
Egyebek között ezt tartalmazza az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legfrissebb jelentése, amely szerint az alapvető élelmiszereknél általánossá válik, nem számít kivételnek az árak gyors emelkedése és erős ingadozása.
Az élelmiszerek ára a korábbi alacsonyabb szintre már nem fog visszatérni, állítja a FAO, megjegyezve, hogy egyes élelmiszerek ára csökkenhet, és a jövőben több élelmiszernél következhet be ilyen fejlemény, de csak a mostani a árcsúcsokhoz viszonyítva.
Lakásvásárlás akár 0% önerővel, június 30-áig jelentősen csökkentett egyszeri költséggekkel! |
Az OECD-vel közösen nemsokára kiadásra kerülő jelentésében a FAO 2008 és 2017 között a kereslet kényszerítette magas árszintet jósol, a gabonák, a rizs és az olajos magvak esetében 35-65 százalékos árszínvonal-emelkedést valószínűsít a megelőző tíz év átlagához viszonyítva, ez változatlan árfolyamokon és a várható általános inflációt is leszámítva 10-35 százalékos reálemelkedést jelent.
Számítások szerint a gabonafélék minden 10 százalékos nominális drágulása 4,5 milliárd dollárral növeli a nettó gabonaimportőr országok kiadásait.
Az elemzés szerint az élelmiszerárak "magasabb síkra tolódtak át", és ennek oka a bioüzemanyag-ipar, valamint a fejlődő országok - például Kína - által támasztott, növekvő kereslet. A 2008-2017-re szóló előrejelzés szerint a nominális élelmiszerárak jelentősen meg fogják haladni a múltbeli szinteket, jóllehet süllyedni fognak a mostani árrekordokról.
A jelentés szerint 2017-ben a kukorica 15 százalékkal, az olajosmag 33 százalékkal, a búza 2 százalékkal, a rizs 1 százalékkal lesz drágább a 2005-2007-es átlaghoz mérve, inflációval kiigazítva. A tartós élelmiszerár-inflációt független londoni elemzők is jósolják.
A Királyi Külügyi Intézet - londoni székhelye után közkeletű nevén Chatham House - által minap kiadott átfogó elemzés szerint jóllehet az árkiugrások nem ismeretlenek a mezőgazdaságban, a mostani helyzetet azonban szokatlanná teszi, hogy szinte az összes élelmiszer- és takarmányipari termékcsoport ára meredeken emelkedik, nem csak néhányé.
A tekintélyes londoni elemzőközpont szakértői szerint az áremelkedés fontos eleme - amely becsülhetően 30 százalékot ad a dráguláshoz - a bioüzemanyagok terjedése. Az Egyesült Államokban az etanolgyártás jelenleg a kukoricatermés 20 százalékát emészti fel, de 2016-ra az arány valószínűleg 32 százalékra emelkedik, állt a Chatham House előrejelzésében.
Az elemzés szerint a fő ellátási oldali gondok között van a lassú reakció is: az agrárágazat minden 10 százaléknyi áremelkedésre összességében alig 1-2 százaléknyi termelésnöveléssel reagál, a jelenlegihez hasonló heves ármozgások idején pedig még kevesebbel.
A rövidebb távú gondokat tetézi a termékpiaci spekuláció is, a befektetők ugyanis e piacokra menekülnek a dollár árfolyamzuhanása, valamint a részvény- és adósságpiacok gyengülése elől.
A jelentés szerint azonban az összkép különösen fontos összetevője a gyors jövedelemnövekedés az olyan felzárkózó gazdaságokban, mint Kína és India; ez az elmúlt időszak élelmiszerár-emelkedésének hozzávetőleg a felét okozhatta.
A Chatham House elemzése idézett egy világbanki becslést, amely szerint 2030-ig 50 százalékkal kellene növelni az élelmiszertermelést - ezen belül a hústermelést 85 százalékkal - a várható kereslet kielégítésére.
Ördögi: a menekülő pénzek miatt drágul az élet
Világválságot okozhat a rizs
Hozzá kell szoknunk a drága élelmiszerekhez
Kapaszkodjon: évekig nem áll meg a hullámvasút
MTI