Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az osztrák lakosság megértéssel fogadta a koronavírus miatt bevezetett szigorításokat, egységesnek mutatkozik, és többségük bízik a kormányban, mondta el a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak, a Wiener Zeitung szerkesztője. Hivatalos közlések szerint a lakosok 95 százaléka betartja az óvintézkedéseket. Az ottani politikai elit nagyrészt szintén félretette az ellentéteket a vészhelyzetben.

Sebastian Kurz a további szigorítások meghosszabbítását bejelentő sajtótájékoztatón március 20-án. EPA/HELMUT FOHRINGER

Az elmúlt hetekben számos nyugat-európai országhoz hasonlóan Ausztria is sorra jelentett be olyan drákói szigorításokat a koronavírus terjedése miatt, amelyek jelentősen korlátozzák az emberek megszokott, mindennapi életét.

Szigeteljétek el magatokat!

Nyugati szomszédunknál megtiltották az öt embernél népesebb összejöveteleket, és arra szólítottak fel mindenkit, hogy vonuljon házi karanténba.

Felkérjük az osztrákokat, szigeteljék el magukat

fogalmazott Sebastian Kurz kancellár.

Arra kérték az embereket, hogy csak halaszthatatlan munkavégzés, bevásárlás és mások segítése céljából hagyják el a lakásukat. Előbb az iskolákat, játszótereket és a sportpályákat, majd az összes éttermet és kávézót is bezárták.

A közterületen tartózkodást tehát az egész országban szigorúan korlátozták, az Olaszországgal szomszédos Tirolban pedig gyakorlatilag kijárási tilalmat vezettek be. (Interjúnkat egy ott rekedt magyarral itt olvashatják: Itt valószínűleg mindenki fertőzött.)

Ezzel párhuzamosan a kórházakat átállítják vészhelyzeti üzemmódra, hogy fogadni tudják a koronavírusos betegeket.

Egységesek az osztrákok

De hogyan fogadták a szigorításokat az osztrákok, és mennyire elégedettek a kormány kríziskezelésével?

Az osztrák kabinet eleinte megpróbált nem túl szigorú lenni, az éttermek például délután 3-ig nyitva lehettek volna, mondta a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak.

A Wiener Zeitung szerkesztője szerint azonban az ottani polgárok nem fogadták meg a tanácsokat, miszerint egy ideig ne találkozzanak egymással személyesen, hanem szép időben a bárok teraszán iszogattak.

Ezt látva a kormány teljesen bezáratta az éttermeket, és keményebb hangot ütött meg mondván, hogy tényleg komoly a helyzet. A lakosság ezt már megértéssel fogadja.

A bécsi napilap munkatársa szerint az osztrákok egységesek koronavírus-ügyben, és egy általa idézett felmérés szerint háromnegyedük bízik a kormányban.

2900 feljelentés

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szintén úgy véli, hogy a társadalom túlnyomó többsége betartja a szigorításokat.

Még mindig azt látjuk, hogy a lakosság 95 százaléka kiválóan együttműködik (...) és öt százalék az, amelyik még mindig nem érti. Velük szemben a rendőrség nagyon konzekvensen lép fel

mondta ma reggel a néppárti politikus.

Vasárnapig mintegy 2900 feljelentést tettek a tiltó intézkedések megszegése miatt. A feljelentések részben lakossági bejelentés, részben rendőri tettenérés alapján történnek – a belügyminiszter szerint a két szám nagyjából egyensúlyban van.

Az ellenőrzéshez drónokat is bevetnek, azok révén ugyanis nem csak a forgalmat láthatják, hanem a nagyobb embercsoportokat is észreveszik.

Az ellenzék is megszavazta

Az osztrák politikai elit a jelek szerint szintén félretette az ellentéteket vészhelyzetben: a szigorító intézkedéseket március közepén példátlanul gyorsan vitték keresztül a törvényhozáson. A törvénycsomagot szombat délután a Költségvetési Bizottság egységesen elfogadta, vasárnap rendkívüli ülésen a parlament alsóháza is egységesen rábólintott, majd a felsőház is elfogadta, Alexander Van der Bellen köztársasági elnök még aznap aláírta, így az másnap életbe is léphetett.

Az osztrák történelemben egyébként ez volt az első alkalom, hogy vasárnap ülésezett a parlament. Bár a törvénycsomagot az ellenzéki frakciók is megszavazták, azt is hangoztatták, hogy a kormány által bejelentett 4 milliárd eurós válságalap nem lesz elegendő. (Gernot Blümel pénzügyminiszter azóta már közölte, hogy a 4 milliárd eurón túl további 2 milliárd euróval segítik a gazdaságot egyes hitelekre érvényes garancia-vállalás formájában.)

Kurz megköszönte

Sebastian Kurz múlt héten egyébként megköszönte az osztrákoknak támogatásukat a koronavírus terjedése elleni küzdelemben.

Tájékoztatása szerint az iskolák túlnyomó többsége nem nyit ki – távoktatás zajlik, de ahol van rá igény, ott elvileg megoldják a gyerekek felügyeletét –, a vasút 70 százalékkal csökkentette kapacitásait, és a rendőrség is csupán minimális erőkkel van jelen a közterületeken.

A kancellár egyúttal kitartásra kérte a polgárokat:

Maradjanak otthon és védjék meg mindenekelőtt az időseket. Kérem, vegyék figyelembe mindig – akár bolti bevásárlásnál, akár más stresszhelyzetben –, hogy egy csapat vagyunk, Ausztria csapata. Tartsunk össze mindannyian!

Nem okozunk-e még a vírusnál is nagyobb kárt azzal, hogy bezárjuk-e fél világot? Meddig tartható a jelenlegi válságkezelési módszer, és lehet-e reális alternatívája? És merünk-e erről szabadon gondolkodni? Videókommentárunkat itt tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyetemi alapítványok fölözhetik le a kutatómunka hasznát?
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 10:27
A felsőoktatás szabályozására vonatkozó érdekes módosító javaslatok kerültek a parlament elé, melyek fókuszában a modellváltó egyetemek szellemi termékei és azok lehetséges profitja áll. 
Makro / Külgazdaság Nem adja fel a Szuperliga, újratervezést ígérnek az angol klubok kifarolása után
MTI | 2021. április 21. 08:33
Eltökéltek, hogy így is létrehoznak egy új európai versenysorozatot.
Makro / Külgazdaság Otthagyták a Szuperligát a meghívott Premier League csapatok
MTI | 2021. április 21. 06:26
Összeomlott a nagy terv.
Makro / Külgazdaság Terasznyitás előtt: minimális áremeléssel és nagy reményekkel készülnek a vendéglátósok
Kollár Dóra - Székely Sarolta | 2021. április 21. 05:14
A kormány döntése alapján amint megvan a 3,5 millió oltott Magyarországon, másnap nyithatják újra teraszaikat és fogadhatnak vendégeket a vendéglátóhelyek – vendéglátóhelyeket kérdeztünk arról, hogy hogyan készülnek a várva-várt újranyitásra. Van, aki bizakodva zökkenőmentesen, van, aki áremeléssel. Hogy lesz-e csapolt sör, az viszont a szerencse kérdése.
Makro / Külgazdaság Nagy nyitás jöhet, ha elérjük a 4 millió beoltottat
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 19:26
Az egyre biztosabb, hogy több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges lesz majd a védettségi igazolvány.
Makro / Külgazdaság Egy nukleáris hatalom is radikalizálódhat Biden döntése nyomán
Káncz Csaba | 2021. április 20. 18:20
A Talibán pontosan érti a washingtoni üzeneteket: az amerikaiak el akarnak tűnni Afganisztánból és mindezt már az elkövetkező hónapokban. A felkelők által újra megalapítandó iszlám emirátus szerte a régióban megerősítheti a radikálisokat, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
hírlevél
depositphotos