a piacon friss, nyers tejet vásárolunk, fogyasztás előtt azt is fel kell forralni, hogy a benne lévő káros baktériumok elpusztuljanak. Ahogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy korábbi összeállításából is kiderül: hűtéssel csak lassítható a romlást okozó mikrobák elszaporodása, míg pusztulásuk a tej hőkezelésével érhető el.

A boltokban kapható, nem tartós tejeket pasztőrözik - ilyenkor 71,7 fokos hőmérsékleten rövid ideig hőkezelik (esetleg valamivel alacsonyabb hőmérsékleten, de hosszabb ideig), majd lehűtik. Ennek eredményeként nagyjából 3-5 nappal kitolják a tej eltarthatóságát.

A következő fokozat az ESL, az Extended Shelf Life, avagy kiterjesztett eltarthatóságú termék: itt már 100 fok feletti (de 135 fok alatti) hőmérsékletet használnak, de csak pár pillanatig - ezután a tejet gyorsan le is hűtik. Az eltarthatóság itt 2-3 hétre növekszik.

Lázár János nagy mumusa, az UHT-technológia az Ultra High Temperature kifejezés rövidítéséből adódik: 135 fok feletti hőmérsékletre melegítik a tejet néhány másodpercre, aztán hirtelen lehűtik. Ez minden olyan mikrobát elpusztít, amely szobahőmérsékleten el tudna szaporodni. Ráadásul a hőkezelés után olyan dobozba csomagolják, ahol fénytől, oxigéntől és a baktériumoktól is védve van - így aztán hűtés nélkül, hónapokig is eláll.

"Fontos tudni, hogy a hűtés nélkül tárolható ún. „tartós tej” nem tartalmaz tartósítószert!" - hívja fel a figyelmet az állampolgárok, köztük a vidéki választópolgárok és Lázár János figyelmét is összeállításában a Nébih. Még egy grafikát is készítettek korábban a tartósítási technológiákról:

Mit pusztít el a hőkezelés?

A hőkezelés intenzitásától függően kisebb-nagyobb mértékben megváltoztatja a tej kémiai és fizikai tulajdonságait - írja a Nébih. Érdemleges változás viszont az összetevőkben nem történik azon kívül, hogy az esetlegesen jelen lévő megbetegítő baktériumok elpusztulnak. Az UHT íze a magas hőkezelés miatt kicsit más, és a vitaminok elenyésző része is elbomolhat, de élettanilag érdemi különbség nincs az UHT és a pasztőrözött tej között.

Egyébként pedig a legfrissebb, a piacon vásárolt tejet is felforraljuk, ráadásul jobban, mint a pasztőrözött boltit...

22 ezer liter külföldi tejet vettek le a polcokról - azért, mert mérgező?

Arról a Privátbankár.hu is beszámolt, hogy a Nébih rászállt a külföldi UHT-tejekre, 48 fajta terméket vizsgáltak meg, amelyek közül összesen 22 tétel megbukott, több tízezer liter tejet kellett kivonni a forgalomból.

Ideje elhagyni az országot

Lázár János úgy fogalmazott: a multinacionális nagyvállalatok egy részének ideje volna elhagyni az országot ahelyett, hogy Magyarországra zúdítja Európa élelmiszer-ipari szemetét.

Lázár János is megemlékezett erről, üdvözlendőnek nevezte a vizsgálatot. Szerinte ezejk a tejek olyan anyagokat tartalmaztak, amelyek a "tej" kategóriának nem feleltek meg.

A Nébih közleménye alapján azonban ez nem igaz: nem az volt a baj a problémás tejekkel, hogy valami rossz dolgot kevertek bele, hanem az, hogy gyártóik becsapták a vevőket. Alacsonyabb volt ugyanis a tej tejzsír-tartalma, mint amit ráírtak a dobozra (jellemzően 1,5 százalékos jelölésű termékek voltak érintettek). Pedig a tejzsír egyébként a tej értékes része, amit fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak - nem véletlen, hogy a mohó gyártók igyekeztek minél kevesebbet benne hagyni a tejben.

A tej tehát kevésbé volt értékes, mint ahogy azt a vásárlók hihették, de nem volt benne semmiféle extra vegyszer vagy bármilyen adalék. Remélhetőleg a vizsgálat tárgyát ezúttal nem képező magyar gyártású UHT-tejekkel nincs ilyen probléma.

Nem a minőséggel van baj igazából: szlovák gazdákat nem akarnak támogatni

Az UHT tej 60 százaléka import, a maradék hazai előállítású  (ennek ellenére a Nébih csak a külföldieket ellenőrizte a különakcióban) - emiatt az áfacsökkentés kiterjesztése az UHT tejekre nem szolgálná a magyar termelők érdekeit, mondta Lázár János.

Így tehát érthető, hogy a szlovák, cseh, lengyel gazdákat - nagyon helyesen - nem akarja saját forrásból támogatni a magyar kormány, ezért nem csökkenti az áfát teljes körűen, kár azonban az olcsó UHT-tejek egészségügyi kockázatával riogatni az embereket, ha egyszer nincsenek ilyenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nincsen még vége a horrornak a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2025. október 29. 10:36
Újabb áremelkedés jön.
Vásárló Egész évben karácsony – de hová tűnik az ünnep varázsa?
Elek Lenke | 2025. október 27. 19:22
Kint 17 fokot mutat a hőmérő, még októberben vagyunk, de az egyik nagy bevásárlóközpont lakberendezési üzletében már ömlenek ránk a halloweeni mellett a karácsonyi áruk is. Mire eljön az ünnep, elvész annak a varázsa, gondolhatja sok magyar vásárló. De hogyan és miért kezdtek a hazai kereskedők is elmozdulni ebbe az irányba?
Vásárló Új korszak kezdődik Salgótarjánban: épül a város első STOP SHOP bevásárlóparkja
Natív tartalom | 2025. október 27. 16:18
Salgótarján új fejezethez érkezik: a város központjában, a Lidl melletti területen megkezdődött a régió legújabb STOP SHOP bevásárlóparkjának építése. A CPI Hungary fejlesztésében megvalósuló projekt nemcsak új vásárlási lehetőségeket, hanem modern, fenntartható és közösségbarát környezetet is hoz a nógrádi megyeszékhelyre.
Vásárló Csak ebben a magánkórházban található újszülött/koraszülött intenzív centrum
Natív tartalom | 2025. október 27. 14:33
A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van. A TritonLife magánkórház közleményében továbbá kiemelik, hogy intézményükben van a magánegészségügyben egyedüliként elérhető újszülött/koraszülött intenzív centrum (PIC II).
Vásárló Nagy öröm érte az Aldi vásárlóit
Privátbankár.hu | 2025. október 21. 08:14
Megduplázza az online vásárlás elérhetőségét.
Vásárló Milyen termékeket érdemes értékesíteni a magyar online piactereken?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 16:56
A magyar online kereskedelem folyamatosan bővül, és a piacterek egyre népszerűbbek a vásárlók körében. Az eladók számára ez hatalmas lehetőségeket kínál, ugyanakkor egy fontos kérdést is felvet: mely termékek fogynak a legjobban? A megfelelő termékkör kiválasztása döntő lehet a siker és a stagnálás között.
Vásárló Brand safety vs. bevétel: mit kezdjenek a kiadók a „szürke zónás” hirdetőkkel?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 10:17
A hazai online médiapiac egyszerre él meg két nyomást: az egyik az olvasói bizalom megőrzése, a másik a hirdetési bevétel növelése. A kettő általában együtt halad – amíg nem kerül szóba a „szürke zóna”. Ez az a tér, ahol a hirdető jogilag tiszta, a termékkategória nem tiltott, mégis felmerülhetnek reputációs, ízlésbeli vagy kontextusbeli kérdések. Klasszikus példa, amikor egy komoly, tragédiával foglalkozó cikk mellé fut be harsány, „garantált eredményt” ígérő kreatív. Nem illegális, csak rossz helyen van – és a kiadó márkájától idegen.
Vásárló Egyre jobb magyar autósnak lenni
Privátbankár.hu | 2025. október 20. 09:49
Megint csökkentek az üzemanyagok átlagárai, a dízelről pedig újabb jó hír érkezett.
Vásárló A családi büdzsé megfelelő kezelése
Márkázott tartalom | 2025. október 17. 11:12
Napjainkban a család pénzügyeinek tervezése egyre inkább tudatos gazdálkodást jelent, miközben a cél a gyermekek fejlődésének és boldogságának is támogatása is. 
Vásárló Olyan boltokat jelentett be a Lidl Magyarország, amilyeneket még nem láttunk
Privátbankár.hu | 2025. október 16. 16:20
Október közepétől egy mozgó üzletté alakított kisbusszal járja körbe az országot a Lidl.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG