1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tengerbe süllyedt Atlantisz legendája talán több, mint mítosz. Krétai tudósok szerint Európa első civilizációját ugyanis egy hatalmas szökőár pusztította el, amelyet egy vulkánkitörés idézett elő. A virágzó kultúra egyik pillanatról a másikra tűnt el a föld színéről
A tengerbe süllyedt Atlantisz legendája talán több, mint mítosz. Krétai tudósok szerint Európa első civilizációját ugyanis egy hatalmas szökőár pusztította el

Nagyjából 3500 évvel ezelőttig egy különleges, ősi civilizáció élt és virágzott a Földközi-tenger keleti részénél. Az ősi minósziak palotákat, kövezett utakat és csatornarendszert építettek, miközben az európaiak nagy része primitív kunyhókban élt. Időszámításunk előtt 1500 évvel azonban a nép, amelytől a Minótauruszról és labirintusáról szóló legenda származik, egy csapásra eltűnt a föld színéről. Kataklizmaszerű végzetük titkára most talán fény derülhet.

Tudósok egy csoportja ugyanis újabb bizonyítékokat talált arra, hogy Kréta szigetére egy hatalmas cunami csapott le – éppen egyidőben a minószi kultúra eltűnésével.

A geo-archeológiai leletek egyértelműen szökőárra utaló maradványokat tartalmaznak – mondta a BBC-nek a holland származású Hendrik Bruins professzor. „A minoszi építőanyagok, edények, ételmaradékokat tartalmazó tálak, de még az állati csontmaradványok is kerek parti kavicsokkal, tengeri kagylókkal és mikroszkopikus tengeri élőlényekkel keveredtek össze. Ez utóbbi anyagok csak egyféleképpen kerülhetek ki a tengerfenékről: egy erőteljes szökőár segítségével, ami egyetlen pusztító hullámmal kihordta onnan őket.”

A tengeri maradványok egy része 7 méterrel a tengerszint fölött került elő, ami jóval meghaladja a viharos tenger hullámai által elérhető magasságot.

A minosziak nagyrészt tengerészek és kereskedők voltak, ennek megfelelően elsősorban a partvonalon épültek településeik. A szökőár szempontjából ez különösen sebezhetővé tette az egész civilizációt.

Az egyik legnagyobb településükön, Palaikasztrón végzett ásatások további beszédes nyomokat találtak: olyan épületeket, melyeknek tenger felé néző falai egyszerűen eltűntek, míg oldalfalai – melyek épen átvészelhetnek egy hatalmas hullámot is – sértetlenek maradtak. Bár az elpusztult település kikötőváros volt, mélyen benyúlt a szárazföldre is. Helyenként 15 méterrel a tengerszint felett álltak az épületek, ami azt jelenti, hogy a pusztító hullám igencsak hatalmas lehetett.

Ha viszont  a bizonyítékok ilyen nyilvánvalóak, miért nem vonta le korábban senki az egyértelműnek látszó következtetéseket?

Kosztasz Szinolakisz, a Dél-Kaliforniai Egyetem szökőár-szakértője úgy véli: az ősi cunamik kutatása még gyerekcipőben jár, a tudósok eddig nem igazán tudták, mit is kell keresniük. Sokan továbbra is azon a véleményen vannak, hogy az ilyen hatalmas hullámok elsöprik az épületeket, és nem sok – később feltárható – leletet hagynak maguk után. A 2004-es ázsiai szökőár azonban alaposan megcáfolta ezt a véleményt.

A videofelvételeken jól látszik, hogy a hullámok több tonna romot sodornak magukkal, melyek nagy része mégis a szárazföldön kötött ki. Szinolakisz arra a következtetésre jutott, hogy a minoszi civilizációt elpusztító hullám olyan erős lehetett, mint a Thaiföldre és Sri Lankára 2004-ben lecsapó cunami, amely 250 ezer áldozatot követelt.

A szökőár okait kutató tudósok radiokarbon vizsgálatok segítségével megállapították, hogy a cunami keletkezésének ideje éppen egybeeshetett a Kréta szigetétől 70 kilométerre fekvő Santorini vulkán kitörésével: mindez az időszámításunk előtti 2. évezredben történt.

A Santorini kitörése tízszer nagyobb erejű volt, mint a Karakatau vulkán 1883-as kitörése. Jelentős klímaváltozást okozott, a robbanás hangja pedig 5000 kilométerrel távolabb is hallható volt. Szinolakisz úgy véli: a hatalmas vulkánkúp tengerbe omlása okozta azt a hullámot, amely elég nagy volt a minoszi parti települések elpusztításához.

Azt még vizsgálják, hogy a szökőár a szárazföld belsején fekvő fővárost, Knosszoszt is elérhette-e, mindazonáltal a vulkánkitörés más következményekkel is járt: masszív hamuesővel, a termény elpusztulásával. Kikötőik, kereskedelmi- és hadihajóik elpusztulása után a minosziak sosem lettek volna képesek újra talpraállni.

Az elsüllyedt város, Atlantisz legendáját először Platón műve említi, amely több mint 2000 éve íródott, és évszázadokon át foglalkoztatta az embereket. Most talán megtalálták a magyarázatot a legenda születésére: talán így maradt fenn egy valaha virágzó ősi civilizáció emléke, amelyet elnyelt a tenger.

Énekel a Nap: csillagászok hallgatják a mennyei zenét
Milyen volt a világ első fája? Már tudjuk
Eltűnik a hó a Kilimandzsáróról
Miért zöld a növény? Más bolygókon milyen színű?
A kínai agyaghadsereg nyomában - képek

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG