Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A 2011 januárban startolt Multi-Pay cafeteria kártyával ma már számtalan élelmiszeráruház-láncnál, gyógyszertárban lehet fizetni. A plasztik lap előnyeiről Kardos György, független alkusz számol be (x)

A kártya bármely telepített POS terminálon keresztül működik, lehet fizetni internetes felületen vagy telefonon keresztül is az egészségpénztári juttatás, az ételfogyasztás, a helyi közlekedési bérlet, az internet és az iskolakezdési támogatás egyenlegének terhére.Kardos György: Az elszámolási rendszer lehetővé teszi, hogy a cafeteria egyes elemei felhasználási cél szerint elkülönített alszámlákon gyűljenek. Fizetésnél a bankkártyákhoz hasonlóan, kóddal lehet "előhívni" az egyes egyenlegeket. Munkáltatói oldalról az adminisztrációs feladatok és a költségek csökkentését emelném ki, mint a kártya legfontosabb előnyét. Nem kell az utalványokat megrendelni, szállítani, őrizni, kiosztani, bizonylatolni. A munkavállalók számára pedig a gyors, egyszerű fizetés mellett a biztonság szól a kártyahasználat mellett. Elvesztése esetén a plasztik egyszerűen letiltható és pótolható, szemben az utalványokkal. A kártyabirtokos akár az interneten keresztül is ellenőrizheti aktuális egyenlegét, valamint a költéseit.

Egy-egy ilyen innovatív megoldás hogyan hat a cafeteria egészére?

K.Gy.: A munkáltatók részéről nagy az érdeklődés, amely az elfogadó hálózat bővülésével még inkább fokozódik. A fenti szempontok miatt azt tapasztaljuk, hogy a vállalkozások, amelyek korábban éppen a költséges és bonyolultnak tűnő adminisztráció miatt nem adtak a dolgozóiknak béren kívüli juttatásokat, szívesen használják a kártyát.

Kiknek ajánlja a hagyományos utalványrendszer kártyásítását?

K.Gy.: Elsősorban a több telephellyel rendelkező vállalkozásoknak, amelyeknek az utalványok szállítása és kiosztása problémát okoz. Kisvállalkozásoknak, amelyeknek a papír alapú utalványok megvásárlása magas költséggel jár. Természetesen a nagy létszámú vállalatok is nyernek, hiszen náluk komoly adminisztrációs terhet jelent az utalványok megrendelése, rendszeres kiosztása. A rendszerhez csatlakozni a kártyaszolgáltató és munkáltató közötti szerződés megkötésével, a kártyagyártáshoz szükséges munkavállalói adatok átadásával lehet. Ezek után a munkáltató minden hónapban egy alkalommal átutalja a cafeteriára szánt összeget a Multi-Pay részére, amely munkavállalókra és cafeteria elemekre bontva szétosztja azt.

Hogyan alakul mostanában a béren kívüli juttatások nagysága? Esett a válság hatására, vagy épp ellenkezőleg, a költséghatékony megoldások felértékelődésével párhuzamosan bővült?


K.Gy.: Az adóterhek csökkenése miatt a kisvállalkozásoknál az eddig nem legálisan adott jövedelmek kiváltása okán növekedett, de ahol a minimálbér kötelező emelése is problémát okozott, a források hiányában csökkent. A nagyvállalatoknál, ahol volt lehetőség bérfejlesztésre, illetve az adóváltozások miatti jövedelemcsökkenést béren kívüli juttatásokkal kompenzálták, szintén növekedést tapasztaltunk.

Miért érdemes a kkv-knak béren kívüli juttatást adni a munkavállalóiknak?

K.Gy.: Számukra elsősorban a nem hivatalos jövedelmek legalizálására javasolt a cafeteria rendszer bevezetése.

Sajtóhírek szerint a törvény szabályozná, hogy az állami intézkedések hatására történő nettó bércsökkenés kompenzációjában milyen arányban szerepelhet a cafeteria.

K.Gy.: Nem lenne célszerű törvényi szabályozással korlátozni a munkáltatókat a döntésben. A minimálbér kötelező emelése azonban befolyásolhatja a cafeteria juttatásokra fordított összeget. Ez forráshiányt okozhat.

(x)

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
depositphotos