<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Bizánci Birodalom összeomlása óta először a Kelet-Mediterrán térség geopolitikája átfogó mozgásba lendült. Ankara hadikikötőt tervez Ciprus törökök által uralt részén. Irán kiért a mediterrán partokra és kinyújtja kezét a balkáni muszlim közösségek irányába.
(A fotó illusztráció) MTI Fotó: Balázs Attila

Ma rendezik az izraeli Berseba városában az ötödik Ciprus-Görögország-Izrael csúcstalálkozót. A három résztvevő (Eastern Mediterranean Alliance) azóta egyezteti szorosan álláspontját az egyre forróbb Kelet-Mediterrán térségben, amióta a ciprusi és izraeli területi vizeken jelentős mennyiségű földgázt találtak. Mára a Bizánci Birodalom összeomlása óta először a térség geopolitikája átfogó tektonikai mozgásba került.

Magyar tervek – török hadikikötő

Tavaly júniusban a három ország egy olyan tervet vitatott meg, amely víz alatti csövön juttatná el az izraeli és ciprusi tartalékokat az európai piacokra. A vezeték (EastMed) a tervek szerint 2000 kilométer hosszan húzódna és mintegy hat milliárd dollárba kerülne. A tervek Budapest figyelmét is felkeltették és múlt pénteken kétoldalú energetikai megállapodást kötött Magyarország és Ciprus a ciprusi földgáz magyar ellátásban való bevonásáról.

„Magyarország folyamatosan keresi az alternatív lehetőségeket energiabiztonságának növelésére, beszerzési forrásainak diverzifikálására, ezért reális alternatívaként tekint az Afrodité mezőből kitermelendő ciprusi gázra”

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nicosiai magyar konzulátust felavató beszédében.

De addig még sok víz lefolyik a Dunán.  Ankara ugyanis provokációnak tartja a görög Ciprus kitermelési terveit, mivel álláspontja szerint a sziget természeti javai mind a görög, mind a török közösséget megilletik.  November 4-én Erdogan elnök a kitermelésben részt venni kívánó külföldi olajcégeket „tengeri banditáknak” nevezte, rá két napra pedig Ciprus és az USA egyezményt írt alá a kétoldalú biztonságpolitikai kapcsolataik megerősítéséről. A török haditengerészet ráadásul most benyújtott egy előterjesztést a kormánynak, azt javasolva, hogy sürgősséggel hozzanak létre egy hadikikötőt Ciprus törökök által uralt részén.

A siíta félhold balkáni árnyéka

Káncz Csaba

Az agresszív török fellépés harmonikusan illeszkedik Ankara iszlamista kormányzatának neo-ottomán geopolitikai vonalvezetéséhez. Mára a török hadsereg megszállta Szíria és Irak egyes részeit, míg a görögökkel szemben feltépte a régi sebeket és revansista igényeket fogalmaz meg az Égei-tengeren.  Ankara mára nyíltan megkérdőjelezi a lausanne-i békeszerződést, amelyet 1923-ban írtak alá Törökország és az első világháborúban győztes antanthatalmak a svájci Lausanne-ban.

A mai csúcstalálkozó résztvevői aggodalommal figyelik, hogy az amerikai haditengerészet elrettentő ereje csökken a térségben, hiszen a Hatodik Flotta napjainkban már nem üzemeltet állandó jelleggel repülőgép-anyahajót a Mediterráneumban.  Mindeközben Irán siíta folyosót hozott létre a Perzsa-öböltől egészen a Földközi-tengerig és már tervezi a hadikikötőjét a mediterrán partokon.  Ez lehetővé tenné, hogy Teherán kinyújtsa a kezét a Balkán felé, Albánia, Bosznia és Koszovó muszlim közösségei irányába, ahogyan ezt már Ankara és Rijád évek óta teszi is.

Káncz Csaba jegyzete

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG