3p
Theresa May brit kormányfő elérkezettnek látta az időt, hogy tárgyaljon az Anglián kívül még országát alkotó három tagállammal. Ez már csak azért is különösen fontos, mert a háromból kettő az Európai Unióban maradás mellett szavazott, a régóta függetlenséggel kacérkodó Skócia pedig hangsúlyozza: nem fogad el bármilyen megoldást.

Egy ország, négy nép

Nem egyszerű államalakulat, amely elkövette azt a végzetes baklövést, hogy júniusban megszavaztatta népeit arról, hogy maradjanak-e az Európai Unió tagjai. Anglia mellett Skócia és Wales alkotja Nagy-Britanniát, és ez utóbbi Észak-Írországgal együtt az Egyesült Királyságot.

Nem is lenne semmi gond, ha mind a négy rész az EU-ból való kilépés mellett szavazott volna, de nem ez a helyzet: Skócia és Észak-Írország maradna a közös Európában. Ugyan Theresa May korábban arra hivatkozott, hogy nem számít, mit akarnak a kicsik: az Egyesült Királyságot egységes egésznek tekinti ebből a szempontból, de hát ez már Jugoszláviában vagy a Szovjetunióban sem volt ilyen egyszerű, pedig azok nem voltak demokráciák.

Brit javaslat

Most a kormányfő úgy tűnik, kezdi figyelembe venni, hogy ebből akár alkotmányos válság is lehet, így Skócia, Wales és Észak-Írország vezetőit tárgyalásra hívta. Ott megpróbálta őket meggyőzni, hogy dolgozzanak együtt a brit kormánnyal egy közös tárgyalási stratégia kialakításán, de nem áshatják alá az Egyesült Királyság stratégiáját azzal, hogy bármelyikük is különalkut kössön az Európai Unióval. A brit kormányfő azt javasolta, hogy a különböző szintű autonómiával rendelkező három nemzet hozzon létre egy testületet, ahol hivatalosan és egyeztetetten kifejthetik álláspontjukat.

Skót reagálás

Nicola Sturgeon skót első miniszter csalódottságát fejezte ki, a találkozót frusztrálónak nevezve. Azt mondta, nem ismertették velük a közös brit tárgyalási stratégiát, így aláásni sem lehet azt, ami egyelőre nem is létezik. Hozzátette, hogy a következő hetekben javaslatokat fog tenni, hogy Skóciát akkor is az európai egységes belső piacon tartsa, ha az Egyesült Királyság többi része távozik onnan. Ha nem jutnak semmilyen elfogadható kompromisszumra, semmilyen lehetőséget nem zárt ki, értve ezalatt akár Skócia kiválását az Egyesült Királyságból. Végül azt javasolta, hogy a négy nemzetnek legyen egy-egy szavazata a kialakítandó tárgyalási stratégiával kapcsolatban.

Északír vélemény

Észak-Írországban attól félnek, hogy a Brexit alááshatja az 1998-as békeszerződést például azáltal, hogy határellenőrzést vezetnének be Írország és Észak-Írország között, ezáltal újra megnőne a nemzet két részének elszakítottsága. Az északír első miniszter, Arlene Foster azt nyilatkozta a Reuters szerint, hogy a nemzeteknek ott kell lenniük a tárgyalásokon, hogy amint felmerül egy őket érintő probléma, rögtön tudjanak reagálni.

Walesi álláspont

A walesi első miniszter, Carwyn Jones azt mondta, hogy elég nehéz a három nemzet vezetésének befolyásolni a tárgyalási folyamatot, mivel teljes a bizonytalanság, mit is akar a kormány. Hozzátette, hogy ő mindenképpen az egységes európai piachoz való teljes hozzáférést szorgalmazza, úgy gondolja, az ő népe sem arra szavazott, hogy onnan is kiszoruljanak. Kétségkívül az elhibázott népszavazás kampányában senki nem határozta meg, hogy a kilépés, amiről döntenek, pontosan mit is jelent a gyakorlatban, noha ezt a legalább a népszavazást kiíró David Cameron kormányának illett volna megtenni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG