TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az orosz támogatású szír kormányerők ma átkeltek az Eufráteszen és hídfőt létesítettek a folyó keleti partján, először a polgárháború kezdete óta. Ugyanakkor az amerikai támogatású kurd-arab erők is ott nyomulnak, cél az olajmezők, a presztízs és az Iszlám Állam vezetőinek feje. Vajon ki hová ér előbb?

Nyár eleje nagyot változott a Szíriai helyzet: Aszad csapatai igen masszív orosz segítséggel visszafoglalták Szíria középső részét az Iszlám Államtól, majd csapdát állítottak neki az Eufrátesz mentén, végül felszabadították az utolsó érdemi várost, amit még birtokoltak. Közben meglepetésszerűen megindultak északról az amerikai támogatású SDF kurd-arab koalíció erő is az Eufráteszen túl, s mint most kiderült, ez megfelelt egy korábbi megállapodásnak, amely szerint az Eufrátesz képezi az elválasztó vonalat a két erő között.

Átkelés

Aszad csapatai azonban ma átkeltek a folyón, és hídfőállást létesítettek, elfoglaltak néhány települést, így mintegy 3 kilométerre állnak az amerikai támogatású erőktől. Így a két nagyhatalomnak most különösen oda kell figyelnie, hogy az általuk támogatott erők nehogy összecsapjanak egymással, miközben feltehetően vállvetve fognak előrerobogn,i mindenekelőtt az olajlelőhelyekért.

Felmerül a kérdés, hogy ha megegyeztek a nagyhatalmak a választóvonalban, miért lépték azt át Aszadék. A szír diktátor szándékai érthetőek: akarja az olajat, hisz a háború előtt napi 350 ezer hordót termelt ki, és különben is, mindent vissza, neki az egész ország kéne, melyben oly sokáig háborítatlanul uralkodott. Az őt segítő oroszoknak nem könnyű a helyzetük, mert ilyen helyzetben nem feltétlenül tudják vagy akarják visszafogni őket, hisz amíg az Iszlám Államtól szerzik a területeket, nehéz velük megértetni, miért is kellene megállni.

Orosz motiváció

Azt is hozzá kell tenni, hogy az utóbbi hónapokban az orosz-szír erők szélsebesen haladtak, és sokkal előrébb jutottak, mint azt bárki várta volna, miközben az amerikai támogatású oldal semmit nem csinált ezen a területen, kizárólag Rakka ostromára koncentráltak. Megindíthatták volna korábban is ezt a támadást, hogy fokozatosan birtokba vegyék az Eufrátesz keleti partját, de ezt csak most tették meg, amikor már a másik oldal is odaérkezett.

Így az oroszok is feltehetően úgy gondolják, jöttetek volna előbb, nem fogjuk vissza védencünket, csak menet közben alakuljon ki békésen a zónahatár. Egyébként minél nagyobb területet szerez vissza az ő vezetésükkel irányított, fegyverzetükkel ellátott, légierejükkel alaposan megnövelt hatékonyságú szír sereg, annál nagyobb dicsőség lesz Oroszországnak. Nyilvánvaló, hogy ha nem szállnak be a háborúba, helyettük senki nem tudta volna ezeken a területeken kiszorítani az Iszlám Államot belátható időn belül.

Amerikai motiváció

Az SDF elsősorban az olajmezők miatt lehet érdekelt, de a koalíció arab részét az is motiválja, hogy az Eufrátesz völgyében szunnita törzsek laknak, akik szívesebben látják őket, mint Aszad rezsimjét. Az amerikaiaknak pedig az lehet a motiváló erejük a Financial Times szerint, hogy az Eufrátesz alsó folyása mentén fekvő városokban, mint végső menedékhelyen húzhatták meg magukat az Iszlám Állam vezetői, és szeretnék őket elkapni, élve vagy halva.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél