1p
A munkahelyteremtő törvénycsomag elfogadása segíthet megakadályozni az USA gazdasági visszaesését
Az Egyesült Államokban a munkahelyteremtő törvénycsomag elfogadása Barack Obama szerint segít megakadályozni a gazdasági a visszaesést, ha Európában rosszabbra fordulnak a dolgok.

Obama, akinek újraválasztási esélyei nagyban függenek attól, hogy sikerül-e érdemben visszaszorítani a jelenleg 9,1 százalékos munkanélküliséget, bejelentette, hogy a szenátus a jövő héten szavaz majd a törvénytervezetről.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az amerikai gazdaságnak szüksége van arra a lökésre, amelyet a 447 milliárd dolláros munkahely-teremtő csomag jelentene, hogy az európai adósságválságnak ne legyen jelentős hatása az Egyesült Államokra. Szerinte az új munkahelyek teremtésére, valamint az országos infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó terve "biztosítás" a recesszióba való visszacsúszás ellen, elfogadása nélkül lassúbb lesz a növekedés.

Barack Obama szerint az EU-nak gyorsan kell cselekednie az adósságválsággal kapcsolatban, és kifejezte meggyőződését, hogy az európai vezetők így is tesznek majd. Reményét fejezte ki, hogy a G20 csoport novemberi, cannes-i csúcstalálkozójára "nagyon világos, konkrét akciótervvel" érkeznek, amely alkalmas lesz a probléma megoldására.

Obama kijelentette, hogy az európai adósságváltás máris kifejtette káros hatását az amerikai gazdaságra, és hogy szoros konzultációkat folytat az európai vezetéssel a megoldás érdekében. Az eurónak a dollárral szembeni gyengülésével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Európa nem lesz képes "kiexportálni" magát a problémáiból.

A pénzügyi ágazatot néha hidegen hagyják a szabályok?

Obama elismerte, hogy nem járt eredménnyel az az önmagára nézve veszélyes és a demokratákat felbőszítő taktikája, hogy megpróbált minden kérdésben közös nevezőre jutni a republikánusokkal, akik 2010-ben megszerezték a többséget a szenátusban. Az ellenzéki párt egyébként határozottan elutasítja az elnök munkahelyteremtő csomagjának azt a részét, amely a gazdagok magadóztatását célozza, valamint a költségvetésből finanszírozná az utak, a hidak és az iskolák felújítását.

A bankoknak fel kell készülniük a rossz időkre is

A „felmerült veszteség” modell alkalmazásától egyre inkább a „várható veszteség” irányába érezhető elmozdulás a értékvesztéssel kapcsolatos szabályozásnál, hogy a bankoknak a jó időkben kötelező legyen képezniük tartalékokat. Részletek>>

Obama hangot adott véleményének, hogy Kína a maga hasznára játssza ki a kereskedelmi rendszert. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az a kétpárti szenátusi törvénytervezet, amely az ázsiai ország megbüntetést célozza valutájának alulértékelése miatt, a WTO keretében megkötött megállapodásokba ütközhet. Az elnök kitért az elől, hogy megválaszolja: megvétózná-e a törvényt.

Az elnök kijelentette, hogy a Wall Street és a gazdasági igazságtalanságok ellen tiltakozó mozgalomról az amerikai közvélemény csalódottságát fejezi ki. Obama kijelentette, hogy megérti a lakosságnak a pénzügyi rendszer működésével kapcsolatos aggodalmait, és hogy az amerikaiak a Wall Street-ben annak a megtestesítőjének látják, hogy a pénzügy ágazat nem mindig tartja be a szabályokat.

Az elnök ugyanakkor leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak a gazdaság növekedése érdekében erős és hatékony pénzügyi szektorral kell rendelkeznie. Rámutatott, hogy az elnöksége alatt elfogadott, a pénzügyi szféra működését szabályozó Dodd-Frank törvény célja éppen a nagyobb átláthatóság megteremtése a szférában.

MTI, Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG