"Megállapításaink arra utalnak, hogy magában a szőlőben van valami, amely közvetlenül hat a szív- és érrendszeri kockázatra, nem csupán a gyümölcsfogyasztás már ismert előnyös hatásáról van szó" - mondta Mitchell Seymour, a Michigani Egyetem kutatója, a Journal of Gerontology című szaklapban ismertetett tanulmány vezetője.
A patkányok egy részének sós étrend mellett, másik csoportjának alacsony sótartalmú diéta kiegészítőjeként adták piros, zöld vagy kék szőlő kivonatát, míg a kontrollcsoportba tartozó kísérleti állatok nem kaptak a szerből. 18 hét elteltével a szőlőkivonatot fogyasztó patkányok vérnyomása alacsonyabb volt, javult szívműködésük, testszerte csökkentek gyulladásaik és a szívizom-károsodás kevesebb jelét mutatták, mint a sós étrenden, ám szőlőkivonat nélkül tartott kísérleti állatok.
A tanulmányt az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) és a kaliforniai szőlőtermelők is támogatták. |
Sugárzás ellen is véd a vörösbor?
Kikeverték a hosszú élet italát
Fáj a forint a magyar bornak
Jó bor lesz az idei
Egy legendás magyar ital titkai: mi az a fröccs?
MTI