1p
Csaknem 40 milliárd fontos rekord összprofitot jelentett tavalyi pénzügyi évéről a brit bankrendszer a most lezárult eredménybeszámolói időszakban
Csaknem 40 milliárd fontos rekord összprofitot jelentett tavalyi pénzügyi évéről a brit bankrendszer a most lezárult eredménybeszámolói időszakban, tovább szítva a mind erősebben érezhető bankellenes hangulatot a lakosság, sőt a politikusok körében is.

A brit bankrendszer összesített mérlegfőösszegének 95 százalékát adó nyolc legnagyobb bankcsoport és jelzálogkölcsönző - HSBC, Royal Bank of Scotland, Barclays, HBoS, Lloyds TSB, Northern Rock, Alliance & Leicester, Bradford & Bingley - együtt 39,9 milliárd font (15 ezer milliárd forint) adó előtti eredményt jelentett 2006-ról, 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Messze a legjövedelmezőbbnek a legnagyobb brit - és egyben a legnagyobb európai - lakossági és befektetési csoport, az HSBC bizonyult, amelynek 11,9 milliárd fontos tavalyi profitja a teljes rendszerszintű eredménynek több mint a negyede volt.

Ezek a profitadatok csak tovább élezték a sajtó és mind több politikus által is egyre erőteljesebben szított lakossági bankellenes hangulatot, amelynek fő kikristályosodási pontja a bankok által különböző büntetésként és pótdíjként behajtott összegek nagysága.

Nem hivatalos becslések szerint a folyószámla-hitelkeret túllépéséért és egyéb fogyasztói kihágásokért felszámolt díjakból a brit bankoknak tavaly 4,7 milliárd font jövedelmük származott, most már viszont a brit kereskedelmi felügyelet (OFT), valamint a pénzügyi szolgáltatási hatóság (FSA) is vizsgálja, hogy ezek a büntetések törvényesek-e. Egyes felmérések szerint egymillió lakossági bankszámlatulajdonos készül arra, hogy peres úton követelje vissza a bankja által leemelt, esetenként 30 fontot (11 ezer forint) meghaladó büntetéseket és pótdíjakat.

Vince Cable, a Liberális Demokrata Párt pénzügyi szóvivője teljes körű vizsgálatra szólította fel Gordon Brown pénzügyminisztert, mondván: a bankok "szélsőséges" profitját túl sok esetben táplálja "a sebezhető ügyfél kizsákmányolása" tisztességtelen, sokszor törvénybe ütköző díjak formájában.

Az Evening Standard, London baloldali irányzatú napilapja külön cikket szentelt annak, hogy Sir John Bond, az HSBC volt elnöke, aki tavaly január és május között töltötte be ezt a tisztséget, öthavi megbízatásáért 602 ezer font fizetést, 1,458 millió font prémiumot, valamint távozásakor 6,6 millió font értékű részvényopciót kapott, emellett évi 494 ezer font (190 millió forint) nyugdíjra is jogosult.

A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) - az egyik legnagyobb, nem befektetési banki jellegű londoni gazdaságelemző cég - néhány hete kiadott becslése szerint a 2006-2007-es prémiumszezonban a City befektetési és egyéb pénzügyi szolgáltatási területeken dolgozó alkalmazottai az előző évben kiosztott 7,4 milliárd fontnál 18,3 százalékkal több, összesen 8,8 milliárd font (3400 milliárd forint) jutalmat vihettek haza. A CEBR szerint az idei szezonban a City alkalmazottai közül 4200-an részesültek egymillió font feletti prémiumban a tavalyi 3000 prémiummilliomos helyett.

Mindenkinek van e-mail címe - mindenki nyerhet!
Peter Hain északír-ügyi miniszter, a kormányzó Munkáspárt balszárnyának egyik prominens képviselője, aki jelöltette magát a Labour helyettes vezetői posztjára Tony Blair kormányfő őszig várható távozása után, a konzervatív The Sunday Telegraphnak nemrég azt mondta: a londoni pénzügyi negyedben kiosztott több millió fontos jutalmak "groteszk" méretű vagyoni különbségeket eredményeznek, amelyek "az irigységet és a bűnözést táplálják".

Hain szerint az átlagfizetésből élők úgy érzik, hogy kialakult "egy szupergazdag osztály a csúcson". Amikor több mint négyezer citybeli alkalmazott több mint egymillió font prémiumot kap, "azt az emberek nem tartják arányosnak", tette hozzá, felszólítva egyben a bankárokat, hogy a nekik kiosztott jutalmak kétharmadát adják oda jótékonysági célokra.

 

Melyik szakmát fizetik meg a legjobban?
Kilenc milliót kap Aba Botond, de nem tudni, miért
Menő és zsebre menő irodák: London a legdrágább
Brit foglalások és a kamatemelés
Prémiumrekord a Wall Street-en
Londonban napi 120 ezerrel drágulnak a lakásárak
Orbán óta először: jutalom a minisztereknek

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG