<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Főszabály szerint az ember mindig tudja, mit ír alá - mégis sokszor adjuk nevünket különböző okiratokhoz tanúként anélkül, hogy tudnánk, pontosan miért van rá szükség. Azt pedig pláne sokan nem tudják, hogy mit vállalnak a szignózással. Tényleg látta, hogy mindenki aláírja? Ön volt már hamis tanú?

A közigazgatási eljárásokhoz, más nevében történő ügyintézésekhez vagy szerződéskötésekhez általában két tanúval ellátott okiratot kell használni. Ezeken főszabály szerint a tanúk nevét, lakcímét és aláírását kell feltüntetni, hiszen ez már alkalmas a beazonosításra, de egyes eljárásokhoz előírhatják más adatok feltüntetését is, ezért ennek érdemes utánanézni az egyes ügyeknél.

Minek kellenek egyáltalán a tanúk?

Az okiratok tanúzásának két oka van, egyfelől ez nagyobb bizonyítóerőt ad a dokumentumnak, másrészt vannak eljárások, amelyeknél kötelező tanúkkal aláíratni a magánokiratot.

Dr. Lánczi Ádám
hirdetés

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény így fogalmaz: „A magánokirat az ellenkező bebizonyításáig teljes bizonyítékul szolgál arra, hogy kiállítója az abban foglalt nyilatkozatot megtette, elfogadta vagy magára nézve kötelezőnek ismerte el, feltéve, ha a kiállító az okiratot saját kezűleg írta és aláírta, vagy két tanú az okiraton aláírásával igazolja, hogy a kiállító az okiratot előttük írta alá vagy az aláírást magáénak ismerte el.”

A tanúzás értelme tehát az, hogy igazoljuk, hogy láttuk, ahogy azt aláírták, és valóban az a személy tette ezt meg, akinek a neve az iraton szerepel - mondta a Privátbankárnak Dr. Lánczi Ádám, ügyvéd.

Akár börtönbüntetést is kaphat, aki hamisan tanúzik

Persze az ember csak olyat ír alá, amit elolvasott, de sokszor nem szoktuk igazán komolyan venni a tanúzást, pedig kellene: ha olyat írunk alá, amit valójában nem tudunk tanúsítani, és ezt bebizonyítják, hamis tanúzást, vagyis vétséget követünk el  és akár egy év börtönre is ítélhetnek.

Ha például megkérnek, hogy legyünk tanúk egy kölcsönszerződés aláírásánál, ezt csak akkor tegyük meg, ha mindkét fél ott van a helyszínen, látjuk, hogy ők írják alá, és mindketten tisztában vannak a szerződés tartalmával, különben mi magunk is bajba kerülhetünk.

Példa a hamis tanúzásra

Abban az esetben ugyanis, ha elénk tesznek egy szerződést, amiben az áll, hogy X kölcsönad Y-nak kétmillió forintot, bizonyos kamattal, mindkét aláírás már rajta van a papíron, és például Y nincs ott, hogy ezt a tanúnak is elmondja, és így tanúskodunk a magánokiraton, hamis tanúzást követünk el.

A hamis tanúzásnak természetesen több fajtája van, az előbbi példa gondatlanságból elkövetett hamis tanúzás, amely vétségnek számít, és legrosszabb esetben akár egy év börtönnel is büntethetik. A büntetés azonban korlátlanul enyhíthető, különös méltánylást érdemlő esetben akár mellőzhető is, ez függ az ügy természetétől is.

Egy másik, teljesen hétköznapi példa

Ha például az okmányirodában meghatalmazással el akarunk intézni valamit, és ott derül ki, hogy tanúnak is alá kellett volna írni dokumentumot, az egyik taktika, hogy két jelenlévő idegent megkérünk, hogy tanúzzák le. Őket ezzel tulajdonképpen hamis tanúzásra kérjük, hiszen az, aki felhatalmazott minket, nyilvánvalóan nincs a helyszínen, hogy elmondja a tanúknak, hogy ő írta alá az okiratot. Ez tehát a fenti példa megfelelője.

A másik, szintén nem jogszerű trükk ilyen esetben, hogy gyorsan ráírjuk két közeli ismerős, rokon adatait a papírra - vagy mivel a tanúk adatainak hitelességét a legritkább esetben ellenőrzik a helyszínen, akár Gipsz Jakabbal és a Zsák utca 13-mal is operálhatunk. Mindkét esetben okirathamisítást követünk el.

Aki hamis közokiratot készít, vagy közokirat tartalmát meghamisítja, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha létező személyt hamisítunk rá tanúként, akkor ő természetesen nem vonható felelősségre. Ha egy ilyen ügy komollyá válik, akkor kapnak nagy szerepet a grafológusok - mondta Lánczi Ádám.

Legyünk tisztában azzal, mit írunk alá

Habár a legtöbb esetben teljesen ártatlan ügyekről van szó, és látszólag senkit nem károsítunk meg azzal, ha "alátanúzunk" egy meghatalmazást - sőt valójában még azt is gondolhatnánk, hogy segítünk is valakin - mégis érdemes jól meggondolni, hogy vállaljuk-e a hamis tanúzás kockázatait és következményeit.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Makro / Külgazdaság Újítás a luxusmárkák piacán: állatbőr helyett „gombabőr”
Kormos Olga | 2021. december 4. 13:17
Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló