1p
A német cégautókkal kapcsolatos új szabályok legfeljebb csak ihletet adhattak a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozóinak a baleseti adó kitalálásához, mintául azonban biztosan nem szolgálhattak. A dán mintára bevezetett különadó több mint negyedével emelheti a kgfb-díjakat, fizethetnek az autósok, mint a katonatiszt
A német cégautókkal kapcsolatos új szabályok legfeljebb csak ihletet adhattak a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozóinak a baleseti adó kitalálásához, mintául azonban biztosan nem szolgálhattak. A dán mintára bevezetett különadó negyedével emelheti a kgfb-díjakat, fizethetnek az autósok, mint a katonatiszt.

A német cégautókkal kapcsolatos új szabályok legfeljebb csak ihletet adhattak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) dolgozóinak a baleseti adó kitalálásához, mintául azonban biztosan nem szolgálhattak. E tekintetben ugyanis a német biztosítási szektor szereplői ugyanúgy járnak el, mint a magyar társaságok: a baleseti múlt emeli a díjtételt, míg a biztosítók alacsonyabb tarifával jutalmazzák a szabálykövető és balesetmentes közlekedőket.

Jelentősen drágulhatnak a kgfb-díjak

A 2012-es költségvetés tervezete szerint a pénzintézeteknek 187 milliárd forint különadót kell befizetniük az államkasszába jövőre (a tavalyi 200 milliárdos tétel után), a biztosítóknak pedig ezenfelül 27 milliárd forintnyi baleseti adót kell befizetniük. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a dán példát követve szedik be ezt a summát, vagyis a baleseti múlttal rendelkezők ezentúl jóval többet fizetnek. Az adó alapja az az elgondolás, hogy a balesetekből eredő kórházi számlát, illetve az esetleges rehabilitációk vagy rokkantságból eredő költségeket eddig a társadalombiztosítás fizette. Illetve nem pontosan, hiszen a biztosítási szektor eddig is 4 milliárddal járult hozzá az egészségügyi kassza kiadásaihoz, pontosan a balesetekből eredő plusz költségek miatt.

A biztosítóknak az idei évre nagyjából 30-35 milliárd forintos megterhelést jelent a különadó, de ezt tovább duzzaszthatja a baleseti adó. Hiszen a biztosítók által fizetett pénzintézeti különadó alapja a korrigált díjbevétel. Ez pedig az baleseti adó miatt biztosan nőni fog, nehezen elképzelhető, hogy azt a szektor majd nem terheli rá az ügyfelekre. Az idei évre így a szektor majd´ kétszer annyi különadót fizethet be a magyar államkasszába, mint tavaly.

A hazai kgfb-piac díjbevételének csökkenés
(ezer forint)

Adatok: Mabisz, Privátbankár

"Nem kell balesetet okozni"

A bankadó bevezetésekor a kormány határozott üzenetet fogalmazott meg a szektornak: nem terhelhetik azt az ügyfelekre. A harcos hevület alább hagyott mára: Matolcsy György pénteki sajtótájékoztatóján nem titkolta, ők is számolnak azzal, hogy a biztosítottakra terhelik majd a társaságok a plusz adót. Ez ellen a kormány nem fog semmit sem tenni - válaszolta egy újságírói felvetésre a tárcavezető. "Nem kell balesetet okozni" - mondta arról a miniszter, hogy miként védekezhetünk a plusz terhek ellen.

Ez azonban nem teljesen állja így meg a helyét. Az adót végül az autótulajdonosok fizethetik meg, méghozzá a kgfb-díjakon keresztül. Ha a biztosítás.hu alkuszcég korábbi számításaiból indulunk ki, a 27 milliárdos plusz adó több mint 4000 forinttal emelheti a kötelezők díját - mindenkiét -, vagyis több mint negyedével emelkedhetnek a díjak. Miközben egy korábbi körképünkből kiderül, hogy az ágazati vezetők 2-3 éven belül nem számítottak volna a díjak emelkedésére a hazai kötelező biztosítások piacán, legfeljebb az árzuhanás erőteljes lefékeződésére. Mindez azért is érdekes, mert bár a hazai ügyfelek már egyre jobban megnézik, mit nyújt a kgfb-jük, a többség még mindig főleg az ár alapján dönt.

A kötelező évfordulók egyre fokozottabb évközi eloszlásával az árverseny is tompulhat, hiszen sokan kampány nélkül nem fordítanak különösebb figyelmet arra, hogy új biztosítást kössenek - automatikusa hosszabbítanak. Ha azonban ilyen drasztikusan emelkednek a díjak, az felpörgetheti az árversenyt ismételten.

Két lábon az E-Alap, nem lesz egyszerű feladat

A baleseti adó az egészségügyi kassza "zárásához" kell - fogalmazott Matolcsy György. A nagy ellátórendszerek reformja ugyanis abban áll, hogy azokat a kormány "két lábra állítja", vagyis a befizetéseknek kell fedezniük a majdani kifizetéseket. A 2012-es büdzsé tervezete szerint 1 755 milliárd forintot különítenek el az E-Alap számára, ehhez adódik még hozzá a különadókból (népegészségügyi termékdíj és baleseti adó) 57 milliárd, miközben az alap pénzbeli ellátásainak köre bővül tavalyhoz képest, ide kerültek ugyanis a rokkantsági, a rehabilitációs ellátások is. A kassza bevételi oldalának közel 30%-át kell kiegészítenie majd a büdzsének, amely az NGM tervei szerint 2013-ban már kiegyenlített lesz, vagyis a bevételekből fedezni tudják majd a kiadásokat, ez pedig hozzájárul a rendszer stabilitásához. Nem lesz ez egyszerű feladat, a nyugdíjkasszát is úgy sikerült "bezárni" ugyanis, hogy abból ezentúl csak a korhatár feletti járadékot fizetik majd, vagyis elvontak onnan tételeket, melyek egy nemzeti szociálpolitikai alapba kerülnek át. Az E-Alapnak is jutott plusz teher, a fent említett rokkantsági és rehabilitációs ellátásokat eddig ugyanis pont a nyugdíjkassza fizette.

Bár pontos felmérés nincs, Közlekedéstudományi Intézet legutóbbi, 2006-os adatai alapján a balesetet nem okozóknak évente több mint 600 milliárd forintjába került eddig a közúti közlekedés résztvevői által okozott balesetek összköltsége.





Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG