A klónozott állat húsa is egészséges?
Ezt tartalmazza az EFSA előzetes állásfoglalása, amelyet a klónozott állatok, ezek utódainak, valamint a klónozott állatok termékeinek lehetséges élelmiszerbiztonsági, állategészségügyi, állatjóléti- és környezet-egészségügyi kockázatáról adott közre.
Jóllehet, a klónozott állatok megbetegedési és halálozási aránya jelenleg magasabb a hagyományos módon tenyésztett állatokénál, a szakemberek valószínűsítik, hogy ez az arány a klónozási technológia fejlődésével javulni fog. Az állati klónozás eredményeképpen a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján környezeti hatásokkal sem kell számolni. A szakmai anyag elismeri, ugyanakkor hangsúlyozza is, hogy a szomatikus sejtmag transzfer (vagyis a klónozás) viszonylag új technológia, és a kockázatbecsléshez csak kevés ismeretanyag áll rendelkezésre.
Az EFSA Tudományos Tanácsa által koordináltan készített előzetes állásfoglalás megvitatása nyilvános, az érdekeltektől február 25-ig várnak észrevételeket ezzel kapcsolatosan. A véglegesített anyagot májusban tervezik kiadni.
A világon már több száz klónozott tenyészállat létezik. A klónozás a teljes genetikai állomány másolását jelenti, és lehetővé teszi kivételes képességű állatok "genetikai másolását", amelynek révén az utódok gyorsabban növekedhetnek, vagy több tejet adhatnak. Az Európai Unióban jelenleg kereskedelmi célú klónozás nem végezhető. Az ily módon előállított állatokból származó termékek emberi fogyasztásra bocsátásának engedélyezésére nincs még szabályozás. Az EFSA állásfoglalása segíthet a szükséges uniós intézkedések meghozatalában.
.Egyszer volt... eltűnik a magyar élelmiszer?
Klónozott élelmiszer: idő kell, míg beveszi a gyomrunk
Az EU óvatos a klónozott állatokkal szemben
MTI