TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyedül alakíthatnak kormányt az eddig is kormányzó szocialisták Albániában. Törökország a leghatározottabban ellenzi az albánok egyesülését a Balkánon. A Fidesz országgyűlési képviselője a kampány közepén, a Parlamentben "sorosügynöközte" le a miniszterelnököt.
Edi Rama albán miniszterelnök, a Szocialista Párt (PS) vezetője beszél egy választási kampányrendezvényen a fővárosban, Tiranában 2017. június 22-én, három nappal az albániai parlamenti választások előtt. (MTI/EPA/Malton Dibra)

Abszolút többséghez jutott az albán parlamentben a hivatalban lévő Edi Rama miniszterelnök Szocialista Pártja (PS), 74 mandátumot szerezve a 140 tagú törvényhozásban.  A megdöbbentően alacsony, 45 százalékos részvétel mellett megtartott vasárnapi parlamenti választások eredményeként Ramának lehetősége nyílik arra, hogy újabb négy évig kormányozza a balkáni országot. Az, hogy ez mennyire lesz egy békés kormányzás, az egy másik kérdés.

Démonok harca

Rama ugyanis áprilisban a térségbeli albánok lehetséges egyesítésének felvetésével komoly tabut sértett a Balkánon. Ez nem akármilyen politikai bomba volt, hiszen a nyugati partnereket évekig azzal altatták Tiranában, hogy Nagy-Albánia nem reális forgatókönyv. Belgrád vérig is sértődött, a szerb miniszterelnök szerint ő már zászlórúdon himbálózna Brüsszelben, ha a szerbek újraegyesítését helyezte volna kilátásba. Rama áprilisban egy rémálomtól is óvott, amely szerinte akkor csapna le a térségre, ha az EU befolyását tovább szorítaná vissza Moszkva és Ankara.

Márpedig Ankara élénken figyeli a fejleményeket. Erdogan elnök egy hete kijelentette egy TV-intejrúban, hogy Törökország a leghatározottabban ellenzi az albánok egyesülését a Balkánon. Megfigyelők szerint a török elnök kijelentése abból a félelemből táplálkozik, hogy egy balkáni határmódosítás felbátorítaná a kurdokat, hogy hasonló megoldásra törekedjenek a Közel-Keleten.

A török elnöknek tehát most kezd derengeni, hogy milyen démonokat szabadított magára a neo-ottomán külpolitikai vonalvezetésével. 2013-ban, amikor miniszterelnök volt, Erdogan meglátogatta a koszovói Prizren városát és kijelentette: „Koszovó az Törökország és Törökország az Koszovó”.

A Fidesz a kampányban támadta a győztest

Nem akármilyen turbulenciák vannak a háttérben a Fidesz és az albán kormányzó szocialisták között sem. Április 29-én Tilki Attila, fideszes országgyűlési képviselő (emelje föl a kezét, aki életében hallotta ezt a nevet), egyben a külügyi bizottság tagja éles szavakkal rohant ki az albán kormányzó párt ellen a Parlament plenáris ülésén – ne felejtsük, az albán választási kampány kellős közepén jártunk! Tilki szerint az albánok a szocialisták uralma alatt „mára odajutottak, hogy országszerte mintegy tízezer kábítószer-ültetvény működik, amelyeket magánhadseregek őriznek, és amelyeket a rendőrség egyáltalán nem háborgat... A szocialista miniszterelnök mindezt csak azért teheti meg, mert befolyásos barátai körében tudhatja Soros Györgyöt.”

„Részt vett a milliárdos spekuláns legutóbbi ‑ szám szerint harmadik ‑ esküvőjén, aktuális, negyedik felesége pedig nem más, mint a Nyílt Társadalom Alapítvány albániai irodájának volt vezetője. A Soros-klánhoz való tartozás persze védelmet nyújt a számára: az Európai Parlament Albániáról szóló, néhány nappal ezelőtt elfogadott határozata 203 pontból áll, de egy árva szó sincs benne a kábítószer-termesztésről.” Nos, ezek után ne bocsátkozzunk találgatásokba, hogy az elkövetkező időszakban hogyan fognak fejlődni a magyar-albán politikai kapcsolatok...

Albánia 2014. június óta európai uniós tagjelölt ország, amely - hivatalosan legalábbis - a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló mielőbbi uniós döntés érdekében arra törekszik, hogy az EU által öt kulcsterületen elvárt további előrehaladást mutasson fel. Az öt terület magában foglalja a közigazgatás, az igazságügyi reform, a korrupció és szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint egyes emberi jogi kérdések témaköreit is. Számos jel szerint az albán választóknak elegük van az országot elárasztó korrupcióból és karöltve a nemzetközi közösséggel elérhetik a régen dédelgetett álmot, hogy idén megnyithassa az ország az első EU tárgyalási fejezetet.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél