1p
A magánnyugdíjpénztári kilépések nélkül az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP -4 százaléka volt
A pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége az elmúlt egy évben a GDP 5,7 százalékát érte el, a magánnyugdíjpénztári kilépések nélkül az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP -4 százaléka volt.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az államháztartás és a háztartások nettó finanszírozási képességére jelentős hatást gyakorolt a 2011 első negyedévében elszámolt, a magánnyugdíjpénztári kilépések miatti, a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer, amely az éves GDP 9,7 százaléka volt.

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a GDP 1,9 százalékát érte el a 2011 második negyedévével záruló egy évben. A külföld nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -1,7 százalékát érte el az elmúlt egy évben.

A GDP 5,7 százaléka az államháztatás pénzügyi megtakarítása

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége (nettó pénzügyi megtakarítása) – amely tartalmazza a központi bankkal szemben az újrabefektetett jövedelem elszámolását is – a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP 5,7 százalékát tette ki (1571 milliárd forint). A magánnyugdíjpénztári kilépések miatt a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer figyelembe vétele nélkül az államháztartás nettó finanszírozási képessége az elmúlt egy évben a GDP -4,0 százaléka (-1107 milliárd forint) volt.

2011 második negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -5,1 százalékát érte el (-357 milliárd forint). Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2011 második negyedévének végén a GDP 76,8 százalékát tette ki (21286 milliárd forint).


Forrás: MNB

Az idei év második negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 167 milliárd forint volt. A magánnyugdíjpénztári kilépésekhez kapcsolódó eszközátadás gyakorolt jelentős hatást a központi kormányzat mérlegének szerkezetére. Az eszközátadás következtében az államhoz visszakerült államkötvények és kincstárjegyek a központi költségvetés tartozásait csökkentették. A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási igényüket (114 milliárd forint) elsősorban betéteik csökkentésével fedezték. A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási igénye (75 milliárd forint) alapvetően a központi kormányzattól felvett hitelek növekedését okozta.

4 százalék a háztartások nettó pénzügyi megtakarítása

A háztartások nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2011 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -5,4 százalékát érte el (-1509 milliárd forint). A magánnyugdíjpénztári kilépések miatt az államháztartásnak fizetett tőketranszfer nélkül számolt finanszírozási képesség az elmúlt egy évben a GDP 4,2 százaléka (1169 milliárd forint) volt. A második negyedévben a háztartások nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP 4 százaléka volt (282 milliárd forint).


Forrás: MNB

2011 második negyedévében a háztartások pénzügyi eszközeinek esetében a készpénz, a betétek, a hitelintézetek által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, a befektetési jegyek és az egyéb követelések növekedése volt jelentős. A kötelezettségek esetében a forinthitelek növekedése és a devizahiteleknek a forinthitelek növekedésénél nagyobb mértékű csökkenése volt jellemző, emellett jelentősen nőttek az egyéb kötelezettségek.

Stagnált a nem pénzügyi vállalatok nettó pénzügyi megtakarítása

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2011 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 1,9 százaléka volt (535 milliárd forint). A második negyedéves finanszírozási képesség a negyedéves GDP 4,7 százalékát érte el (325 milliárd forint). A második negyedévben a nem pénzügyi vállalatok pénzügyi eszközeik közül elsősorban a betétjeiket, tulajdonosi részesedéseiket és az egyéb követeléseiket növelték, és hiteleiket csökkentették. A kötelezettségek esetében a tulajdonosi tartozások és a hitelek csökkenése volt a meghatározó.


Forrás: MNB

A külföld nettó finanszírozási képessége (lényegében a nemzetgazdaság finanszírozási képessége fordított előjellel) 2011 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -1,7 százalékát tette ki (-480 milliárd forint). A második negyedévben a külföld finanszírozási képessége a negyedéves GDP -2,6 százaléka volt (-182 milliárd forint). A külföldiek a pénzügyi eszközeik közül elsősorban hitelviszonyt megtestesítő értékpapírjaikat növelték, valamint betétjeiket, tulajdonosi részesedéseiket és egyéb követeléseiket csökkentették.

A tartozások közül tranzakcióból eredően elsősorban a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, a tulajdonosi részesedések és az egyéb tartozások növekedtek, ugyanakkor a betétek és a hitelek számottevően csökkentek.

 

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG