3p

Kijött a Frontex friss összesítése.

Az Európai Unió külső határainak legtöbbjén emelkedett a migrációs beáramlás az év első öt hónapjában, különösen a Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, főként Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon, ahol január és május között 103 százalékkal nőtt, azaz 21 773-ra emelkedett az illegális határátlépések száma - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex pénteken.

Továbbra is sokan menekülnek a háborús övezetekből
Továbbra is sokan menekülnek a háborús övezetekből
Fotó: EPA/MOHAMMED SABER

A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint a Földközi-tenger keleti medencéjének migrációs útvonalán májusban 4160 illegális migránssal szemben intézkedtek a nemzeti hatóságok.

A vizsgált öthónapos időszakban az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán az illegális migránsok számának 96 százalékos növekedéséről számoltak be, ahol január és május között 4451-en lépték át törvénytelen módon az EU keleti határait, májusban 1552-en.

A migrációs adatok legjelentősebb, 303 százalékos növekedéséről a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek hatóságai számoltak be. Itt az év első öt hónapjában 17 976 ember szállt partra illegálisan. Májusban ugyanitt 2100-an érkeztek jogtalanul az unió területére. Az EU Egyesült Királysággal közös tengerszakaszán január és május között 21 820-an próbálkoztak a tengeri átkeléssel, 38 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában. Ugyanitt májusban 4569-en keltek útra a szigetország felé.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében, a főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon az év első öt hónapjában 5186, azaz 24 százalékkal több észlelésről számoltak be, mint az előző év azonos időszakában. A nemzeti hatóságok itt májusban 922 alkalommal intézkedtek.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs úrvonalon, ahol a legtöbb illegális határátlépési kísérletet jegyezték fel az elmúlt év során, az év első öt hónapjában 21 330-an próbáltak meg az unió területére jutni. Ez 58 százalékkal kevesebb, mint 2023 ugyanezen időszakában. Májusban ezen a migrációs útvonalon 5125 ilyen esetet jelentettek.

Az illegális bevándorlás számainak öthónapos csökkenését jegyezték fel a Nyugat-Balkán országain keresztül vezető migrációs útvonalon is, ahol az év első öt hónapjában 8938 személy esetében kellett intézkedniük az illetékes nemzeti hatóságoknak. Ez az adat 71 százalékkal marad el az előző év azonos öthónapos időszakának számaitól. Ezen a migrációs útvonalon májusban 1654-en próbáltak az Európai Unió területére jutni. A migrációs útvonalak legtöbbjén szíriai, afgán és mali állampolgárokat vettek nyilvántartásba - tette hozzá jelentésében a Frontex. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Áll a bál Varsóban: őrizetbe vették a volt igazságügyi miniszterhelyettest
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 17:31
Őrizetbe vették Marcin Romanowski volt lengyel igazságügyi miniszterhelyettest, a fő ellenzéki frakció, a Jog és Igazságosság (PiS) alsóházi képviselőjét, és házkutatást végeznek nála - közölte hétfőn a lengyel államügyészség.
Nemzetközi Közös hadgyakorlatot indított Oroszország és Kína
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 16:35
Orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat kezdetét jelentette be hétfőn az orosz Csendes-óceáni Flotta sajtószolgálata.
Nemzetközi Több ezer radikálist kapcsoltak le a párizsi olimpia előtt
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 13:44
A jövő héten kezdődő ötkarikás játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyt jelentő személyt zártak ki az olimpiáról - jelentette ki a francia belügyminiszter.
Nemzetközi Kreml: Az orosz rakéták célpontjaivá válhatnak az európai fővárosok
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 17:59
Donyeckben ismét emberéleteket követelt az orosz-ukrajnai háború. A nap összefoglalója. 
Nemzetközi Ivanka Trump: "Édesanyám vigyázott tegnap fentről édesapámra"
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:47
Donald Trump lánya, Ivanka is posztolt a tegnap történekről. Szerinte édesanyja tegnap őrangyalt játszott. 
Nemzetközi Lilában tündököl Katalin hercegné a wimbledoni teniszdöntőn
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:11
Már tegnap bejelentette a királyi palota, hogy ma részt vesz a wimbledoni tenisztorna döntőjén, ahol a hagyományokhoz hűen ő adja át majd a fődíjat a nyertesnek. Lila ruhájában elegáns, ahogy mindig. 
Nemzetközi Amerika legnépszerűbb fegyverével követték el a merényletet
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 15:17
Sokan a fegyverviselési jog szimbólumaként emlegetik azt a fegyvert, amivel a a 20 éves Thomas Matthew Crooks merényletet követett el Donald Trump ellen tegnap. 
Nemzetközi Tovább szigorították az emberkereskedelmi irányelveket
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 14:13
Életbe lépett vasárnap az emberkereskedelem megelőzéséről és az ellene folytatott küzdelemről, valamint az áldozatok védelméről szóló európai uniós irányelv szigorításokat tartalmazó módosítása - tudatta az Európai Bizottság közleményben.
Nemzetközi A Kreml érdekeseket mondott Trump merénylete kapcsán
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 13:46
Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára a Donald Trump volt amerikai államfő és jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen elkövetett merénylettel összefüggésben.
Nemzetközi Donald Trump hosszú listára került fel az ellene elkövetett merénylettel
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 12:13
Gyakran törnek az USA első emberének életére olyan személyek vagy erők, akik igyekeznek megváltoztatni az utóbbi 100 évben kialakult világképet. Ebből a szempontból ők előzik meg Donald Trumpot. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG