2p

Greta Thunberg ezúttal Izrael gázai vérontása és az Euróvíziós Dalfesztiválon való részvétele ellen tiltakozott a svédországi Malmöben.

A helyszínen készült felvételek tanúsága szerint a keffijét (palesztin kendőt) viselő aktivistát két rendőr vitte el az Euróvíziós Dalfesztivál malmöi helyszíne előtt rendezett tüntetésről, amelyen több ezren vettek részt:

Oszlatás közben
Oszlatás közben
Fotó: EPA/Johan Nilsson/TT

A Daily Beast szerint a rendőrség azt közölte, hogy „több nem engedélyezett gyülekezésen” számos embert őrizetbe vettek. Az a közleményből nem derült ki, hogy Thunberg köztük volt-e, illetve vádat emeltek-e ellene.

A világ egyik legismertebb klímaaktivistája szerint Izrael népirtást követ el a Gázai övezetben, ezért az Euróvíziós Dalfesztivál szervezőinek ki kellett volna tiltani az eseményről az előadójukat, Eden Golant.

„Nem fogjuk elfogadni, hogy egy jelenleg népirtást elkövető ország platformot kapjon önmaga tisztára mosásához. A világ nem hallgathat egy népirtásról. Mindenki, aki tud, emelje fel a hangját Izrael bűnei és a megszállás ellen” - írta a Twitteren, arra utalva, hogy a gázai hadműveletek áldozatainak többsége nő és gyerek, Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem pedig a nemzetközi jog értelmében megszállt terület.     

A zsidó államot Dél-Afrika már beperelte a Nemzetközi Bíróságon népirtás vádjával. Izrael visszautasítja a vádakat.  

Az izraeli versenyző végül részt vehetett a versenyen (és az ötödik helyen végzett, a győztes a svájci Nemo Mettler lett - a szerk.). A fesztivált szervező Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) azzal indokolta döntését, hogy a fesztivál egy „politikamentes zenei esemény”, nem pedig „kormányok versenye”. Ugyanakkor miközben Izraelt engedte indulni, addig Oroszországot már 2022-ben kitiltotta a fesztiválról az Ukrajna elleni katonai agressziója miatt, ami a demonstrálók szerint képmutatás és kettős mérce.

Az izraeli-palesztin konfliktus történelmi, kulturális és jogi hátteréről, valamint annak jövőjéről is kérdeztük a Klasszis Klubban N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet szakértőt:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Tovább folyik a vérontás Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:46
Újabb két izraeli katona esett el szombaton.
Nemzetközi Mézesmadzaggal toboroznak Zelenszkijék
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:04
Dióhéjban az elmúlt órák legfontosabb történései.
Nemzetközi Áll a bál Grúziában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:21
Grúzia (Georgia) államfője szombaton bejelentette, hogy megvétózta az ország törvényhozása által kedden elfogadott, a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt, amely ellen hetekig tüntettek Tbilisziben.
Nemzetközi Vészjósló nyilatkozattal kampányol Orbán Viktor másik barátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:10
Az amerikai elnökjelölt a fegyverviselés jogának támogatását hangoztatta az amerikai lőfegyverszövetség éves gyűlésén.
Nemzetközi Putyin átírja a történelmet
Elek Lenke | 2024. május 19. 05:43
 A számítógépes játékokat is ellenőrzik.
Nemzetközi Navalnij barátja először nyilatkozott megtámadása óta
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 16:33
Alekszej Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov megfogadta, hogy "soha nem adja fel" a Vlagyimir Putyin elleni harcot, hogy a néhai orosz ellenzéki vezető "végső áldozata" - a halála - ne legyen hiábavaló.
Nemzetközi Kisvárosnyi embert menekítettek ki Harkivból
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:51
A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből – jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
Nemzetközi Megvan a döntés Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:25
Az ítélet nem jogerős, a támadót fogságba helyezték. 
Nemzetközi Friss hírek jöttek Fico állapotáról
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:29
Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton.
Nemzetközi Ausztria döntött: újra támogatja a palesztinokat támogató szervezetet
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:12
Ausztria szombaton bejelentette, hogy visszaállítja az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (Unrwa) finanszírozását.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG