5p

Az osztrák lakosság megértéssel fogadta a koronavírus miatt bevezetett szigorításokat, egységesnek mutatkozik, és többségük bízik a kormányban, mondta el a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak, a Wiener Zeitung szerkesztője. Hivatalos közlések szerint a lakosok 95 százaléka betartja az óvintézkedéseket. Az ottani politikai elit nagyrészt szintén félretette az ellentéteket a vészhelyzetben.

Sebastian Kurz a további szigorítások meghosszabbítását bejelentő sajtótájékoztatón március 20-án. EPA/HELMUT FOHRINGER

Az elmúlt hetekben számos nyugat-európai országhoz hasonlóan Ausztria is sorra jelentett be olyan drákói szigorításokat a koronavírus terjedése miatt, amelyek jelentősen korlátozzák az emberek megszokott, mindennapi életét.

Szigeteljétek el magatokat!

Nyugati szomszédunknál megtiltották az öt embernél népesebb összejöveteleket, és arra szólítottak fel mindenkit, hogy vonuljon házi karanténba.

Felkérjük az osztrákokat, szigeteljék el magukat

fogalmazott Sebastian Kurz kancellár.

Arra kérték az embereket, hogy csak halaszthatatlan munkavégzés, bevásárlás és mások segítése céljából hagyják el a lakásukat. Előbb az iskolákat, játszótereket és a sportpályákat, majd az összes éttermet és kávézót is bezárták.

A közterületen tartózkodást tehát az egész országban szigorúan korlátozták, az Olaszországgal szomszédos Tirolban pedig gyakorlatilag kijárási tilalmat vezettek be. (Interjúnkat egy ott rekedt magyarral itt olvashatják: Itt valószínűleg mindenki fertőzött.)

Ezzel párhuzamosan a kórházakat átállítják vészhelyzeti üzemmódra, hogy fogadni tudják a koronavírusos betegeket.

Egységesek az osztrákok

De hogyan fogadták a szigorításokat az osztrákok, és mennyire elégedettek a kormány kríziskezelésével?

Az osztrák kabinet eleinte megpróbált nem túl szigorú lenni, az éttermek például délután 3-ig nyitva lehettek volna, mondta a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak.

A Wiener Zeitung szerkesztője szerint azonban az ottani polgárok nem fogadták meg a tanácsokat, miszerint egy ideig ne találkozzanak egymással személyesen, hanem szép időben a bárok teraszán iszogattak.

Ezt látva a kormány teljesen bezáratta az éttermeket, és keményebb hangot ütött meg mondván, hogy tényleg komoly a helyzet. A lakosság ezt már megértéssel fogadja.

A bécsi napilap munkatársa szerint az osztrákok egységesek koronavírus-ügyben, és egy általa idézett felmérés szerint háromnegyedük bízik a kormányban.

2900 feljelentés

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szintén úgy véli, hogy a társadalom túlnyomó többsége betartja a szigorításokat.

Még mindig azt látjuk, hogy a lakosság 95 százaléka kiválóan együttműködik (...) és öt százalék az, amelyik még mindig nem érti. Velük szemben a rendőrség nagyon konzekvensen lép fel

mondta ma reggel a néppárti politikus.

Vasárnapig mintegy 2900 feljelentést tettek a tiltó intézkedések megszegése miatt. A feljelentések részben lakossági bejelentés, részben rendőri tettenérés alapján történnek – a belügyminiszter szerint a két szám nagyjából egyensúlyban van.

Az ellenőrzéshez drónokat is bevetnek, azok révén ugyanis nem csak a forgalmat láthatják, hanem a nagyobb embercsoportokat is észreveszik.

Az ellenzék is megszavazta

Az osztrák politikai elit a jelek szerint szintén félretette az ellentéteket vészhelyzetben: a szigorító intézkedéseket március közepén példátlanul gyorsan vitték keresztül a törvényhozáson. A törvénycsomagot szombat délután a Költségvetési Bizottság egységesen elfogadta, vasárnap rendkívüli ülésen a parlament alsóháza is egységesen rábólintott, majd a felsőház is elfogadta, Alexander Van der Bellen köztársasági elnök még aznap aláírta, így az másnap életbe is léphetett.

Az osztrák történelemben egyébként ez volt az első alkalom, hogy vasárnap ülésezett a parlament. Bár a törvénycsomagot az ellenzéki frakciók is megszavazták, azt is hangoztatták, hogy a kormány által bejelentett 4 milliárd eurós válságalap nem lesz elegendő. (Gernot Blümel pénzügyminiszter azóta már közölte, hogy a 4 milliárd eurón túl további 2 milliárd euróval segítik a gazdaságot egyes hitelekre érvényes garancia-vállalás formájában.)

Kurz megköszönte

Sebastian Kurz múlt héten egyébként megköszönte az osztrákoknak támogatásukat a koronavírus terjedése elleni küzdelemben.

Tájékoztatása szerint az iskolák túlnyomó többsége nem nyit ki – távoktatás zajlik, de ahol van rá igény, ott elvileg megoldják a gyerekek felügyeletét –, a vasút 70 százalékkal csökkentette kapacitásait, és a rendőrség is csupán minimális erőkkel van jelen a közterületeken.

A kancellár egyúttal kitartásra kérte a polgárokat:

Maradjanak otthon és védjék meg mindenekelőtt az időseket. Kérem, vegyék figyelembe mindig – akár bolti bevásárlásnál, akár más stresszhelyzetben –, hogy egy csapat vagyunk, Ausztria csapata. Tartsunk össze mindannyian!

Nem okozunk-e még a vírusnál is nagyobb kárt azzal, hogy bezárjuk-e fél világot? Meddig tartható a jelenlegi válságkezelési módszer, és lehet-e reális alternatívája? És merünk-e erről szabadon gondolkodni? Videókommentárunkat itt tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG