1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Főszabály szerint az ember mindig tudja, mit ír alá - mégis sokszor adjuk nevünket különböző okiratokhoz tanúként anélkül, hogy tudnánk, pontosan miért van rá szükség. Azt pedig pláne sokan nem tudják, hogy mit vállalnak a szignózással. Tényleg látta, hogy mindenki aláírja? Ön volt már hamis tanú?

A közigazgatási eljárásokhoz, más nevében történő ügyintézésekhez vagy szerződéskötésekhez általában két tanúval ellátott okiratot kell használni. Ezeken főszabály szerint a tanúk nevét, lakcímét és aláírását kell feltüntetni, hiszen ez már alkalmas a beazonosításra, de egyes eljárásokhoz előírhatják más adatok feltüntetését is, ezért ennek érdemes utánanézni az egyes ügyeknél.

Minek kellenek egyáltalán a tanúk?

Az okiratok tanúzásának két oka van, egyfelől ez nagyobb bizonyítóerőt ad a dokumentumnak, másrészt vannak eljárások, amelyeknél kötelező tanúkkal aláíratni a magánokiratot.

Dr. Lánczi Ádám

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény így fogalmaz: „A magánokirat az ellenkező bebizonyításáig teljes bizonyítékul szolgál arra, hogy kiállítója az abban foglalt nyilatkozatot megtette, elfogadta vagy magára nézve kötelezőnek ismerte el, feltéve, ha a kiállító az okiratot saját kezűleg írta és aláírta, vagy két tanú az okiraton aláírásával igazolja, hogy a kiállító az okiratot előttük írta alá vagy az aláírást magáénak ismerte el.”

A tanúzás értelme tehát az, hogy igazoljuk, hogy láttuk, ahogy azt aláírták, és valóban az a személy tette ezt meg, akinek a neve az iraton szerepel - mondta a Privátbankárnak Dr. Lánczi Ádám, ügyvéd.

Akár börtönbüntetést is kaphat, aki hamisan tanúzik

Persze az ember csak olyat ír alá, amit elolvasott, de sokszor nem szoktuk igazán komolyan venni a tanúzást, pedig kellene: ha olyat írunk alá, amit valójában nem tudunk tanúsítani, és ezt bebizonyítják, hamis tanúzást, vagyis vétséget követünk el  és akár egy év börtönre is ítélhetnek.

Ha például megkérnek, hogy legyünk tanúk egy kölcsönszerződés aláírásánál, ezt csak akkor tegyük meg, ha mindkét fél ott van a helyszínen, látjuk, hogy ők írják alá, és mindketten tisztában vannak a szerződés tartalmával, különben mi magunk is bajba kerülhetünk.

Példa a hamis tanúzásra

Abban az esetben ugyanis, ha elénk tesznek egy szerződést, amiben az áll, hogy X kölcsönad Y-nak kétmillió forintot, bizonyos kamattal, mindkét aláírás már rajta van a papíron, és például Y nincs ott, hogy ezt a tanúnak is elmondja, és így tanúskodunk a magánokiraton, hamis tanúzást követünk el.

A hamis tanúzásnak természetesen több fajtája van, az előbbi példa gondatlanságból elkövetett hamis tanúzás, amely vétségnek számít, és legrosszabb esetben akár egy év börtönnel is büntethetik. A büntetés azonban korlátlanul enyhíthető, különös méltánylást érdemlő esetben akár mellőzhető is, ez függ az ügy természetétől is.

Egy másik, teljesen hétköznapi példa

Ha például az okmányirodában meghatalmazással el akarunk intézni valamit, és ott derül ki, hogy tanúnak is alá kellett volna írni dokumentumot, az egyik taktika, hogy két jelenlévő idegent megkérünk, hogy tanúzzák le. Őket ezzel tulajdonképpen hamis tanúzásra kérjük, hiszen az, aki felhatalmazott minket, nyilvánvalóan nincs a helyszínen, hogy elmondja a tanúknak, hogy ő írta alá az okiratot. Ez tehát a fenti példa megfelelője.

A másik, szintén nem jogszerű trükk ilyen esetben, hogy gyorsan ráírjuk két közeli ismerős, rokon adatait a papírra - vagy mivel a tanúk adatainak hitelességét a legritkább esetben ellenőrzik a helyszínen, akár Gipsz Jakabbal és a Zsák utca 13-mal is operálhatunk. Mindkét esetben okirathamisítást követünk el.

Aki hamis közokiratot készít, vagy közokirat tartalmát meghamisítja, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha létező személyt hamisítunk rá tanúként, akkor ő természetesen nem vonható felelősségre. Ha egy ilyen ügy komollyá válik, akkor kapnak nagy szerepet a grafológusok - mondta Lánczi Ádám.

Legyünk tisztában azzal, mit írunk alá

Habár a legtöbb esetben teljesen ártatlan ügyekről van szó, és látszólag senkit nem károsítunk meg azzal, ha "alátanúzunk" egy meghatalmazást - sőt valójában még azt is gondolhatnánk, hogy segítünk is valakin - mégis érdemes jól meggondolni, hogy vállaljuk-e a hamis tanúzás kockázatait és következményeit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG