<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben a nyugati világ a koronavírus második hullámával küzd, és ismét kezdi leállítani az életet, Dél-Korea alacsonyan tudta tartani az áldozatok számát, miközben gazdasága az egyik legjobban teljesítők között lehet idén a világon.

Az elmúlt 10 év legnagyobb GDP-növekedését produkálta Dél-Korea az idei harmadik negyedévben.

Ázsia negyedik legnagyobb gazdasága 1,9 százalékkal nőtt július és szeptember között a második negyedévhez képest, azaz visszapattant az első két negyedév visszaesése után, derül ki a Bank of Korea előzetes becsléséből. Ez a legnagyobb növekedés a 2008-as gazdasági krízisből való kilábalás, 2010 eleje óta.

A World Eungwon Organization tagjai gyakorlatoznak a szöuli Olimpiai Parkban 2020. október 24-én.  A szervezet neve azt jelenti, hogy szurkolj valakiért! Céljuk, hogy reményt és boldogságot sugározzanak a mostani nehéz időkben. EPA/JEON HEON-KYUNA World Eungwon Organization tagjai gyakorlatoznak a szöuli Olimpiai Parkban 2020. október 24-én. A szervezet neve azt jelenti, hogy szurkolj valakiért! Céljuk, hogy reményt és boldogságot sugározzanak a mostani nehéz időkben. EPA/JEON HEON-KYUN

Jól jöhet ki a válságból

2019 hasonló időszakához viszonyítva a GDP ugyan 1,3 százalékkal visszaesett, de még ez is jó eredmény ahhoz képest, hogy elemzők előzetesen 1,8 százalékos mínuszt jósoltak, a második negyedévben pedig mintegy kétszer ekkora, 2,7 százalékos csökkenés volt.

A dél-koreai gazdaságnak jó esélye van arra, hogy hamarabb rázódjon helyre, mint más gazdaságok többsége

- mondták az ANZ (Australia and New Zealand Banking Group) bank elemzői, Krystal Tan és Sanjay Mathur a Financial Timesnak. Szerintük ez a gazdaság már 2021 első felében visszaállhat a járvány előtti szintre.

Alex Holmes, a Capital Economics közgazdásza szerint a távol-keleti ország GDP-je idén is csupán körülbelül egy százalékkal zsugorodik majd. Bár ez a legnagyobb esés lenne 1998 óta, Dél-Korea még így is a legjobban teljesítő gazdaságok között lenne a világon 2020-ban.

Az európai országok ennél jóval nagyobb esésre számítanak: Spanyolország október elején 11,2, Olaszország és Franciaország pedig 9-9 százalékos zuhanást prognosztizált 2020-ra – ráadásul a második hullám java még csak most jön.

Húznak a techóriások

De mi az, amit Dél-Korea tud, és sok nyugati ország nem? Milyen szempontból kezeli jobban náluk a vírusválságot?

Az FT által idézett elemzők szerint

relatív sikere az export kedvező struktúrájának, valamint a járványra adott hatékony (és okos) válaszoknak köszönhető.

A dél-koreai kivitel annak ellenére tért vissza a pozitív tartományba, hogy a járvány első hulláma összességében megingatta a globális keresletet, a második hullám miatt pedig a nagy gazdaságok kilátásai továbbra is borúsak.

A dél-koreai techóriások, a Samsung, az LG, az SK és társai profitáltak a robusztus keresletből, ami a nem személyes kapcsolattartás (és az ezt kiszolgáló termékek) iránti igény növekedésének, a kínai gazdaság gyors talpra állásának, valamint az újabb szankciók előtt álló Huaweitől érkező kereslet megugrásának köszönhető.

A gyártóberendezések importjának növekedése arra utal, hogy a koreai cégek még növelik is gyártókapacitásaikat.    

Nem volt hosszú karantén

Ami pedig a járvány kezelését illeti, Dél-Korea tavasszal ugyan

szigorú korlátozásokat vezetett be a fertőzés megfékezésére, ugyanakkor (Európa nagy részével ellentétben) elkerülte a hosszabb idejű, egész országra kiterjedő karantént.

Ennek köszönhetően sok üzlet nyitva maradhatott, ami  – az addig példátlan szintű állami támogatásokkal együtt – megóvta a belső keresletet a nagy zuhanástól.      

A hatóságok emellett nagyon gyorsan tudtak tömeges teszteléseket és high-tech kontaktkutatást végrehajtani.

A napi halálos áldozatok száma végig az egyszámjegyű tartományban maradt, és bár az elmúlt hónapokban kissé emelkedett nyárhoz képest, még így is sikerült azt relatív alacsony szinten tartani. A második hullám már apadóban van:

A napi koronavírusos halálesetek száma Dél-Koreában. (Forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma Dél-Koreában. (Forrás: Our World In Data)

A több mint 50 millió lakosú országban eddig mindössze 460 halálesetet jegyeztek fel a vírussal összefüggésben.

Eközben Nagy-Britanniában 45 ezren, Olaszországban 37,5 ezren, Franciaországban és Spanyolországban 35-35 ezren, Magyarországon 1535-en hunytak el – ráadásul a helyzet szerte Európában romlik.

Az európai kivétel

Az egyetlen kivétel a különutas, csupán relatív enyhe korlátozásokat bevezető Svédország. A karantén hiányának köszönhetően a skandináv állam gazdasága eddig jóval kisebbet zuhant az uniós átlagnál, s bár a lakosságszámra vetített halálozási ráta a sok tavaszi haláleset miatt még mindig magas szomszédaiéhoz képest – eddig 5933-an hunytak el –,

Svédországban a jelek szerint a második hullám elmaradt.

Az új elhunytak száma augusztus óta minimális szinten (napi néhány haláleset) van: 

A napi koronavírusos halálesetek száma Svédországban. (Forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma Svédországban. (Forrás: Our World In Data)

     

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-re? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos