<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A pénzügyminiszter az importárak növekedésével indokolja az elszabadult inflációt. Emögött pedig az árfolyamnak a tagállami összevetésben legnagyobbnak számító leértékelődését látja, vagyis a gyenge forintot. Varga Mihály nem említi a Magyar Nemzeti Bank felelősségét konkrétan, de a célzás egyértelmű a Világgazdaságnak írt cikkében.

"Az elmúlt hetekben számos írás jelent meg az inflációról, valamint a folyó fizetési mérlegről. Természetesen senki nem örül annak, ha egy korábban kedvező mutató romlani kezd" - kezdi véleménycikkét Varga Mihály.

A miniszter egyúttal emlékeztetett: az októberi 6,5 százalékos inflációs adathoz hasonló magas értéket legutoljára 2012 szeptemberében mértek. 

Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A pénzügyminiszter szerint a "kellemetlenül magas ütemű pénzromlásban" szerepe van a kiugró áremelkedést mutató energiahordozóknak, a szállítmányozások megdrágulásának, a járvány után újrainduló gazdaságban, főként a szolgáltatások terén végbement átárazódásoknak. Magyarország esetében az importárak emelkedéséhez az árfolyamnak a tagállami összevetésben legnagyobbnak számító leértékelődése is hozzájárulhatott.

"Továbbá fontos megemlíteni azt is, hogy bár az újságok címlapjain helyet szorító magasságokba csak idén ősszel emelkedett az infláció, értéke 2018 nyara óta jellemzően a jegybanki célsáv felső tartományában tartózkodott. Főképp ez utóbbi tényezőre alapozva megjelentek olyan vélekedések is, amelyek a növekedést támogató költségvetési politikát szintén az infláció fő okozójaként láttatják" - írta Varga Mihály.

Azonban a részleteket vizsgálva más kép rajzolódik ki Varga Mihály szerint. A fiskális politika ugyanis két fő csatornán keresztül hat az infláció alakulására: 1. közvetlenül a szabályozott árak meghatározásával, 2. közvetetten pedig a gazdaságra kifejtett keresletével. 

hirdetés

A szabályozott árak 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben mért csökkenését követően e kör árváltozásai az azóta eltelt hét évben is igen visszafogottan alakultak, évente csupán 0,1-0,8 százalék közötti mértékben emelkedtek. Varga kitért továbbá az üzemanyagárak növekedését megfékező friss rendelkezésre is, amely a literenként 480 forintban maximált fogyasztói ár előírásával vet gátat az árak emelkedésének. 

"Mindezek alapján megállapítható, hogy 2013 óta a szabályozott árak nemhogy fűtötték volna az inflációt, hanem épp ellenkezőleg: egyrészt letörték a magas szinten beragadt inflációt, másrészt azóta is folyamatosan mérséklőleg hatnak az inflációra. Másfelől az elmúlt években a költségvetés által generált kereslet alakulása sem volt inflációs hatású."

Varga Mihály mint írta: a megemelkedett inflációt egyes vélemények a bérek alakulásával is kapcsolatba hozzák. Szerinte itt fontos különbséget tenni a bruttó bérek és a bérköltség között. Ugyanis az utóbbi az, amely a foglalkoztatók számára tényleges költségként jelentkezik, amelynek árbevételtől, termelékenységtől esetlegesen elszakadó alakulása annak áthárítására, az értékesítési árak emelésére ösztönözhetne. Azonban az elmúlt évtizedben – jelentős részben a munkáltatói bérterhek 28,5 százalékról 13 százalékra való csökkentésével – a bérköltség növekedése a gazdaság teljesítőképességével összhangban emelkedett. Minderre tekintettel a bérek emelkedése sem gerjesztette tovább az inflációt.

A teljes cikket itt találja. 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Makro / Külgazdaság Újítás a luxusmárkák piacán: állatbőr helyett „gombabőr”
Kormos Olga | 2021. december 4. 13:17
Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló