<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egyedül alakíthatnak kormányt az eddig is kormányzó szocialisták Albániában. Törökország a leghatározottabban ellenzi az albánok egyesülését a Balkánon. A Fidesz országgyűlési képviselője a kampány közepén, a Parlamentben "sorosügynöközte" le a miniszterelnököt.
Edi Rama albán miniszterelnök, a Szocialista Párt (PS) vezetője beszél egy választási kampányrendezvényen a fővárosban, Tiranában 2017. június 22-én, három nappal az albániai parlamenti választások előtt. (MTI/EPA/Malton Dibra)

Abszolút többséghez jutott az albán parlamentben a hivatalban lévő Edi Rama miniszterelnök Szocialista Pártja (PS), 74 mandátumot szerezve a 140 tagú törvényhozásban.  A megdöbbentően alacsony, 45 százalékos részvétel mellett megtartott vasárnapi parlamenti választások eredményeként Ramának lehetősége nyílik arra, hogy újabb négy évig kormányozza a balkáni országot. Az, hogy ez mennyire lesz egy békés kormányzás, az egy másik kérdés.

Démonok harca

Rama ugyanis áprilisban a térségbeli albánok lehetséges egyesítésének felvetésével komoly tabut sértett a Balkánon. Ez nem akármilyen politikai bomba volt, hiszen a nyugati partnereket évekig azzal altatták Tiranában, hogy Nagy-Albánia nem reális forgatókönyv. Belgrád vérig is sértődött, a szerb miniszterelnök szerint ő már zászlórúdon himbálózna Brüsszelben, ha a szerbek újraegyesítését helyezte volna kilátásba. Rama áprilisban egy rémálomtól is óvott, amely szerinte akkor csapna le a térségre, ha az EU befolyását tovább szorítaná vissza Moszkva és Ankara.

Márpedig Ankara élénken figyeli a fejleményeket. Erdogan elnök egy hete kijelentette egy TV-intejrúban, hogy Törökország a leghatározottabban ellenzi az albánok egyesülését a Balkánon. Megfigyelők szerint a török elnök kijelentése abból a félelemből táplálkozik, hogy egy balkáni határmódosítás felbátorítaná a kurdokat, hogy hasonló megoldásra törekedjenek a Közel-Keleten.

A török elnöknek tehát most kezd derengeni, hogy milyen démonokat szabadított magára a neo-ottomán külpolitikai vonalvezetésével. 2013-ban, amikor miniszterelnök volt, Erdogan meglátogatta a koszovói Prizren városát és kijelentette: „Koszovó az Törökország és Törökország az Koszovó”.

A Fidesz a kampányban támadta a győztest

Nem akármilyen turbulenciák vannak a háttérben a Fidesz és az albán kormányzó szocialisták között sem. Április 29-én Tilki Attila, fideszes országgyűlési képviselő (emelje föl a kezét, aki életében hallotta ezt a nevet), egyben a külügyi bizottság tagja éles szavakkal rohant ki az albán kormányzó párt ellen a Parlament plenáris ülésén – ne felejtsük, az albán választási kampány kellős közepén jártunk! Tilki szerint az albánok a szocialisták uralma alatt „mára odajutottak, hogy országszerte mintegy tízezer kábítószer-ültetvény működik, amelyeket magánhadseregek őriznek, és amelyeket a rendőrség egyáltalán nem háborgat... A szocialista miniszterelnök mindezt csak azért teheti meg, mert befolyásos barátai körében tudhatja Soros Györgyöt.”

„Részt vett a milliárdos spekuláns legutóbbi ‑ szám szerint harmadik ‑ esküvőjén, aktuális, negyedik felesége pedig nem más, mint a Nyílt Társadalom Alapítvány albániai irodájának volt vezetője. A Soros-klánhoz való tartozás persze védelmet nyújt a számára: az Európai Parlament Albániáról szóló, néhány nappal ezelőtt elfogadott határozata 203 pontból áll, de egy árva szó sincs benne a kábítószer-termesztésről.” Nos, ezek után ne bocsátkozzunk találgatásokba, hogy az elkövetkező időszakban hogyan fognak fejlődni a magyar-albán politikai kapcsolatok...

Albánia 2014. június óta európai uniós tagjelölt ország, amely - hivatalosan legalábbis - a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló mielőbbi uniós döntés érdekében arra törekszik, hogy az EU által öt kulcsterületen elvárt további előrehaladást mutasson fel. Az öt terület magában foglalja a közigazgatás, az igazságügyi reform, a korrupció és szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint egyes emberi jogi kérdések témaköreit is. Számos jel szerint az albán választóknak elegük van az országot elárasztó korrupcióból és karöltve a nemzetközi közösséggel elérhetik a régen dédelgetett álmot, hogy idén megnyithassa az ország az első EU tárgyalási fejezetet.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Japán felett haladt el egy észak-koreai rakéta
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:31
Észak-Korea kedden ismét rakétakísérletet hajtott végre, ez alkalommal közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely elhaladt Japán fölött, 2017 óta először.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő Magyarország oligarchásodása
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:20
Egyértelműen kiderült, hogy az Európai Parlament képviselői egyáltalán nem bíznak a magyar kormányban és nem hiszik el, hogy az uniós források megszerzése érdekében vállalt intézkedéseket végre is hajtják, írja a hvg.
Makro / Külgazdaság Aggasztó, amit az atomfegyverekkel tesznek az oroszok, tovább nyomulnak az ukránok
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 06:59
Ukrajnak mind a keleti, mind pedig a déli frontvonalon sikereket ért el, ami különösen fájó lehet Putyinnak. Mindez ugyanis a négy ukrán megye elszakítását célzó színjátékot aláássa. Közben aggasztó hírek jelennek meg arról, hogyan mozgat az orosz hadsereg atomfegyvereket.
Makro / Külgazdaság "Nem fagyunk meg a politikátokért” – lépéskényszerbe került az EU
Wéber Balázs | 2022. október 4. 05:31
Gázársapkát egyelőre nem vezet be az EU, de a csillagászati energiaárakon nagy profitot elérő cégeket megadóztatja, a befolyt összegből pedig a fogyasztókat támogatja. A döntés már megszületett, a végrehajtás a tagállamok feladata. Brüsszel és a kormányok tehát próbálják kezelni az energia-drágulás okozta válságot – kérdés, hogy ez elég lesz a társadalmi elégedetlenség és az erősödő EU-szkeptikus mozgalmak féken tartására.   
Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG