1p
Dr. Patai Mihály a végtörlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy az új jogszabállyal a takarékszövetkezetek és az MFB is jobb pozíciókat érhet el, valamint bejelentette, hogy a Bankszövetség az Alkotmánybírósághoz fordul
Dr. Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke Magyarország Pénzügyi kilátásairól tartott előadást. Patai Mihály az előadáson bejelentette, hogy a Bankszövetség hétfői elnökségi ülésén tekinti át, hogy milyen beadványt nyújtsanak be az Alkotmánybírósághoz a végtörlesztés miatt. Hozzátette, hogy az új jogszabállyal sok pénzintézet újrapozícionálhatja helyét, többek között a takarékszövetkezetek és az MFB is.

Dr. Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke elmondta, hogy komolyan hiszi, hogy megvalósítja a kormány az elképzeléseit a 2011-2012-es költségvetés számait illetően. Véleménye szerint rendbe kell hozni az államháztartási mérlegeket, az okatatást, az egészségügyet, amennyiben ez sikerül, onnantól a kormány már képes lesz sikeresen menedzselni a főbb makrogazdasági mutatókat. Ehhez azonban a kormánynak komolyan kell vennie a 2011-12-es költségvetési számokat.

Mélyülő integráció az európai pénzügyi szektorba

A Bankszövetség elnökének véleménye szerint meg kell becsülni a gazdasági növekedést, még ha lassú, akkor is. Patai Mihály elmondta, hogy a magyar pénzügyi szektor az elmúlt 20 évben szervesen beintegrálódott az európai pénzügyi szektorba, amely véleménye szerint üdvözítően hat Magyarországra. Patai Mihály előadásában elmondta, hogy a BÉT 68 százaléka európai kézben van,  a forgalmat is elsősorban külföldiek határozzák meg, ugyanez a tendencia érvényes a biztosító társaságokra is. Patai hangsúlyozta, hogy a magyar vállalatok már régen az eurózónában vannak. Ezt a tényt erősíti meg a magyar vállalatok forrásbevonási szerkezete, amely alapján a felvett hitelek nagy része külföldi bankoktól származnak.

Az európai pénzügyi szektorba való mélyülő integráltság további jeleként említette meg Patai, hogy a magyar állampapírok fő vevői  is európaiak, nem pedig a magyarok. Ennek az ellentéte látható Japánban és Olaszországban, ahol az állampíprok többsége a hazai háztartások kezében összpontosul. Az BÉT volt elnökének véleménye szerint Olaszország ezért nem fog soha tönkre menni, az olasz háztartások az államadósság 60 százalékát birtokolják. Patai a magyar adóssággal kapcsolatban megjegyezte, hogy pozitívumként kell értékelni, hogy az állampapírjaink európaiak kezében vannak. 

Patai Mihály a 2008-as válsággal kapcsolatban elmondta, hogy a bankok letették a voksukat Magyarország mellett, hozzátette, hogy habár a bankok hitelkihelyezése beszűkült az európai házak kivették és kiveszik részüket a magyar stabilizációból. A Bankszövetség elnöke szerint ezért érte a bankokat pofonként a bankadó bevezetése, jelenleg pedig a válságadó bevezetése.

A takarékszövetkezetek és az MFB is jobb pozíciót érhet el

Patai elmondta, hogy a végtörlésztesztés,az utolsó lépés a katarzis előtt, véleménye szerint tovább feszíteni a húrt nem lehet. Patai Mihály az előadáson bejelentette, hogy a Bankszövetség hétfői elnökségi ülésén tekinti át, hogy milyen beadványt nyújtsanak be az Alkotmánybírósághoz a végtörlesztés miatt. Hozzátette, hogy egyelőre az alkotmánybírósági beadványról döntenek, egy esetleges európai bírósági beadványról csak később határoznak.

A válságadóval kapcsolatban a Bankszövetség elnöke elmondta, hogy átmeneti időszakban vagyunk és sok pénzintézet újrapoziciónálhatja helyét, itt említette meg a takarékszövetkezeteket, amelynek ugyanolyan jó a hitel-betét aránya, mint az Otp-nek, így képesek lesznek nagy mennyiségű forint hitelt nyújtani, valamint az MFB-nek is új szerepet oszthat a végtörlesztés.

Az államháztartás hiányával kapcsolatban az elnök megjegyezte, hogy a választási években mindig elszállt a deficit, véleménye szerint ez tovább így nem működhet: "Meg kell tanulni 10-15 éves időtávban gondolkodni". Patai Mihály kiemelte, hogy szakítani kell a korábbi hagyományokkal, fel kell hagyni a korábbi "húzd meg ereszd el" politikával. Patai Mihály szerint, ha most nem sikerül a kormánynak tatania magát a 2011-12-es költségvetési számokhoz, akkor soha nem fog sikerülni.

Makrogazdasági mutatók

A Bankszövetség elnöke elmondta, hogy a működőtőke beruházások száma csökkent, ezzel párhuzamosan az uniós pénzek nagyobb mennyiségben áramlanak be az országba. Ipari termelések, beruházások alakulása a tervek szerint a következő évben már pozitív tartományban lesz.

Patai Mihály véleménye szerint a forint, mint valuta nem annyira érzékeny, viszonylag stabil valutának mondható. Véleménye szerint a 265-275 között egyfajta egyensúlyi sávban mozgott az EUR/HUF árfolyam. Az elkövetkező időszakban inkább erősödéssel kell számolni.

Patai Mihály arra a kérdésre, hogy eladósodott-e a magyar, túl sok hitelt vettünk-e fel, azt a választ adta, hogy a válság előtt Magyarország nem volt sem túlzottan eladósodva az európai országokkal történő összehasonlítás alapján. Véleménye szerint az ország kellő mértékben volt eladósodva, az uniós átlagnak megfelelő mértékben.

A Bankszövetség elnöke elmondta, hogy kifejezetten negatív eredmény, hogy az árfolyammozgásoktól és az inflációtól eltekintve a vállalatok hitelállománya reálértékben az elmúlt öt év alatt nem növekedett, sőt mi több egyharmaddal csökkent. Hozzátette, hogy vállalati szinten a rossz portfólió romlása megállt, sőt  csökkent.

Előrejelzések

Patai Mihály véleménye szerint amennyiben a 2012-es költsgévetéssel struktúrája kedvező piaci fogadtatásra talál, a kockázati felárak csökkenése várható. Ebben az optimista esetben a jegybanknak alkalma nyílhat az alapkamat óvatos csökkentésére.

Véleménye szerint a növekedési kilátások valóban nem túl jók, de szerény növekedés lesz tapasztalható, az export helyett a beruházások és a fogyasztás nagysága adhatja a növekedést. Patai Mihály a fogyasztások szerény mértékű növekedésére számít. Kormányzati beruházáok alacsonyak és vélhetően alacsonyak is maradnak, valamint magas 10 százalék körüli munkanélküliséget vár a Bankszövetség elnöke.

Külső finanszírozási képesség javulni fog, valamint a kockázati felár csökkenésével számol Patai Mihály. Hozzátette, hogy a devizatartalékokat illetően nincs ok az aggodalomra, jelenleg 4 havi importtartalékkal rendelkezünk. Azt is megemlítette azonban, hogy ez az időtartam várhatóan csökkenni fog, amennyiben az MNB a központi tartalékok kárára nyújt majd deviza forrást a bankoknak.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG