3p

Az ENSZ szerint az iráni konzulátus elleni légicsapás jogellenes volt.

Izrael megsértette a nemzetközi jogot a Szíria fővárosában, Damaszkuszban lévő iráni diplomáciai képviselet ellen végrehajtott támadással, állapította meg ENSZ-szakértők egy csoportja az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) által közzétett jelentés szerint.

Az izraeli légicsapás helyszíne Damaszkuszban, 2024. április 1.
Az izraeli légicsapás helyszíne Damaszkuszban, 2024. április 1.
Fotó: EPA/YOUSSEF DAFAWWI

„Minden országnak tilos önkényesen megfosztani egyéneket az élethez való joguktól külföldi katonai műveletekben, beleértve a terrorelhárítást is” – áll a jelentésben a The Guardian szerint.

„A külföldön végrehajtott gyilkosságok önkényesek, amennyiben  azok nincsenek engedélyezve a nemzetközi jogon belül", teszik hozzá.

Az ENSZ-szakértők szerint nem tűnik úgy, hogy Izrael önvédelemből követte el a támadást, nem mutatott be ugyanis bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Irán közvetlenül „fegyveres támadást” intéz Izrael ellen vagy nem állami fegyveres csoportokat küld annak végrehajtására.

Megjegyezték azt is, hogy Izrael jogilag semmilyen módon nem igazolta a támadást, és nem értesítette arról az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Az április elsején végrehajtott izraeli légicsapásban összesen 16-an vesztették életüket. Az áldozatok között vannak az iráni Forradalmi Gárda magasrangú parancsnokai, Irán által támogatott militáns személyek, valamint civilek is. Izrael hivatalosan nem vállalta magára a támadást, de nem is cáfolta, hogy ő követte el azt.

Megtorlásul Irán április 13-án drón- és rakétatámadást intézett Izrael ellen, amelyet azonban a zsidó állam szövetségesei segítségével 99 százalékban kivédett, haláleset nem történt. Az izraeli kormány azóta jelezte, hogy válaszolni fog az iráni támadásra.

Izraelt emberjogi szervezetek már számos esetben kritizálták az elmúlt hónapokban a gázai hadjárata során elkövetett háborús bűnök gyanúja miatt, Dél-Afrika pedig beperelte az országot népirtás vádjával a Nemzetközi Bíróságon. Nemzetközi segélyszervezetek a palesztinok kiéheztetésével is vádolják Izraelt. A zsidó állam vitatja a vádakat.

A Hamász tavaly október 7-i, 1200 áldozatot követelő terrortámadása nyomán indult izraeli hadműveletekben eddig csaknem 34 ezren vesztették életüket a Gázai övezetben az OCHA adatai szerint, és még több ezren lehetnek a romok alatt.

Az áldozatok többsége nő és gyerek. Egy kedden közölt ENSZ-jelentés szerint már több mint 10 ezer nő vesztette életét, köztük 6 ezer anya. Emiatt 19 ezer gyerek maradt árva.

A gázai hadműveletekben, amelyek jelenleg is folyamatban vannak, minden 10 percben meghal vagy megsebesül egy gyerek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Hiba volt Fico testőreit vádolni?
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 08:04
A Robert Fico szlovák államfőt ért merénylet után szinte nekiestek a testőreinek - ám a most megjelent figyelemreméltó cseh állásfoglalás szerint ők mentették meg a miniszterelnök életét. Eszerint nem hibáztak, sőt, a reakcióidejük tiszteletet parancsol. 
Nemzetközi Sorra foglalja el a településeket az orosz hadsereg Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Kiakadt Bosznia-Hercegovina a magyar kormányra
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 19:29
A bosznia-hercegovinai külügyminisztérium pénteken felfüggesztette azt a Magyarországgal kötött egyezményét, amely szerint Budapest boszniai diplomatákat képzett volna a nyugat-balkáni ország európai integrációját elősegítendő.
Nemzetközi Nem kéne itthon is eljutni odáig, mint Szlovákiában – A hét videója
Izsó Márton - Litván Dániel - Wéber Balázs | 2024. május 17. 19:07
A politikai megosztottság, a politikai ellenfelek démonizálása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Robert Fico merénylője meghúzza a ravaszt. Litván Dániel és Wéber Balázs e mellett a magyar kormánypropaganda reakciójáról, illetve arról is beszélgetnek A hét videójában, hogy a szavaknak bizony súlya van, és politikai oldalaktól függetlenül visszafogottságra lenne szükség, választási kampány ide vagy oda. Nem szabadna eljutni addig, ami Szlovákiában történt, az erőszakot és erőszakra felbujtást el kell ítélni, politikai oldalaktól függetlenül - így a magyar kormányfő elleni erőszakra felhívó kommentek is elfogadhatatlanok.
Nemzetközi Óriási élelmiszersegélyt küldött egyik szomszédunk Gázába, megindult a tengeri segélyszállítás
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 17:16
Az Európai Unió újabb segélyszállítmányt juttatott el Ciprusról a palesztin lakosságú Gázai övezetbe tengeri úton, közölte az Európai Bizottság pénteken.
Nemzetközi Megint megműtötték Ficót, eszméleténél van
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 16:14
Robert Fico kormányfő, aki ellen szerdán követtek el merényletet, pénteken közel kétórás műtéti beavatkozáson esett át.
Nemzetközi Még mindig az intenzíven fekszik Robert Fico, hétfőn dönthetnek az átszállításáról
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 14:46
Továbbra is a besztercebányai Roosevelt kórház intenzív osztályán kezelik a szerdán lőfegyveres merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák miniszterelnököt - közölte a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya pénteken.
Nemzetközi Felgyújtották a teherautót és megverték a sofőrt, aki az éhezőknek vitt volna segélyt
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 13:46
Izraeli telepesek megtámadták egy humanitárius segélyeket Gázába szállító teherautó arab sofőrjét, majd megverték a sofőrt és a segítségére siető izraeli katonákat csütörtök éjjel.
Nemzetközi Szijjártó Péter az Európa Tanácsban vétóval kevesellte a béketervek számát
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 12:15
A testület Volodimir Zelenszkij béketerve mellett kívánt állást foglalni, de a magyar vétó miatt ez nem sikerült. A többi béketerv belefoglalását a dokumentumba a testület elutasította.
Nemzetközi Nem fantázia: újabb front a globális háborúban - a franciák „elvesztették ellenőrzésüket” Új-Kaledónia egyes részei felett
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 09:51
Elveszti francia jellegét a csendes-óceániai sziget egy része? Már öt halottat számlálnak a napok óta tartó zavargásokban, amit az őslakosok háttérbe szorításának kísérlete váltott ki.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG