<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Bizánci Birodalom összeomlása óta először a Kelet-Mediterrán térség geopolitikája átfogó mozgásba lendült. Ankara hadikikötőt tervez Ciprus törökök által uralt részén. Irán kiért a mediterrán partokra és kinyújtja kezét a balkáni muszlim közösségek irányába.
(A fotó illusztráció) MTI Fotó: Balázs Attila

Ma rendezik az izraeli Berseba városában az ötödik Ciprus-Görögország-Izrael csúcstalálkozót. A három résztvevő (Eastern Mediterranean Alliance) azóta egyezteti szorosan álláspontját az egyre forróbb Kelet-Mediterrán térségben, amióta a ciprusi és izraeli területi vizeken jelentős mennyiségű földgázt találtak. Mára a Bizánci Birodalom összeomlása óta először a térség geopolitikája átfogó tektonikai mozgásba került.

Magyar tervek – török hadikikötő

Tavaly júniusban a három ország egy olyan tervet vitatott meg, amely víz alatti csövön juttatná el az izraeli és ciprusi tartalékokat az európai piacokra. A vezeték (EastMed) a tervek szerint 2000 kilométer hosszan húzódna és mintegy hat milliárd dollárba kerülne. A tervek Budapest figyelmét is felkeltették és múlt pénteken kétoldalú energetikai megállapodást kötött Magyarország és Ciprus a ciprusi földgáz magyar ellátásban való bevonásáról.

„Magyarország folyamatosan keresi az alternatív lehetőségeket energiabiztonságának növelésére, beszerzési forrásainak diverzifikálására, ezért reális alternatívaként tekint az Afrodité mezőből kitermelendő ciprusi gázra”

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nicosiai magyar konzulátust felavató beszédében.

De addig még sok víz lefolyik a Dunán.  Ankara ugyanis provokációnak tartja a görög Ciprus kitermelési terveit, mivel álláspontja szerint a sziget természeti javai mind a görög, mind a török közösséget megilletik.  November 4-én Erdogan elnök a kitermelésben részt venni kívánó külföldi olajcégeket „tengeri banditáknak” nevezte, rá két napra pedig Ciprus és az USA egyezményt írt alá a kétoldalú biztonságpolitikai kapcsolataik megerősítéséről. A török haditengerészet ráadásul most benyújtott egy előterjesztést a kormánynak, azt javasolva, hogy sürgősséggel hozzanak létre egy hadikikötőt Ciprus törökök által uralt részén.

A siíta félhold balkáni árnyéka

Káncz Csaba

Az agresszív török fellépés harmonikusan illeszkedik Ankara iszlamista kormányzatának neo-ottomán geopolitikai vonalvezetéséhez. Mára a török hadsereg megszállta Szíria és Irak egyes részeit, míg a görögökkel szemben feltépte a régi sebeket és revansista igényeket fogalmaz meg az Égei-tengeren.  Ankara mára nyíltan megkérdőjelezi a lausanne-i békeszerződést, amelyet 1923-ban írtak alá Törökország és az első világháborúban győztes antanthatalmak a svájci Lausanne-ban.

A mai csúcstalálkozó résztvevői aggodalommal figyelik, hogy az amerikai haditengerészet elrettentő ereje csökken a térségben, hiszen a Hatodik Flotta napjainkban már nem üzemeltet állandó jelleggel repülőgép-anyahajót a Mediterráneumban.  Mindeközben Irán siíta folyosót hozott létre a Perzsa-öböltől egészen a Földközi-tengerig és már tervezi a hadikikötőjét a mediterrán partokon.  Ez lehetővé tenné, hogy Teherán kinyújtsa a kezét a Balkán felé, Albánia, Bosznia és Koszovó muszlim közösségei irányába, ahogyan ezt már Ankara és Rijád évek óta teszi is.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG