4p
Hűvösebb politikai szelek fújnak Helsinkiben. Bár a minszki tűzszüneti megállapodás recseg-ropog, az orosz rémkép friss felfestése részben a pénzügyi megszorításokról próbálja elterelni a figyelmet. De ki volt Urho Kekkonen és hogy jön ez ide?
Egy Mi-8-as típusú helikopter. 2011 nyarán Finnországtól térítésmentesen a Magyar Honvédséghez került két közepes katonai szállítóhelikopter.  MTI Fotó: Bugány János

A múlt héten az új finn jobboldali kormány bejelentette, hogy mérlegelés alá vette az ország esetleges belépését a NATO-ba, ezzel is jelezve, hogy új külpolitikai kurzus veszi kezdetét Helsinkiben. A NATO maga is kinyilvánította múlt hónapban a külügyminiszterei találkozóján, hogy szeretné Stockholmmal és Helsinkivel szorosabbra fűzni a viszonyát. A finn döntési folyamat végeredménye Moszkva számára sem érdektelen, hiszen egy csatlakozás rögtön 1340 kilométerrel növelné Oroszország határvonalának hosszát a NATO-val.

Hadgyakorlatok, mozgósítás

A finn bejelentés egybeesett az ország hadseregének részvételével a NATO-vezette Arctic Challenge hadgyakorlaton, ahol két héten keresztül mintegy 100 harci repülő és 4000 katona gyakorlatozott. Június végén pedig a finn hadsereg mintegy 8000 főt tervez mobilizálni a karéliai régióban, az orosz határ mellett.

Bár Finnország 900 ezer tartalékossal rendelkezik, az állandó hadsereg létszáma csupán 35 ezer fő. Áprilisban a tartalékosok levelet kaptak, tájékoztatva őket, hogy hova lesznek beosztva egy esetleges krízis esetén. S noha az ország, méretéhez viszonyítva tekintélyes ütőerővel rendelkezik – 250 tank és 60 harci repülőgép -, ez jelentéktelennek bizonyulhat adott esetben egy hagyományos típusú orosz támadásnál, vagy egy ukrán beavatkozáshoz hasonló hibrid harcmodor esetén.

Biztonságpolitikai dilemma

A tagság egyben választ adna a jelenlegi biztonságpolitikai bizonytalanságra is, ami a NATO esetleges felelősségét illeti az Északi nem-tagállam országokkal szemben. Oslo mindenestre két éve világossá tette a maga álláspontját, amikor a norvég védelmi miniszter, Anne-Grete Strøm-Erichsen nyilvánosan kijelentette, hogy „távolról sem bizonyos, hogy Norvégia egy támadás esetén segítené Svédországot vagy Finnországot, mert azok nem tagjai a NATO-nak”.  Mindesetre Helsinki és Stockholm olyan szinten folyik bele már különböző NATO műveletekbe és ápol szoros viszonyt több NATO-tagállammal, hogy egy esetleges megtámadtatás esetén nagy lenne a politikai nyomás, hogy a NATO valamilyen szintű cselekvésre szánja el magát.

Helsinki csatlakozása egy 3,3 millió katonával bíró és a globális katonai kiadások 60 százalékáért felelős katonai szövetséghez drámaian növelné Finnország terület-védelmi képességét. Pénzügyileg is előnyös lenne a finnek számára, mert támaszkodhatna a szövetség kiterjedt infrastruktúrájára és jobban koncentrálhatna egyes prioritásaira, mint az egy ideje már húzódó FA-18 Hornet vadászgépek cseréje.

A lakosság megosztott, de inkább óvatos

Urho Kekkonen

A lakosságban viszont nem osztatlan a lelkesedés a csatlakozással kapcsolatban. Sokan tartanak attól, hogy Helsinki magára vonhatja Moszkva haragját a NATO-tagsággal és nosztalgiával emlékeznek arra a ’Finladizációnak’ nevezett közvetítő szerepre, amelyet a finnek töltöttek be a Szovjetunió és a Nyugat között évtizedekig. Csendesen tegyük hozzá, hogy ebben az intim kapcsolatban nem kis szerepet játszott az ország 1956 és 1981 közötti elnöke, Urho Kekkonen. Őt még NKVD (a KGB elődje) ügynökeként Sztálin segítette kiemelten magas államirányítási posztokba Helsinkiben pályája kezdetén. Aztán évtizedekig már minden olajozottan működött a semleges státuszú országban, beleértve az 1980-as években a szervezett illegális nyugati csúcstechnológia-transzfert a Szovjetunióba.

Az orosz ellenségkép kivetítése ennek ellenére nem jön rosszul az új kormánynak, ugyanis a gazdaság nem muzsikál fényesen. A Nokia összecsuklása, a finn papíripar hanyatlása és a szakszervezetek által korábban kiharcolt magas bérek mind hozzájárultak a jelenlegi recesszióhoz. Finnországtól tavaly októberben vonta meg a legjobb hitel-besorolást a Standard & Poor's, az egyre romló belső és külső növekedési környezetre hivatkozással. Erre az évre 0,5 százalékos növekedéssel számol a finn pénzügyminisztérium, a munkanélküliség pedig már 10,3 százalékon állt április végén. Az új kormány 6 milliárd euró közkiadás megspórolását tűzte ki célul 2021-ig, beleértve 600 millió eurós vágást a világ példaképének tartott oktatási szektoron.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG