BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 23. 14:21

Az osztrák lakosság megértéssel fogadta a koronavírus miatt bevezetett szigorításokat, egységesnek mutatkozik, és többségük bízik a kormányban, mondta el a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak, a Wiener Zeitung szerkesztője. Hivatalos közlések szerint a lakosok 95 százaléka betartja az óvintézkedéseket. Az ottani politikai elit nagyrészt szintén félretette az ellentéteket a vészhelyzetben.

Sebastian Kurz a további szigorítások meghosszabbítását bejelentő sajtótájékoztatón március 20-án. EPA/HELMUT FOHRINGER

Az elmúlt hetekben számos nyugat-európai országhoz hasonlóan Ausztria is sorra jelentett be olyan drákói szigorításokat a koronavírus terjedése miatt, amelyek jelentősen korlátozzák az emberek megszokott, mindennapi életét.

Szigeteljétek el magatokat!

Nyugati szomszédunknál megtiltották az öt embernél népesebb összejöveteleket, és arra szólítottak fel mindenkit, hogy vonuljon házi karanténba.

Felkérjük az osztrákokat, szigeteljék el magukat

fogalmazott Sebastian Kurz kancellár.

Arra kérték az embereket, hogy csak halaszthatatlan munkavégzés, bevásárlás és mások segítése céljából hagyják el a lakásukat. Előbb az iskolákat, játszótereket és a sportpályákat, majd az összes éttermet és kávézót is bezárták.

A közterületen tartózkodást tehát az egész országban szigorúan korlátozták, az Olaszországgal szomszédos Tirolban pedig gyakorlatilag kijárási tilalmat vezettek be. (Interjúnkat egy ott rekedt magyarral itt olvashatják: Itt valószínűleg mindenki fertőzött.)

Ezzel párhuzamosan a kórházakat átállítják vészhelyzeti üzemmódra, hogy fogadni tudják a koronavírusos betegeket.

Egységesek az osztrákok

De hogyan fogadták a szigorításokat az osztrákok, és mennyire elégedettek a kormány kríziskezelésével?

Az osztrák kabinet eleinte megpróbált nem túl szigorú lenni, az éttermek például délután 3-ig nyitva lehettek volna, mondta a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak.

A Wiener Zeitung szerkesztője szerint azonban az ottani polgárok nem fogadták meg a tanácsokat, miszerint egy ideig ne találkozzanak egymással személyesen, hanem szép időben a bárok teraszán iszogattak.

Ezt látva a kormány teljesen bezáratta az éttermeket, és keményebb hangot ütött meg mondván, hogy tényleg komoly a helyzet. A lakosság ezt már megértéssel fogadja.

A bécsi napilap munkatársa szerint az osztrákok egységesek koronavírus-ügyben, és egy általa idézett felmérés szerint háromnegyedük bízik a kormányban.

2900 feljelentés

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szintén úgy véli, hogy a társadalom túlnyomó többsége betartja a szigorításokat.

Még mindig azt látjuk, hogy a lakosság 95 százaléka kiválóan együttműködik (...) és öt százalék az, amelyik még mindig nem érti. Velük szemben a rendőrség nagyon konzekvensen lép fel

mondta ma reggel a néppárti politikus.

Vasárnapig mintegy 2900 feljelentést tettek a tiltó intézkedések megszegése miatt. A feljelentések részben lakossági bejelentés, részben rendőri tettenérés alapján történnek – a belügyminiszter szerint a két szám nagyjából egyensúlyban van.

Az ellenőrzéshez drónokat is bevetnek, azok révén ugyanis nem csak a forgalmat láthatják, hanem a nagyobb embercsoportokat is észreveszik.

Az ellenzék is megszavazta

Az osztrák politikai elit a jelek szerint szintén félretette az ellentéteket vészhelyzetben: a szigorító intézkedéseket március közepén példátlanul gyorsan vitték keresztül a törvényhozáson. A törvénycsomagot szombat délután a Költségvetési Bizottság egységesen elfogadta, vasárnap rendkívüli ülésen a parlament alsóháza is egységesen rábólintott, majd a felsőház is elfogadta, Alexander Van der Bellen köztársasági elnök még aznap aláírta, így az másnap életbe is léphetett.

Az osztrák történelemben egyébként ez volt az első alkalom, hogy vasárnap ülésezett a parlament. Bár a törvénycsomagot az ellenzéki frakciók is megszavazták, azt is hangoztatták, hogy a kormány által bejelentett 4 milliárd eurós válságalap nem lesz elegendő. (Gernot Blümel pénzügyminiszter azóta már közölte, hogy a 4 milliárd eurón túl további 2 milliárd euróval segítik a gazdaságot egyes hitelekre érvényes garancia-vállalás formájában.)

Kurz megköszönte

Sebastian Kurz múlt héten egyébként megköszönte az osztrákoknak támogatásukat a koronavírus terjedése elleni küzdelemben.

Tájékoztatása szerint az iskolák túlnyomó többsége nem nyit ki – távoktatás zajlik, de ahol van rá igény, ott elvileg megoldják a gyerekek felügyeletét –, a vasút 70 százalékkal csökkentette kapacitásait, és a rendőrség is csupán minimális erőkkel van jelen a közterületeken.

A kancellár egyúttal kitartásra kérte a polgárokat:

Maradjanak otthon és védjék meg mindenekelőtt az időseket. Kérem, vegyék figyelembe mindig – akár bolti bevásárlásnál, akár más stresszhelyzetben –, hogy egy csapat vagyunk, Ausztria csapata. Tartsunk össze mindannyian!

Nem okozunk-e még a vírusnál is nagyobb kárt azzal, hogy bezárjuk-e fél világot? Meddig tartható a jelenlegi válságkezelési módszer, és lehet-e reális alternatívája? És merünk-e erről szabadon gondolkodni? Videókommentárunkat itt tekinthetik meg:

Makro / Külgazdaság Itthon is egyre gyorsabb koronavírus tesztek jönnek
Kormos Olga | 2020. március 30. 18:13
A magán koronavírus tesztet végző Mikromikomed Lab már túl van az ezredik mintavételen is, sőt, nemsokára érkeznek Amerikából azok a tesztek, melyek 45 perc alatt kimutatják az eredményt. Cikkünk leadásakor pedig úgy értesültünk, hogy a Róbert Magánkórházban 15 perces gyorstesztre is van lehetőség.
Makro / Külgazdaság Áder János azonnal aláírta a koronavírus törvényt
MTI | 2020. március 30. 17:52
Az államfő néhány órával a törvény elfogadását követően már szentesítette is azt.
Makro / Külgazdaság Védekezés közbeszerzés nélkül, uniós pénzből, de rengeteg túlórával
Vég Márton | 2020. március 30. 16:20
Nincs idő közbeszerzésekre a koronavírus-járvány elleni járvány idején, így nem tudni: ki, mit, kitől és mennyiért vásárolt. A védekezés végén a rengeteg túlórát is ki kellene fizetni.
Makro / Külgazdaság Elfogadta a Parlament a rendeleti kormányzásról szóló törvényt
MTI | 2020. március 30. 15:35
Elfogadta a parlament hétfőn a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Dubajban – gigantikus fejreállás
Káncz Csaba | 2020. március 30. 15:13
Megrendült az Expo 2020 gigaprojekt, leállt a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága, és a teljes ingatlanpiac is. Dubaj már a múlt évtizedben is túlfűtötte gazdaságát ábrándok kergetésével, és túlterjeszkedett ingatlanprojektekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megvan az olimpia jövő évi időpontja
MTI | 2020. március 30. 14:36
2021. július 23-án kezdődik az olimpia, amelyet a koronavírus járvány miatt halasztottak el.
Makro / Külgazdaság A nap képe: házfalakra vetítik a hős nővérek fotóit
Wéber Balázs | 2020. március 30. 14:20
Spanyolországban két hete tart az egész államra kiterjedő karantén.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 13:12
Ismétlés a tudás anyja, rendkívüli időkben is.
Makro / Külgazdaság 108 kórházparancsnok kezdte meg ma a munkát
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 12:56
Az operatív törzs mai tájékoztatóján bejelentették, hogy hazánk is csatlakozik a világjárvány miatt az Európai Unió polgárvédelmi programjához, és ma munkába álltak a kórházparancsnokok is. 
Makro / Külgazdaság Orbán: minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akcióterve kell
MTI | 2020. március 30. 12:05
A jövő évinek pedig "lecsupaszítottnak" kell lennie a miniszterelnök szerint.
hírlevél