<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kedden kiderül, mekkora volt az infláció februárban. Arra lehet számítani, hogy az előző hónapok stagnálása után a KSH akár fél százalékponttal magasabb, azaz 3,2 százalékos második havi pénzromlásról számol be. Közben a forint egyre csak gyengül, az euróval szemben vészesen megközelítette a tavaly áprilisban felállított történelmi, 370-es mélypontját. Az okokat és a kilátásokat boncolgatta kollégánk a Trend FM ma reggeli műsorában.

Csabai Károly, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu felelős szerkesztője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában beszélt a hazai pénzpiaci kilátásokról.

A hónap második hete egyebek mellett az előző havi friss inflációs adatokat is el szokta hozni. Ezúttal különösen érdekes lesz, milyen számmal rukkol elő a Központi Statisztikai Hivatal. Hiszen az nagyon valószínűnek tűnik, hogy a februári fogyasztói árindex magasabb lesz az előző két hónap 2,7-2,7 százalékos mutatójánál, az viszont kérdés, hogy mennyivel. Egyet lehet érteni az elemzőkkel, hogy a 3 százalékos határt elérheti az éves szintű pénzromlás, az akár fél százalékponttal is magasabb lehet az egy hónappal korábbinál.

Ebben alapvetően az üzemanyagárak emelkedése a ludas, azok már több mint hat éve, 2014 augusztusa óta nem látott szintre jutottak. Ebben nemcsak az játszik szerepet, hogy a koronavírus-járvány hatására kialakult válságban meredeken csökkent az olajkereslet, emiatt a sárga arany jegyzése is, ami alacsony éves bázist teremtett. Hanem az is, hogy a hazai benzinárak meghatározásánál irányadó világpiaci kőolajárak szárnyalnak. 

Ugyanakkor a februári magasabb inflációban egyedi tényezők is hathattak. Mint például a jövedéki adó januári emelése, amely a dohányáruk és az alkoholfajták árába is begyűrűzhetett, a piaci szolgáltatások szokásosnak tekinthető, év eleji átárazódása, valamint az élelmiszerek drágulása.

Történelmi szint közelébe gyengült a forint. Fotó: MTITörténelmi szint közelébe gyengült a forint. Fotó: MTI

Az amúgy is emelkedő benzinárakat ugyanakkor még feljebb taszította a forint gyengülése. A dollárral szemben már a 310-es szintet közelíti a hazai fizetőeszköz árfolyama, az euróval szemben pedig a 370-es, tavaly áprilisban elért történelmi mélypont már csak alig valamivel több mint két egységre volt hétfő délelőtt. 

Sovány vigasz, hogy a forintgyengülés mögött elsősorban nem hazai okok állnak - értsd: gyenge makrogazdasági adatok -, hanem alapvetően az, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma elbizonytalanította a befektetőket atekintetben, mikor is jöhet el a várva várt kilábalás. Ennek hatására kezdték biztonságos eszközökbe tenni a pénzeiket, mindenekelőtt az általuk azoknak tekintett amerikai és német államkötvényekbe, amelyek hozama jócskán megugrott. Márpedig az ilyen tőkeátcsoportosítások általában a kockázatosabbnak minősített befektetésekből történnek, mint például a forintban meglévőkből - ezek eladása nyomhatta le a forint árfolyamát.

Úgy tűnik tehát, lesz bőven teendője a Magyar Nemzeti Bank március 23-án ülésező monetáris tanácsának, amely számára a 3 százalékos középtávú inflációs cél az elsődleges, az attól való eltérést csak maximum 1 százalékig tolerálja. Árfolyamcélja ugyan állítása szerint nincs a jegybanknak, de azért nem is olyan régen, tavaly augusztusban már láttuk, hogy a forint jelentősebb gyengülésére azért reagál: akkor emelte meg az egyhetes betéti kamatát 0,15 százalékponttal, 0,75 százalékra. 

A beszélgetést itt hallgathatja meg: 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló