6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A ma kezdődő EU-csúcsnak egy betiltott, majd mégis engedélyezett konferencia „ágyazott meg”, amelyen Orbán Viktor is felszólalt. A csúcson az Ukrajnának szánt katonai segítség felpörgetése, Irán izolálása, a gázai krízis és Netanjahu féken tartása lehet a fő téma.

Nem mindennapi előjáték előzte meg kedden Brüsszelben a ma kezdődő EU-csúcsot: a Nemzeti Konzervatizmus Konferencia néven futó politikai rendezvény helyszínére, a Claridge Hotelbe ugyanis kivonult a brüsszeli rendőrség. Az épületet körbevette, a bent lévőket távozásra szólította fel, és bár a bent lévők még elmondhatták beszédeiket, a konferenciát – mivel az érkezőket már nem engedték be – végül berekesztették.

Orbán Viktor is felszólalt a nagy port kavart eseményen
Orbán Viktor is felszólalt a nagy port kavart eseményen
Fotó: EPA/OLIVIER MATTHYS

Állt a bál Brüsszelben

Mindez magyar szempontból azért is pikáns, mert a felszólalók között volt – Mateusz Morawiecki volt lengyel kormányfő, Nigel Farage Brexit-párti brit politikus és Suella Braverman bevándorlásellenes brit politikus, volt brit belügyminiszter mellett – Orbán Viktor miniszterelnök is.

A The Guardian szerint a rendőrök a brüsszeli Saint-Josse negyed – itt található az említett hotel – polgármesterének, Emir Kirnek az utasítását követték, aki „a közbiztonságra” hivatkozva tiltotta be a rendezvényt. Mint fogalmazott, „a szélsőjobbot nem látják szívesen” a városban. A rendezvényt korábban két másik brüsszeli hotel is visszautasította.

A Nemzeti Konzervativizmus Konferencia ma mégis folytatódhatott, miután Alexander De Croo belga miniszterelnök alkotmányellenesnek és elfogadhatatlannak nevezte a betiltását, egy helyi bíróság pedig – felülírva a polgármester rendeletét – helyt adott a szervezők jogorvoslati kérelmének.  

A bíróság indoklása szerint nem áll fenn a közrend megzavarásának a veszélye, és mindenkinek joga van a békés összejövetelekhez. A rendezvényen többek között a konzervativizmusról, a családok válságáról, a migrációról, a nemzetállamokról és Európa jövőjéről beszélnek.

Orbán Viktor kedden egyébként külön Facebook-posztban tiltakozott a betiltás ellen, majd egy újabb posztban jelezte, hogy nem fogják hagyni magukat „elhallgattatni”. Később – a közelgő júniusi európai parlamenti választásra utalva – kiadta a jelszót: „Elegünk van a migrációból! Elegünk van a háborúból! Elegünk van a genderpropagandából! Brüsszelben változás kell!”

Ma pedig egy pódiumbeszélgetés keretében végül felszólalhatott a konferencián. Az MTI szerint többek között arról beszélt, hogy Európa "progresszív liberális óceánjában jelenleg Magyarország a különbözőség szigete”, és konzervatív civil társadalmakat kell létrehozni.

EU-csúcs: Izrael, Gáza, Ukrajna

A ma kezdődő EU-csúcs ugyanakkor nem ezekről a témákról fog szólni. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke meghívólevelében azt írta, hogy az uniós versenyképesség növelésére fognak fókuszálni, de emellett a külpolitikai témák – Ukrajna, Gáza, Izrael – is a fő napirendi pontok között szerepelnek majd.

Az uniós ügyekben általában jól értesült Politico szerint azonban a csúcsot „hijackelték”, tehát az aktuális fejlemények miatt az izraeli-iráni konfliktus kerül majd előtérbe.

Az Európai Tanács a csúcsot lezáró úgynevezett következtetésekben előreláthatóan mindkét felet önuralomra és arra fogja ösztökélni, hogy tartózkodjon minden olyan akciótól, amely növeli a feszültséget a közel-keleti régióban. Emmanuel Macron francia elnök szerint arról kell megyőzni Izraelt, hogy az eszkaláció helyett Irán izolációja a jó válasz.

Az EU a megelőzés szándékával azt akarja üzenni Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek, hogy „ne tegyen semmi őrültséget”, fogalmazott egy magasrangú uniós diplomata.     

Az EU-hoz hasonlóan az Egyesült Államok is visszafogottságra inti a két regionális nagyhatalmat, hogy elkerüljenek egy katasztrofális politikai és gazdasági következményekkel – például a világ legforgalmasabb olajszállítási útvonalának blokádjával – fenyegető háborút.

Mint arról beszámoltunk, Izrael április elsején rakétacsapást hajtott végre az iráni konzulátus ellen Szíriában, amelynek következtében 17 ember életét vesztette, az iráni Forradalmi Gárda magasrangú parancsnokai mellett civilek is. ENSZ-szakértők szerint a támadás sérti a nemzetközi jogot.  

Válaszul Irán április 13-án átfogó drón- és rakétatámadást intézett a zsidó állam ellen, amely ezt szinte teljes egészében kivédte szövetségesei segítségével – haláleset nem történt. Az izraeli kormány ezt követően jelezte, hogy válaszolni fog a támadásra.

A meghívólevél Gázával kapcsolatban azonnali tűzszünetre, a palesztin Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátására, valamint „a humanitárius segítségnyújtás sürgős, nagyságrendbeli növelésére” tesz javaslatot.

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője korábban azzal vádolta Izraelt, hogy a segélyek egy részének visszatartásával szándékosan éhezteti a palesztinokat.

A Hamász tavaly október 7-i terrortámadása mintegy 1200, az ennek nyomán indult izraeli hadműveletek eddig minimum 34 ezer halálos áldozatot követeltek helyi közlések szerint. A gázai áldozatok között mintegy 15 ezer gyerek és 10 ezer nő van.

A csúcson – korántsem utolsósorban – téma lesz az ukrajnai háború is.

Charles Michel szerint az orosz támadások megerősítik, hogy Ukrajna számára „sürgősen fokoznunk kell a katonai segítségnyújtás teljesítését, különösen a légvédelmi képességeket illetően.”

Az ukrán hadsereg helyzete egyre kritikusabb: a napokban már Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy  Ukrajna nem rendelkezik a szükséges mennyiségű fegyverrel, hogy ellenálljon az orosz inváziónak, a megszállók így „minden nap visszavonulásra kényszerítik az ukrán csapatokat.”

Ma pedig arról beszélt, hogy az ukrán légvédelem azért nem tudta elhárítani a Kijevtől északra lévő Csernyihivet ért támadást, mert nem volt elegendő muníciója az orosz rakéták megsemmisítéséhez. A szerdai légicsapásban legkevesebb 13-an haltak meg.

Címkék: Nemzetközi

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Máris újra lőtték Izraelt a húszik
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 12:14
Az izraeli légvédelem a Vörös-tengeri kikötővárosra Eilatra irányzott rakétákat fogott el - jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.
Nemzetközi Donald Trump orvosa nyilatkozott az elnökjelölt lőtt sebéről
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 10:01
Az amerikai elnökjelöltet korábban kezelő orvos, Ronny Jackson szombaton közölte, hogy a volt elnök a várakozásoknak megfelelően lábadozik, de hallásvizsgálatra is szorulhat.
Nemzetközi Ilham Alijev: Azerbajdzsán támogatja Új-Kaledónia függetlenségi harcát Franciaország ellen
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 08:28
Azerbajdzsán elnöke ígéretet tett a francia tengerentúli terület függetlenségének támogatására, mivel szerinte Franciaország is beavatkozik Azerbajdzsán ügyeibe.
Nemzetközi Izrael bosszúja lecsapott a húszik kikötőjére, miután az arab lázadók Tel-Avivot támadták
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 07:46
Erőteljes légicsapások rázták meg a Vörös-tenger partján fekvő Hudejda kikötővárosát egy nappal azután, hogy izraeli tisztviselők bosszút ígértek egy dróncsapásért.
Nemzetközi Nagy napra ébredt Donald Trump
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 17:12
A volt elnök szombaton „visszaül a lóra”.
Nemzetközi Furcsa lehetőség nyílt meg a kalandvágyó magyarok előtt
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 15:36
Ha esetleg a háború szomszédjába vágyik, ezt ne hagyja ki.
Nemzetközi Visszatér a Pan Am - de nem egészen úgy
Szakonyi Péter | 2024. július 20. 14:52
Egy év múlva ismét a levegőbe emelkedik a Pan Am légitársaság gépe. A több mint három évtizeddel ezelőtt  csődbement társaság egy igazán különleges, luxusutazással tér vissza a piacra - kérdés, hogy meddig.
Nemzetközi Vétózott a magyar kormány, itt van az ok
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 14:22
Izrael ügyében vette elő a fegyvert a magyar kabinet.
Nemzetközi Erdogan örülhet: olyan hírt kapott, amire régóta várt
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 13:45
Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings.
Nemzetközi Meghátrált az Adidas: óriási balhé lett egy sportcipőből
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 11:12
Az izraeli-palesztin konfliktus fényében inkább átgondolják a kampányt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG