<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A 2011 januárban startolt Multi-Pay cafeteria kártyával ma már számtalan élelmiszeráruház-láncnál, gyógyszertárban lehet fizetni. A plasztik lap előnyeiről Kardos György, független alkusz számol be (x)

A kártya bármely telepített POS terminálon keresztül működik, lehet fizetni internetes felületen vagy telefonon keresztül is az egészségpénztári juttatás, az ételfogyasztás, a helyi közlekedési bérlet, az internet és az iskolakezdési támogatás egyenlegének terhére.Kardos György: Az elszámolási rendszer lehetővé teszi, hogy a cafeteria egyes elemei felhasználási cél szerint elkülönített alszámlákon gyűljenek. Fizetésnél a bankkártyákhoz hasonlóan, kóddal lehet "előhívni" az egyes egyenlegeket. Munkáltatói oldalról az adminisztrációs feladatok és a költségek csökkentését emelném ki, mint a kártya legfontosabb előnyét. Nem kell az utalványokat megrendelni, szállítani, őrizni, kiosztani, bizonylatolni. A munkavállalók számára pedig a gyors, egyszerű fizetés mellett a biztonság szól a kártyahasználat mellett. Elvesztése esetén a plasztik egyszerűen letiltható és pótolható, szemben az utalványokkal. A kártyabirtokos akár az interneten keresztül is ellenőrizheti aktuális egyenlegét, valamint a költéseit.

Egy-egy ilyen innovatív megoldás hogyan hat a cafeteria egészére?

K.Gy.: A munkáltatók részéről nagy az érdeklődés, amely az elfogadó hálózat bővülésével még inkább fokozódik. A fenti szempontok miatt azt tapasztaljuk, hogy a vállalkozások, amelyek korábban éppen a költséges és bonyolultnak tűnő adminisztráció miatt nem adtak a dolgozóiknak béren kívüli juttatásokat, szívesen használják a kártyát.

Kiknek ajánlja a hagyományos utalványrendszer kártyásítását?

K.Gy.: Elsősorban a több telephellyel rendelkező vállalkozásoknak, amelyeknek az utalványok szállítása és kiosztása problémát okoz. Kisvállalkozásoknak, amelyeknek a papír alapú utalványok megvásárlása magas költséggel jár. Természetesen a nagy létszámú vállalatok is nyernek, hiszen náluk komoly adminisztrációs terhet jelent az utalványok megrendelése, rendszeres kiosztása. A rendszerhez csatlakozni a kártyaszolgáltató és munkáltató közötti szerződés megkötésével, a kártyagyártáshoz szükséges munkavállalói adatok átadásával lehet. Ezek után a munkáltató minden hónapban egy alkalommal átutalja a cafeteriára szánt összeget a Multi-Pay részére, amely munkavállalókra és cafeteria elemekre bontva szétosztja azt.

Hogyan alakul mostanában a béren kívüli juttatások nagysága? Esett a válság hatására, vagy épp ellenkezőleg, a költséghatékony megoldások felértékelődésével párhuzamosan bővült?


K.Gy.: Az adóterhek csökkenése miatt a kisvállalkozásoknál az eddig nem legálisan adott jövedelmek kiváltása okán növekedett, de ahol a minimálbér kötelező emelése is problémát okozott, a források hiányában csökkent. A nagyvállalatoknál, ahol volt lehetőség bérfejlesztésre, illetve az adóváltozások miatti jövedelemcsökkenést béren kívüli juttatásokkal kompenzálták, szintén növekedést tapasztaltunk.

Miért érdemes a kkv-knak béren kívüli juttatást adni a munkavállalóiknak?

K.Gy.: Számukra elsősorban a nem hivatalos jövedelmek legalizálására javasolt a cafeteria rendszer bevezetése.

Sajtóhírek szerint a törvény szabályozná, hogy az állami intézkedések hatására történő nettó bércsökkenés kompenzációjában milyen arányban szerepelhet a cafeteria.

K.Gy.: Nem lenne célszerű törvényi szabályozással korlátozni a munkáltatókat a döntésben. A minimálbér kötelező emelése azonban befolyásolhatja a cafeteria juttatásokra fordított összeget. Ez forráshiányt okozhat.

(x)

Címkék: Cikkek

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG