1p
A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a folyó fizetési mérleg többlete a szezonálisan kiigazított adatok alapján 606 millió euró volt a második negyedévben
A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a folyó fizetési mérleg többlete a szezonálisan kiigazított adatok alapján 606 millió euró volt a második negyedévben.

2011 II. negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 1070 millió euró (285 milliárd forint) volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,3%-a (232 milliárd forint). Szezonálisan kiigazított adatok alapján 2011-ben a reálgazdasági mérleg többlete még nőtt, bár már kisebb ütemben, mint az előző negyedévekben. 2011 II. negyedévében a reálgazdasági többlet továbbra is meghaladta a jövedelemmérleg hiányát. Ugyanakkor az áruforgalomban az exportbevételek és az importkiadások kiigazított szintje csökkent az előző negyedév szintjéhez képest.

A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség millió euróban (bal tengely)
és a GDP arányában (jobb tengely)

Forrás: MNB

A folyó fizetési mérleg összetevőinek alakulása

Szezonálisan kiigazított adatok alapján a folyó fizetési mérleg többlete a az év második negyedévében 606 millió euró volt. Az áruforgalmi egyenleg kiigazított értéke (1223 millió euró), továbbá az export és az import szintje is alacsonyabb lett az előző negyedévi értékeknél. (Az áruforgalmi adatok visszamenőleges revíziójáról lásd a keretes részt a 6. oldalon.) A szolgáltatások szezonálisan kiigazított bevételi többlete a második negyedévben 1028 millió euró volt, ami növekedést jelent előző negyedévek szintjéhez képest. A szolgáltatásokon belül az idegenforgalmi (3022 millió euró) és egyéb szolgáltatások bevételei (1052 millió euró) nőttek, míg a kiadások az idegenforgalomnál (438 millió euró) és az egyéb szolgáltatásoknál is kismértékben csökkentek (2628 millió euró) az előző negyedévhez képest. (Az idegenforgalmi kiadások visszamenőleges korrekciójáról lásd a keretes részt.)

Az idegenforgalmi egyenleg a korábbi időszakok trendjét mutatja. Az egyéb szolgáltatások egyenlegének szezonálisan is kiugró értéke két meghatározó tényezőre vezethető vissza: egyrészt a szállítmányozási szolgáltatásokból a légi szolgáltatások egyenlegének nagymértékű növekedése, másrészt az egyéb üzleti szolgáltatásokon belül a reexport és az egyéb kereskedelmi tevékenység megugrása.

A szezonális hatásoktól megtisztított jövedelmek egyenlege -1560 millió euró volt, a hiány mértéke tovább nőtt a második negyedévben is. 2010-re vonatkozóan az eddig publikált becsült újrabefektetett jövedelem értéket felváltotta a vállalati eredménykimutatások alapján számított előzetes tényadat. A 2011-re vonatkozó adózott eredmény a 2012 júniusában beküldendő vállalati éves kérdőívek feldolgozásáig továbbra is becsült adat marad. A becslés új információk függvényében akár negyedévente frissítésre kerül.

Az EU-val kapcsolatos eredményszemléletű adatokat tekintve szezonális kiigazítás nélkül a folyó transzferek bevételi többlete 327 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete közel 382 millió euró volt. Az EU folyó-és tőketranszfereket együttesen igazítjuk, az első negyedéves kiigazított érték 603 millió euró.

A folyó fizetési mérleg egyenlegének főbb összetevői szezonálisan igazítva

Forrás: MNB

A pénzügyi mérleg alakulása

A közvetlen tőkebefektetéseken belül a második negyedévben a magyarok külföldi közvetlen tőkebefektetés tranzakcióinak egyenlege -84 millió euro, a külföldiek magyarországi közvetlen tőkebefektetés forgalmának egyenlege pedig -609 millió euro. A második negyedévben a befektetés értékét csökkentő előjelű újrabefektetett jövedelem4 a statisztikai elszámolás sajátosságából következik. Ugyanis a normál üzleti évet követő vállalatoknál az osztalék megszavazása általában a második negyedévre esik, ami ebben az időszakban meghaladja az év egészére közel egyenletesen elosztott becsült jövedelmet (adózott eredményt), s így a maradékelven adódó újrabefektetett jövedelem a befektetés értékét csökkentő tényező lesz. A második negyedévben a magyarok külföldi részvény befektetése 624 millió euróval nőtt, az újrabefektetett jövedelem értéke viszont 262 millió euróval csökkentette ezen befektetések értékét. Az egyéb tőkemozgásoknál 279 millió eurós nettó beáramlás volt megfigyelhető. A külföldiek magyarországi befektetéseinél a részvénybefektetések értéke csökkent 625 millió euróval, az újrabefektetett jövedelem 1285 millió euróval csökkentette a külföldiek befektetéseinek értékét, míg az egyéb tőke nettó beáramlása 1300 millió euró volt.

A portfólió befektetéseknél a 49 millió eurós követelésnövekedésből 64 millió euro volt az itt elszámolt, 10%-ot el nem érő részvény- és egyéb részesedés befektetések növekedése, és 22 millió euro a kötvények miatti követelés csökkenés. A tartozások 1870 millió euróval nőttek. A legnagyobb tartozásnövekedés a kötvényeknél (1287 millió euro) és a pénzpiaci eszközöknél (372 millió euro) következett be. A második negyedévben került sor az állam 1 Mrd eurós kötvény kibocsátására. A részvény és egyéb részesedések tartozás növekedése 211 millió euro volt.

Az egyéb befektetések egyenlege összességében 768 millió euro forráskiáramlást mutat. A rövid követeléseknél 552 millió euro növekedés, a hosszú lejáratú követeléseknél pedig 761 millió euro a csökkenés (forrásbeáramlás). A rövid tartozások csökkenése (forráskiáramlás) 360 millió euro, a hosszú távú tartozás csökkenése 616 millió euro volt a második negyedévben.

A tartalékok, adósságállomány alakulása

2011. június végén a jegybanki tartalékok értéke 37,0 milliárd euro volt. A közvetlen tőkebefektetésen belül elszámolt egyéb tőkét, valamint a pénzügyi derivatívákat nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2011. június végén 53,0 milliárd euro (a GDP arányában 52,4 %) volt.

Magyarország nettó adósságállománya (FDI egyéb tőke nélkül)
2002-2011

Forrás: MNB

Az EU-transzferek eredményszemléletű elszámolása következtében elszámolt nettó rövid lejáratú tartozásként megjelenő állomány 417 millió eurót tett ki, amelyből a rövid lejáratú követelések állománya 1063 millió, míg a rövid lejáratú tartozások állománya 1479 millió euro volt.

7,5 milliárd eurós lehet a külkertöbblet

A jelentés nem okozott meglepetést, a piaci várakozás jelentős többlet volt. Barta György a CIB Bank vezető elemzője szerint annál érdekesebb a korábbi adatok lényeges revideálása. Az elemző ezzel arra utalt, hogy az MNB a tavalyi év egészére a folyó fizetési mérleg többletét 2,017 milliárd euróról 1,064 milliárd euróra korrigálta.

A működőtőke befektetések egyenlege 693 millió euró tőkekivonást mutatott a második negyedévben és 258 millió eurót az év első negyedében. Erre úgy reagált Barta György, hogy ennek oka a válság, de hozzá járul a magyar reál gazdasági kilátások romlása és a kormány politikája is.

A jövőről annyit mondott az elemző, hogy a belső kereslet visszaesése és az export javulássa miatt idén és jövőre is többletet mutat majd az ország fizetési mérlege. A kilátásokat annak fényében kell nézni, hogy 2006-ban még a GDP arányában 9 százalékos volt a fizetési mérleg hiánya, illetve a napokban közzé tett lengyel adat emelkedő hiányt mutatott.

Ahhoz képest, hogy a bázis romlott, jónak mondható a folyó fizetési mérleg 606 millió eurós többlete a második negyedévben. Kondrát Zsolt az MKB Bank vezető elemzője. A régi bázison ő 860 millió többletet várt, ha ismeri az új bázist kevesebbre tette volna a várakozását a ténynél. A mérlegben a saját várakozásait a szolgáltatások szárnyalták túl leginkább.

Az év végére 3 milliárd euró folyó fizetési mérleg többletet vár Kondrát Zsolt, most már a korrigált bázis - az alacsonyabb pálya - figyelembe vételével. Számításai szerint a külkereskedelmi mérleg 7,5 milliárd euró többletet fog mutatni az év végén.

MTI

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG