<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A német-francia tandem mutatja a kiutat a görögök által keltett káoszban - Athén majd kap pénzt, ha véget vet a maga által gerjesztett bizonytalanságnak. Decemberben lehet a referendum
A német-francia tandem mutatja a kiutat a görögök által keltett káoszban - Athén majd kap pénzt, ha véget vet a maga által gerjesztett bizonytalanságnak.

Görögországnak el kell döntenie, hogy az eurózónában kíván-e maradni, és világossá kell tennie álláspontját az európai pénzügyi mentőcsomagról, ha szeretne hozzáférni a pénzügyi támogatás következő részletéhez - hangsúlyozta Franciaország és Németország vezetője a görög válság kiéleződése miatt a franciaországi Cannes-ban szerda este rendezett válságtanácskozást követő sajtótájékoztatón.

Megszólalt az örök szkeptikus
Az euróövezet válságának igazi oka a helytelen európai gazdálkodás, Görögország problémája csak ennek következménye - állítja cseh köztársasági elnök. Václav Klaus szerdán Prágában annak kapcsán nyilatkozott, hogy Görögország népszavazást kíván kiírni a mentőcsomag felvételéről.
Bár Európában egyre többen állítják azt, hogy az euróövezet mai problémáit Görögország idézte elő, Klaus nem ért egyet ezzel a véleménnyel. Leszögezte: igaz, hogy Görögország önként lépett be az euróövezetbe, de az is tény, hogy oda valakik felvették. Klaus hasonlóan látja a hatalmas görög adósság problémáját is.
"Egyértelműen megmondtuk Athénnak, a kormánytöbbségnek és az ellenzéknek is, hogy az európaiak és az IMF addig nem utalják át (a tavaly aláírt összesen 110 milliárd eurós mentőcsomag) hatodik, (8 milliárd eurós) részletét, amíg az október 27-i csomagot nem fogadják el, és a népszavazás kimenetele körüli bizonytalanság nem múlik el" - fogalmazott Nicolas Sarkozy.

A francia elnök kitért arra is, hogy a Brüsszelben múlt héten elfogadott megállapodás megvalósítását "felgyorsítják" az eurózóna országai.

Az IMF arra kéri Európát, amit épp a görögök akadályoznak


A Görögország érdekében elfogadott pénzügyi mentőcsomag "határozott" alkalmazását kérte Európától szerda este Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap (IMF) vezérigazgatója.

"Az európai partnerek határozottságán és eltökéltségén múlik az október 27-én hajnalban elfogadott megállapodás életbe lépése, és az elkerülhetetlenül felmerülő akadályok leküzdése" - mondta az IMF-vezér a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport, a G20-ak munkaadói szervezeteinek vezetőivel Cannes-ban folytatott megbeszélésének szünetében.

"Természetesen lesznek akadályok az úton, néha nagyok is" - ismerte el Lagarde a Görögország megsegítését célzó európai pénzügyi mentőcsomagról tervezett népszavazásra utalva, amely bizonytalanná tette magát a mentőcsomag megvalósíthatóságát. Hozzátette ugyanakkor, hogy "ritkán látott még ekkora elszántságot az összehangolt fellépésre".

Csütörtök reggel külön válságtanácskozást tartanak az európai intézmények vezetői az eurózóna azon tagállamaival, amelyek a G20-as csoportnak is a tagjai. A hírek szerint a görögök december 4-én vagy 5-én tarthatják meg a népszavazást.

MTI, Privátbankár

Címkék: Cikkek

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG