<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Alábbhagyott a nap eleji lendület az európai részvénypiacokon késő délelőtt, a svájci frank több hetes csúcsra erősödött az euróval szemben. A magyar eszközök folyamatosan gyengülnek, az OTP vesztesége 9 százalék fölött járt, az eurót 305 forint körül jegyzik
Alábbhagyott a nap eleji lendület az európai részvénypiacokon késő délelőtt, a svájci frank több hetes csúcsra erősödött az euróval szemben. A magyar eszközök folyamatosan gyengülnek, az OTP vesztesége 9 százalék fölött járt, az eurót 305 forint körül jegyzik.

15:24

A New York-i értéktőzsde emelkedésében nagy szerepet játszik, hogy a piaci szereplők egyre nagyobb része számít egy újabb mennyiségi lazító programra a FED-től. Egy esetleges QE3 szükségességéről több FED tag is beszélt az elmúlt napokban.

Nyitás után a Dow Jones

Forrás: Yahoo Finance


A FED az elmúlt három évben 2300 milliárd dollár értékben vásárolt állampapírokat, és toxikus eszközöket. Ha lesz QE3 akkor a legnagyobb valószínűséggel jelzálog fedezetű papírokat vásárol az amerikai tartalék-bankrendszer, hogy így segítse az ingatlanpiac talpra állását. Ben Bernanke FED-elnök sajtótájékoztatója az európai, és az amerikai piacok zárása között lesz.

14:35


Határozott emelkedéssel nyitott a New Yorki értéktőzsde. A pozitív korrekció oka a vártnál jobb amerikai foglalkoztatási adat, és az, hogy a dollár gyengülése miatt emelkedtek a nyersanyag árak. Természetes korrekció is kezdődött a Wall Streeten, miután a Dow Jones ipari átlagindex az elmúlt két napon 500 ponttal zuhant. A vezető amerikai tőzsdeindexek jelentős 1,5 százalék körüli pluszba kerültek a nyitásban. Ezzel egyidőben nagyot javult a hangulat az európai tőzsdéken is. Esik a dollár árfolyama, az euró-dollár átlépte az 1,38-as szintet, drágulnak a nyersanyagok.

Megállt a zuhanás a forint piacán, a hazai deviza mind a három fő devizapárjával szemben erősödni kezdett, és egyelőre nem szakadt tovább a budapesti értéktőzsde sem. A hazai fizetőeszköz délután fél 3 után nem sokkal még nem tudta átlépni a 305-ös határt az euróval szemben, ahogy a CHF sem tudott a 250-es szint alá kerülni, de legalább a zuhanás megállt.14:00

Kora délután kissé javult a hangulat a piacokon. A nyugat-európai tőzsdemutatók továbbra is idegesen mozognak szűk sávban, ugyanakkor az amerikai határidős indexek pluszos New York-i tőzsdenyitást vetítenek előre.

A befektetői kedv javulását egyértelműen az amerikai foglalkoztatási adatsor okozta. Az ADP jelentése szerint októberben a várakozásoknál többen 116 ezren találtak munkát a magánszektorban. Az adatsor legjobb híre, hogy jelentős számú új munkahely keletkezett a kulcsfontosságú szolgáltató szektorban. (Ez adja az amerikai gazdaság közel kétharmadát.)

A hírre ismét gyengülni kezdett a dollár, az euró/dollár középárfolyam az 1,38-as szint közelében mozog. A dollár gyengülése és a halványan javuló befektetői hangulat nyomán emelkedtek a nyersanyagárak, drágul az olaj és az arany. Az amerikai kereskedés vége felé várható Ben Bernanke FED-elnök beszéde a Nyíltpiaci Bizottság kamatdöntéséről, ez nagyban befolyásolja majd a nap végi piaci hangulatot.

Sarkozy kiakadt, egyetlen kérdés van, akarnak-e a görögök eurót?A francia sajtó értesülése szerint Sarkozy úgy véli: nincs miről tovább tárgyalni, a görögök egyetlen fillért sem kapnak, ameddig nem fogadják el a Nemzetközi Valutaalap által megkövetelt szerkezetátalakítási tervet. A referendumot pedig a lehető leghamarabb az egyetlen érvényes kérdéssel kell megrendezni: akarnak-e a görögök az eurózónában maradni vagy sem. Ezek a Le Monde szerint Sarkozy feltételei a görög kormányfőhöz, akit szerda este Angela Merkel német kancellárral, az Európai Unió, továbbá az Európai Tanács, valamint az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap vezetőivel együtt rendkívüli tanácskozás keretben fogad a franciaországi Cannes-ban, a G20-ak csütörtök-pénteki csúcstalálkozója előtt.

Az európai kereskedés továbbra is nyomott a görög hírek miatt. Egyelőre nem tudni hogy reagálnak az EU vezetői a Papandreu-kabinet népszavazási tervére, ugyanakkor egyre többen számítanak arra, hogy a mai és holnapi cannes-i találkozón meggyőzik a görögöket a referendum elvetéséről. Rontott a hangulaton, hogy elhalasztották az EFSF kötvénykibocsátását. A bizonytalan hangulatban emelkedtek a hozamok a portugál és a magyar állampapír-aukción is.

Egyelőre megállt a magyar piac mélyrepülése, az OTP papírok több mint 7 százalékos mínuszban állnak, az eurót 306 forint alatt jegyzik.

11:55

A befektetők teljesen bizonytalanok, az esti cannes-i csúcstalálkozót várják, és a holnapi G20-as találkozót. Több híreszteléssel ellentétben úgy tűnik egyelőre tartja magát a hír amely szerint a görög miniszterelnök népszavazásra bocsájtja az uniós mentőcsomagot. Az első megdöbbenés után most kérdés, hogy az unió vezetői meg tudják-e győzni a Papandreu-kormányt, hogy ezt ne tegye, illetve teljesen bizonytalan, hogy határoznak-e bármilyen szankcióról. 

A másik nagy esemény a ma esti FED kamatdöntés, és az ezt kísérő szokásos beszéd Ben Bernanke FED-elnöktől. A piaci szereplők nagy része számít valamilyen utalásra egy újabb monetáris enyhítő lépésre, ugyanakkor a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy az amerikai tartalék-bankrendszer nyíltpiaci bizottsága tavaszig nem jelent be újabb lépést.

Európában az is borzolja a kedélyeket, hogy váratlanul elhalasztották az európai mentőalap által tervezett mai kötvénykibocsájtást a bizonytalan piaci hangulatra hivatkozva. A várt 3 milliárd euróból Írországot mentette volna az EFSF (European Financial Stability Facility). A Reuters jelentése szerint a befektetők korábban úgy számoltak, hogy erős túljegyzés lesz a mai aukción; az EFSF szóvivője egyelőre nem kommentálta a hírt.

A Budapesti Értéktőzsdén folytatódott a lejtmenet, a magyar tőzsde a nyitás óta egyre mélyebbre kerül párhuzamosan a nyugat-európai hangulat romlásával. Ahogy az várható volt, az OTP vezeti az esést, a bankpapírok több mint 9 százalékkal szakadtak délelőtt, de nem áll jól a Mol sem, az olajrészvényeket több mint 5 százalékkal borították be.

A magyar piac két nap szünet után nem mutatott jelentős esést a nyitásban, de ennek csak az volt az oka, hogy közben az európai piacokon átmenetileg javult a hangulat, és az, hogy a hosszú hétvége előtt pénteken már alulteljesített a BUX. Sokan számítottak ugyanis egy leminősítésre a szünnapok alatt. 

Nem talált magára a forint sem, a hazai deviza ugyan nem olyan gyenge, mint tegnap, amikor 310 forint fölött is járt az euró, ugyanakkor megállt a reggeli erősödés, az eurót 307, a svájci frankot 252 forint körül jegyzik a bankközi devizapiacon.

A forintot a nemzetközi nyomáson kívül továbbra is terhelik a hazai pénzügyi rendszerrel kapcsolatos aggodalmak, főleg hogy nem tudni, milyen konkrét intézkedéseket jelent még be a kormány a végtörlesztéssel kapcsolatban, csak azt tudni, hogy jelentősen csökkentenék a devizahitelesek számát. Közben gyakorlatilag konszenzussá nőtte ki magát a várakozás, hogy egy vagy több hitelminősítő a befektetésre nem ajánlott bóvli kategóriába süllyeszti a magyar hitelbesorolást.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG