<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Kinek van ideje és pénze követni az újabban gyakran változó konyhai lakberendezési trendeket?

A lakás eme fontos helyiségét nem gyakori stílusváltásra tervezzük, hanem minimum 10 évre, persze akkor, ha éppen nem veszünk új otthont, építettünk házat, vagy állunk felújítás előtt. Akik a fészekrakás előtti boldog állapotban leledzenek, van rá pénzük és kedvelik az újdonságokat, azoknak különösen érdemes figyelni az aktuális divatra.

Hajdanán szinte adottak voltak a konyhák: a falvakban sokszor örökölték a fiatalok a nagyszülőktől a házat a kredenccel együtt, a nagyvárosokban pedig a panelekbe eleve be voltak építve a bútorok, és a csempe színéről sem folyhatott vita.

A lakberendezők szerint fával párosítva bensőséges hatást érhetünk el. Fotó: Depositphotos
A lakberendezők szerint fával párosítva bensőséges hatást érhetünk el. Fotó: Depositphotos

Milliókba kerülhet az otthon szíve, lelke

 A konzervatívabb, hagyománytisztelő réteg szerint ma is akkor lesz e helyiség berendezése harmonikus, ha egyezik a lakás stílusával, nem zavaróan kiabáló, és jól érezzük magunkat benne. Ezzel persze nem vitatkozik senki, ám az új koncepciók ennél sokkal rafináltabbak, nem mellesleg, a megvalósításuk sem olcsó.

Ami az árakat illeti, nehéz az összehasonlítás, akár a két évvel ezelőttihez is, mindenesetre, aki mondjuk 10 év után újjá akarja varázsolni a konyháját, milliós tételekben számoljon.,

A március elejei Konyhakiállítás előzetese hosszan sorolja az újdonságokat, aztán lehet dönteni, kinek éppen melyik tetszik. Abban mindnyájan egyetérthetünk, hogy a konyha az otthon szíve és lelke, egy olyan helyiség, ahol ízek, élmények és érzelmek születnek.

Keverni a követ, a festett és natúrfát

Ezt a hívogató atmoszférát újabban vörös tónusokkal hangsúlyozzák. E szín árnyalatai képesek az érzelmek talán legszélesebb skáláját előidézni bennünk: közvetíthetnek szeretetet, szenvedélyt, merészséget, erőt, melegséget, inspirációt is. Ha igazán drámai, markáns hatást szeretnél elérni, egy vörös szekrénnyel vagy fronttal biztosan sikerülni fog. Elvégre ma már szükségtelen mindennek fehérnek lenni, nem orvosi műtőben vagyunk.

A biztonságos, hagyományos anyagpárosításoknak is búcsút inthetünk, az eklektikus kombinációk uralkodnak. Divatossá vált a burkolatokon belüli keveredés, a többféle kő, vagy a festett és natúr fafelületek társítása. A tégla a csempe burkolatokkal, a különböző fémek és a természetes kövek a gyönyörű fa erezetekkel szintén jól mutathatnak együtt, izgalmas, nem mindennapi karaktert kölcsönöznek.

A különleges növények feldobják a teret

Az előbb vörösekről szóltunk, ám nagy divat a zöld márvány és általában a kövek használata, amely természetes, kortalan luxust, kiegyensúlyozottságot és nyugalmat sugároz. E szín tengernyi árnyalatával és textúrájával találkozhatunk a modern otthonokban, a mentába hajló tónusoktól a sötét smaragd és méregzöldig.

Ha már a zöldnél tartunk, a konyhánk szépségét nagyban emeli – és divatossá teheti – egy-két különleges növény. Ne a megszokott hagyományos magyar szobanövényekre gondoljunk, és főleg ne futtassuk fel a drága design bútorra, mert ezzel inkább retro hatást érünk el, ami például nem illik az elegáns fémfelületekhez.

Egy-egy különleges szobanövény feldobhatja az egész enteriőrt. Előtte tudjuk meg, hogy nem mérgezők-e a levelei - mert némelyiknek erősen - ahol kisgyerek van, erre is figyelni kell. Country stílushoz különösen jól illenek a mutatós fűszernövények, amelyek nemcsak díszként  funkcionálnak.

Márvánnyal, rézzel, arannyal párosítva

Még mindig színek: hízelgőek a világos rózsaszín és a pasztell tónusok, amelyek sokféle  stílus ba beilleszthetők. Míg régen a rózsaszín a baba- vagy lányszobák kedvenc árnyalata volt, ma jól mutat egy klasszikus vagy country stílusú térben, de akár a skandináv puritán világhoz is illik. A lakberendezők szerint fával párosítva bensőséges hatást érhetünk el általuk, kövekkel, márvánnyal, arany vagy réz kiegészítőkkel kombinálva kifinomult atmoszférát érhetünk el,  de fiatalos, bohém térbe is kiválóan illenek.

A monokróm konyhákat a modern és minimál stílus kedvelői választják leggyakrabban. Ezek szigorúságát természetes kövekkel, szép fafelületekkel, organikus, lágy formákkal lehet lágyítani.

A monokróm konyhákat a modern és minimál stílus kedvelői választják leggyakrabban. Fotó: Depositphotos
A monokróm konyhákat a modern és minimál stílus kedvelői választják leggyakrabban. Fotó: Depositphotos

Falikarok és nyitott polcok

Míg Amerikában és Nyugat-Európában nagy divat a nyitott polc, nálunk annyira nem terjedt el, talán mert nem praktikus, hiszen ahol gyakran és sokat főznek, sütnek, - és nemcsak melegítenek a mikróban, vagy házhoz rendelnek ételt  - ott a zsíros pára hamar felszáll, lerakódik, és a porral egyesülve ráragad a tárgyakra, emiatt azokat gyakrabban kell elmosni.

Ennek ellenére azt tanácsolják a szakemberek, hogy helyezzük el kedvenc kerámia, üveg vagy porcelán tárgyainkat jól látható helyen, és emeljük ki természetes fénnyel.

Eddig falikarokat főleg a szobákban használtunk, de a konyha - bár továbbra is a sütés-főzés központja - szerepe átalakult és kibővült az évek során  Megváltoztak a funkciók: sokszor itt írja a gyerek a leckét, van, amikor e helyiség home office-szá lép elő, a laptop a konyhapulton van a kezünk ügyében, a középső polcon meg a tévé – olyannyira, hogy a mozgatható, állítható és látványos falikarok ide is betüremkedtek

Gondoljon egy színre!

Ami az anyagokat illeti, divat a bordázott üveg, amely megjelenhet a felsőszekrények frontjaként, kiegészítőkben, sőt, akár nagyobb felületeken is, például egy kamrát rejtő tolóajtón.

A szálcsiszolt rozsdamentes acél konyhák önmagukban gyakran rideg benyomást keltenek. Más természetes anyagokkal, például márvánnyal és kiváltképpen fával együttesen alkalmazva megőrizhető ez a szupermodern megjelenés, miközben bensőségesebbé válik az összhatás. Tovább lágyíthatjuk organikus, íves formákkal.

Miért kell egy hűtőszekrénynek vagy tűzhelynek fehérnek illetve feketés acélszínűnek lennie?  Sokan vásároltunk volna eddig is például színes hűtőt, de sajnos méregdrágák. Újabban színes tűzhellyel is igazán egyedivé tehetjük a teret. Egy ilyen látványos, masszív szerkezet az egész konyhát öltözteti, kiemelve a helyiség egyik legfontosabb területét, ahol az igazán különleges fogások készülnek.

Valami régi, valami új

A kályhafülkék a tizenkilencedik században terjedtek el, amikor egyre több helyen alkalmazták a sütő-melegítőfülkék beépítését az előző század behemót kályháiba. A tűzhely fülkébe való behelyezése elősegítette a kályha hőjének visszatartását és a konyha tűzállóságát. Most ismét divatba jöttek.

A tudatos vásárlók körében egyre nő a használt konyhabútorok iránti kereslet, és az elmúlt évek fenntarthatósági törekvéseinek nyomán ez a csoport folyamatosan bővül, miközben a  pénztárcánkat is kíméli.

A meglévő bútorok felújítása mellett természetesen variálhatjuk a mait a régivel, amivel személyes és eklektikus hatást érünk el. Jelen sorok szerzője nagy híve ennek – büszke a 120 éves kerámia fűszertartóira csakúgy, mint a régi Vígszínházból származó vörös plüss zsöllyeszékre.

Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Makro / Külgazdaság Nagyon szeretne már ezzel a politikussal beszélni Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 09:33
Több mint egy éve nem jön ez össze, pedig fontos lenne az ukrán elnök szerint.
Makro / Külgazdaság Interkontinentális rakétákat lőnek ki az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:48
3000 katona és 300 eszköz gyakorlatozik.
Makro / Külgazdaság Egyre durvábbak a francia tüntetések, rengeteg rendőr sérült meg
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:06
A tüntetők viszont a rendőröket vádolják túlzott erőszakkal, egyre inkább elszabadulnak az indulatok Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG