<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amerikai források szerint az ukránoknak sikerült Harkivot végleg megvédeniük attól, hogy elfoglalják az oroszok. Zelenszkij megismételte, hogy kész tárgyalni Putyinnal, de csak vele, közvetítők nélkül. Oroszország már nem szállít áramot a NATO-hoz való csatlakozását ambicionáló Finnországnak. Grúzia szakadár régiója is követheti az ukrán Donyec és Luhanszk példáját. Mutatjuk az elmúlt 12 óra legfontosabb háborús fejleményeit.

 • Ukrajna megnyerte a második legnagyobb városáért, Harkivért vívott csatát - valószínűsítette legfrissebb értékelésében a háborús cselekményeket tanulmányozó intézet nevű amerikai agytröszt. Eszerint az ukrán erők megakadályozták, hogy az orosz csapatok bekerítsék, majd elfoglalják Harkivot. Ehelyett kiűzték őket a város környékéről, ahogyan tették azt a Kijev elfoglalására törekvő orosz erőkkel is.
 • Ukrán tisztviselők és a brit hírszerzés pedig azt állítja egybehangzóan, hogy az oroszok mintegy 800 fős alakulata a Donbaszban többször is sikertelenül próbált átkelni egy stratégiai jelentőségű folyón, a Szeverodonyecstől 20 kilométerre nyugatra fekvő Sziverszkij Donyecen, ráadásul eközben súlyos veszteségeket szenvedett el. 
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint nagyon nehéz tárgyalásokat folytatnak arról, hogy az oroszok által változatlanul bombázott Mariupolból és Azovstal acélgyárból evakuálják a súlyos sebesülteket és az orvosokat.
 • Az ukrán elnök egyébként megismételte korábbi ajánlatát, miszerint közvetlen tárgyalásokat folytatna Vlagyimir Putyinnal. Ahogy az olasz RAI 1 televízióna fogalmazott: "Kész vagyok beszélni Putyinnal, de csak vele. Az ő közvetítői nélkül. És párbeszéd, nem pedig ultimátumok keretében". 

Zelenszkij már tárgyalna. Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálatZelenszkij már tárgyalna. Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

 • Oroszország szombat hajnali 1 órától felfüggeszti az áramszállítást Finnországba, közölte a szolgáltató, a RAO Nordic, ami egyértelmű válasznak tekinthető arra, hogy Helsinki bejelentette, csatlakozni kíván a NATO-hoz. 
 • E hír pont akkor látott napvilágot, amikor Joe Biden amerikai elnök a finn kollégájával, Sauli Niinistövel és Svédország miniszterelnökével, Magdalena Anderssonnal folytatott telefonbeszélgetésén támogatását fejezte ki Finnország és Svédország azon joga mellett, hogy "maguk döntsenek a jövőjükről, a külpolitikájukról és a biztonsági intézkedéseikről".
 • A Fehér Ház ugyanankkor szeretné tisztázni Törökország álláspontját, miután Recep Tayyip Erdoğan elnök kijelentette, Törökország sem Svédország, sem Finnország NATO-csatlakozását nem látná szívesen. A megjegyzések a jelek szerint a Kurdisztáni Munkáspártnak szóltak, amelyet Törökország terrorszervezetnek tekint. Svédországnak nagy kurd diaszpórája van.
 • Szerdán folytatódik az első, orosz háborús bűnökkel kapcsolatos per Ukrajnában, melyben Vadim Szisimarint, a Kantemirovszkaja harckocsizó hadosztály parancsnokát azzal vádolnak, hogy előre megfontolt szándékkal megölt egy 62 éves fegyvertelen biciklis férfit.
 • Grúzia szakadár régiója, Dél-Oszétia július 17-én népszavazást tart az Oroszországhoz való csatlakozásról - jelentette be a régió vezetője, Anatolij Bibilov. Dél-Oszétia állt a 2008-as orosz-grúz háború középpontjában, amely után a Kreml - egy másik szeparatista régióval, Abháziával együtt - független államként ismerte el a területet, és katonai támaszpontokat telepített oda.
 • Az Egyesült Királyság szankciókat rendelt el Vlagyimir Putyin családjának és belső körének tucatnyi tagja ellen, köztük állítólagos barátnője ellen. A brit külügyminisztérium érvelése szerint az orosz elnök hivatalosan csak szerény vagyonnal rendelkezik, ezért London azokat az embereket szankcionálta, akik segítenek támogatni az ő pazarló életmódját.

 • Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin azonnali tűzszünetet sürgetett Ukrajnában, és hangsúlyozta a kommunikációs vonalak fenntartásának fontosságát orosz kollégájának, Szergej Sojgunak, akivel az invázió kezdete óta először beszélt - közölte a Pentagon sajtótitkára, John Kirby.
 • Diplomaták és tisztviselők szerint az EU a jövő héten megállapodhat az orosz olajra vonatkozó fokozatos embargóról, a kelet-európai ellátással kapcsolatos aggodalmak ellenére. Egy magas rangú uniós diplomata a Reutersnek azt mondta, hogy a megállapodás már hétfőn megszülethet, amikor az EU külügyminiszterei Brüsszelben találkoznak.

(The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
Makro / Külgazdaság Befagyasztott vagyonok: odacsaptak az osztrákok az orosz oligarcháknak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:06
Jelentős összeget fagyasztottak már be a szankciók részeként.
hírlevél
Ingatlantájoló