<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egyedül alakíthatnak kormányt az eddig is kormányzó szocialisták Albániában. Törökország a leghatározottabban ellenzi az albánok egyesülését a Balkánon. A Fidesz országgyűlési képviselője a kampány közepén, a Parlamentben "sorosügynöközte" le a miniszterelnököt.
Edi Rama albán miniszterelnök, a Szocialista Párt (PS) vezetője beszél egy választási kampányrendezvényen a fővárosban, Tiranában 2017. június 22-én, három nappal az albániai parlamenti választások előtt. (MTI/EPA/Malton Dibra)

Abszolút többséghez jutott az albán parlamentben a hivatalban lévő Edi Rama miniszterelnök Szocialista Pártja (PS), 74 mandátumot szerezve a 140 tagú törvényhozásban.  A megdöbbentően alacsony, 45 százalékos részvétel mellett megtartott vasárnapi parlamenti választások eredményeként Ramának lehetősége nyílik arra, hogy újabb négy évig kormányozza a balkáni országot. Az, hogy ez mennyire lesz egy békés kormányzás, az egy másik kérdés.

Démonok harca

Rama ugyanis áprilisban a térségbeli albánok lehetséges egyesítésének felvetésével komoly tabut sértett a Balkánon. Ez nem akármilyen politikai bomba volt, hiszen a nyugati partnereket évekig azzal altatták Tiranában, hogy Nagy-Albánia nem reális forgatókönyv. Belgrád vérig is sértődött, a szerb miniszterelnök szerint ő már zászlórúdon himbálózna Brüsszelben, ha a szerbek újraegyesítését helyezte volna kilátásba. Rama áprilisban egy rémálomtól is óvott, amely szerinte akkor csapna le a térségre, ha az EU befolyását tovább szorítaná vissza Moszkva és Ankara.

Márpedig Ankara élénken figyeli a fejleményeket. Erdogan elnök egy hete kijelentette egy TV-intejrúban, hogy Törökország a leghatározottabban ellenzi az albánok egyesülését a Balkánon. Megfigyelők szerint a török elnök kijelentése abból a félelemből táplálkozik, hogy egy balkáni határmódosítás felbátorítaná a kurdokat, hogy hasonló megoldásra törekedjenek a Közel-Keleten.

A török elnöknek tehát most kezd derengeni, hogy milyen démonokat szabadított magára a neo-ottomán külpolitikai vonalvezetésével. 2013-ban, amikor miniszterelnök volt, Erdogan meglátogatta a koszovói Prizren városát és kijelentette: „Koszovó az Törökország és Törökország az Koszovó”.

A Fidesz a kampányban támadta a győztest

Nem akármilyen turbulenciák vannak a háttérben a Fidesz és az albán kormányzó szocialisták között sem. Április 29-én Tilki Attila, fideszes országgyűlési képviselő (emelje föl a kezét, aki életében hallotta ezt a nevet), egyben a külügyi bizottság tagja éles szavakkal rohant ki az albán kormányzó párt ellen a Parlament plenáris ülésén – ne felejtsük, az albán választási kampány kellős közepén jártunk! Tilki szerint az albánok a szocialisták uralma alatt „mára odajutottak, hogy országszerte mintegy tízezer kábítószer-ültetvény működik, amelyeket magánhadseregek őriznek, és amelyeket a rendőrség egyáltalán nem háborgat... A szocialista miniszterelnök mindezt csak azért teheti meg, mert befolyásos barátai körében tudhatja Soros Györgyöt.”

„Részt vett a milliárdos spekuláns legutóbbi ‑ szám szerint harmadik ‑ esküvőjén, aktuális, negyedik felesége pedig nem más, mint a Nyílt Társadalom Alapítvány albániai irodájának volt vezetője. A Soros-klánhoz való tartozás persze védelmet nyújt a számára: az Európai Parlament Albániáról szóló, néhány nappal ezelőtt elfogadott határozata 203 pontból áll, de egy árva szó sincs benne a kábítószer-termesztésről.” Nos, ezek után ne bocsátkozzunk találgatásokba, hogy az elkövetkező időszakban hogyan fognak fejlődni a magyar-albán politikai kapcsolatok...

Albánia 2014. június óta európai uniós tagjelölt ország, amely - hivatalosan legalábbis - a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló mielőbbi uniós döntés érdekében arra törekszik, hogy az EU által öt kulcsterületen elvárt további előrehaladást mutasson fel. Az öt terület magában foglalja a közigazgatás, az igazságügyi reform, a korrupció és szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint egyes emberi jogi kérdések témaköreit is. Számos jel szerint az albán választóknak elegük van az országot elárasztó korrupcióból és karöltve a nemzetközi közösséggel elérhetik a régen dédelgetett álmot, hogy idén megnyithassa az ország az első EU tárgyalási fejezetet.

Káncz Csaba jegyzete

Makro / Külgazdaság A finnek már jöhetnek, a svédek még várnak
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:57
A Ház hétfőn megszavazta Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját.
Makro / Külgazdaság Örülhet, akinek van Waberer’s részvénye
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:43
Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.
Makro / Külgazdaság Ghána boldog lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:24
Kamala Harris amerikai alelnök Ghánába látogatott, ahol találkozott Nana Akufo-Addo elnökkel, és pénzügyi segítséget is ígért neki.
Makro / Külgazdaság Egy vállrándítással intézte el Putyin szóvivője az atomfegyverek Belaruszba telepítése miatt aggódó hangokat
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:25
Nem befolyásolják Putyin terveit az atomfegyverek Fehéroroszországba telepítését kifogásoló nyugati aggodalmak – mondta az orosz elnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Pikáns: pakisztáni származású lett Skócia első embere, az indiai származású brit miniszterelnökkel kell majd tárgyalnia
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:05
Érdekesek lesznek a skót függetlenségi tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségese futhat be a következő francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2023. március 27. 15:28
Aggasztó fejlemény, hogy a nyugdíjreform mellett felszólaló politikusokat már fizikai támadások érik. Egyre több szakértő már most borítékolja Le Pen 2027-es győzelmét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ilyen sem sűrűn fordul elő a kínai–tajvani kapcsolatokban
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 15:05
Kéthetes tárgyalássorozatot kezdett Kínában Ma Jing-csiu, az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa, Tajvan korábbi elnöke. Kína üdvözölte a látogatást.
Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen: milliárdos nagyságrendű pénzt érint a kibercsalás
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:21
Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan. Ezt a Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi adatközlése is igazolja, a visszaélések száma sosem látott méreteket öltött.
Makro / Külgazdaság Új kollégákat kapott Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:04
Meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága Búza Évát és Kovács Zoltánt, akik a lejáró mandátumú Parragh Biankát és Kocziczky Györgyöt váltják a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsában.
Makro / Külgazdaság A nap képe: tündét fogadott Zelenszkij Kijevben
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 13:16
Orlando Bloom látogatott el az ukrán fővárosba.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG