8p

Az elmúlt hetekben több tucatnyi E. coli fertőzéses esetet hoztak összefüggésbe az Egyesült Államokban a McDonald's egyik szendvicsének elfogyasztásával. Az első vizsgálati eredmények arra utalnak: előfordulhat, hogy a friss, szeletelt hagyma rejtette a megbetegedést okozó baktériumot.  

A súlyos emésztőrendszeri panaszokat okozó E. coli fertőzés viszonylag gyakori a fejlett országokban is: elsősorban a nem megfelelő körülmények között tárolt vagy hőkezelt élelmiszerekben felszaporodó baktériumoknak köszönhetően. Néhány napja az Egyesült Államokból jelentettek tömeges megbetegedést: az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) tájékoztatása szerint több tucat embernél diagnosztizáltak E. coli-fertőzést. Ennek lehetséges forrásaként a McDonald's gyorsétteremlánc egyik szendvicse, a Quarter Pounder két összetevőjét, a friss, szeletelt hagymát és a marhahúspogácsát jelölték meg.

CNN beszámolója szerint kedd estig tíz amerikai államból legalább 49 E. coli-fertőzéses esetet jelentettek – ezek többségét Quarter Pounder elfogyasztásával hozták összefüggésbe. A legtöbb megbetegedés Colorado és Nebraska államban történt, tíz ember – köztük egy gyerek – súlyos tünetek és szövődmények miatt kórházi kezelésre szorult, egy idős beteg elhunyt.

Az elmúlt napokban az esetszám tovább emelkedett: pénteken már 75 fertőzöttről számolt be az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA), és 61 betegből – akikről az egészségügyi hatóságnak információi vannak – huszonkettőt szállítottak kórházba. A fertőzöttek tényleges száma viszont ennél is magasabb lehet. Egyrészt, mert nem mindenki fordul orvoshoz a tüneteivel, másrészt, mert csak a betegek egy részénél végzik el a fertőzés kimutatására szolgáló tesztet. 

A gyorsétteremlánc az esetek bejelentését követően több államban – amerikai üzletei mintegy ötödében – azonnal visszavonta két szendvicsösszetevőjét, a szeletelt hagymát és a Quarter Pounderhez használt marhahúspogácsát. Ezzel egyidőben a vállalat bejelentette, hogy a gyorsétteremlánc menüjének többi elemét nem érinti az E. coli baktérium-fertőzés. Ennek ellenére a McDonald's részvényeinek árfolyama meredeken esett a tőzsdezárás utáni kereskedésben.

Árfolyam

A hagyma okozhatta a bajt? 

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) és a CDC a vizsgálat során mindkét összetevőt potenciális baktériumforrásként kezeli. Az általános tapasztalatokat, vagyis az E. coli baktériumtörzsek okozta megbetegedéseket figyelembe véve élelmiszerbiztonsági szakemberek szerint a húspogácsa nagyobb valószínűséggel lehetett fertőzött. A vállalat ezzel kapcsolatban elmondta: a húspogácsákat 175 Fahrenheit-fokon (körülbelül 80 Celsius-fokon) sütik, ami meghaladja az E. coli baktériumok elpusztításához szükséges 160 Fahrenheit-fokot (71 Celsius-fokot). A tömeges megbetegedést nem egyetlen egységben vásárolt hamburgerek okozták, ezért a gyorsétteremlánc szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a nem megfelelő elkészítési mód lehetett a baj forrása. Ráadásul a Quarter Pounder szendvicsekbe kerülő marhahúspogácsa nem egyetlen beszállítótól származik.

Nem tett jót az egyesült államokbeli tömeges E. coli fertőzés a McDonald's imidzsének
Nem tett jót az egyesült államokbeli tömeges E. coli fertőzés a McDonald's imidzsének
Fotó: Depositphotos

Éppen ezért – amint azt a BBC is megírta – az FDA és CDC elkezdte alaposabban vizsgálni annak lehetőségét, hogy a hagyma rejthette az ominózus E. coli O157:H7 baktériumtörzset. Erről korábban a McDonald's szóvivője úgy nyilatkozott az abc News-nak: „ez lenne az első eset, hogy bebizonyosodik: szeletelt hagyma a megbetegedést okozó E. coli O157:H7 baktériumtörzs hordozója”. A hagyma viszont egyetlen közös beszállítótól, a világ egyik legnagyobb zöldségfeldolgozójától, a kaliforniai székhelyű Taylor Farms-tól érkezik a gyorsétteremlánc egységeibe. A Taylor Farms szóvivője a CBS News-nak ezzel kapcsolatban annyit mondott: bár a „nyers" és a „kész” hagymatermékeken is végeztek E. coli-tesztet, és nem találták nyomát a megbetegedést okozó baktériumtörzsnek, óvatosságból visszahívták a hagyma egyes tételeit. 

Az eset után a Yum! Brands gyorséttermi vállalat – amelynek szintén a Taylor Farms szállította a hagymát – is úgy döntött, hogy bizonyos egyesült államokbeli Taco Bell, Pizza Hut és KFC éttermekben kínált friss hagymás termékekből száműzi ezt az összetevőt. A Burger King pedig arról számolt be, hogy mivel éttermeinek körülbelül 5 százalékába olyan beszállítótól érkezik a hagyma, ami potenciálisan összefüggésbe hozható a tömeges fertőzéssel, ezért elővigyázatosságból ezeket a termékeket megsemmisítette. 

Az a bizonyos fekete ló: az E. coli O157:H7 baktériumtörzs  

Az Escherichia coli (E. coli vagy kólibaktérium) baktériumcsoport minden egészséges ember és melegvérű állat bélrendszerében megtalálható, de normál esetben nem okoz problémát, sőt. Fontos szerepet játszik a bélflóra egészségének fenntartásában. Akad viszont olyan E. coli törzs, például a O157:H7, ami súlyos és fájdalmas tünetekkel járó emésztőrendszeri fertőzést okoz. Mégpedig azért, mert erős, bélnyálkahártyát károsító toxint (Shiga) termel. A Johns Hopkins Medicine oldalán feltüntetett statisztika szerint az Egyesült Államokban évente körülbelül 70 ezer megbetegedésért felel ez a baktériumtörzs.

Míg az 1980-as évek elején az E. coli O157:H7 okozta fertőzést leginkább nyers vagy nem megfelelően átsütött hamburgerhús fogyasztásával hozták összefüggésbe, addig mára számos élelmiszerről kiderült, hogy alapos tisztítás, hőkezelés és tárolás híján alkalmas a kórokozó terjesztésére. Ilyenek például a különféle csírák, a saláta, a spenót vagy a szalámi.

Az E. coli O157:H7 nem csak élelmiszerekkel juthat be a szervezetünkbe. Mivel a szarvasmarhák, juhok, kecskék és szarvasok bélrendszerében is megél, állatról emberre is terjed, ezért az említett állatok ürülékével, vizeletével való érintkezés során is megfertőződhetünk, de a kórokozó "benyalásához” az is elég, ha szennyezett vízben fürdünk vagy azt fogyasztjuk.

Ezek a tünetek jelezhetnek bajt

Az E. coli fertőzés leggyakoribb tünetei közé tartozik a magas, 39 °C feletti láz, a hányás, a véres vagy három napnál hosszabb ideig tartó, nem javuló hasmenés és a súlyos hasi görcsök. A betegek számára fontos a tüneti kezelés, ami ez esetben folyamatos folyadékpótlást jelent. Ennek hiányában ugyanis gyorsan jelentkezhetnek a kiszáradás jelei: a sűrű, kevés vizelet, a cserepes ajkak, a száraz torok és bőr, valamint a szédülés. A betegek többsége kórházi kezelés nélkül 5-10 nap alatt teljesen meggyógyul.

Bizonyos esetekben viszont – jellemzően kisgyerekeknél, idős vagy krónikus betegeknél, legyengült immunrendszerű embereknél – súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Ilyen a lázzal, hasi fájdalommal, fáradtsággal, megmagyarázhatatlan zúzódásokkal és a vizelés gyakoriságának csökkenésével járó hemolitikus urémiás szindróma (HUS). Egy ritka, de súlyos veseelégtelenség, ami időben megkezdett szakszerű kezelés híján akár halálhoz is vezethet.

Érdekességek a Quarter Pounderről

A McDonald's Quarter Poundere arról kapta a nevét, hogy négy uncia, vagyis körülbelül 120 gramm marhahúst tartalmaz. A szendvics 1971-ben került be a kínálatba, de azokban az országokban, ahol nem használják az uncia súlyegységet, más néven fut. Németországban például Hamburger Royalként; Franciaországban, Belgiumban, Horvátországban Royal Cheese-ként, Magyarországon pedig sajtos McRoyal-ként. 

A hamburgerhús elkészítése és előkészítése gondos odafigyelést igényel

Nem mindegy, milyen hőfokon sütik ki a húspogácsát. Ízlés dolga, ki hogyan szereti: szaftosan, félig nyersen, közepesen vagy jól átsülve, de tény, hogy minél alaposabban hőkezelik a húst, annál kisebb az esélye annak, hogy egészségre káros, megbetegedést előidéző kórokozók maradnak benne. Egy finn tanulmány szerzői arra a megállapításra jutottak, hogy a "Well done"-nál, vagyis a jól átsütöttnél kevésbé hőkezelt hamburger húspogácsák fogyasztása esetén nagyobb az E. coli-fertőzés kockázata. A marhaburgerek esetében a biztonságosnak tekinthető hőfok a finn Ruokavirasto élelmiszerbiztonsági hatóság szerint minimum 60 °C. A tanulmány szerzői szerint amennyiben az összes darált marhahúspogácsát teljesen átsütve szolgálnák fel, akkor százezer azt fogyasztó ember közül évente csak három betegedne meg.

Az elkészítés mellett az előkészítés és a tárolás is fontos: 2023-ban Norvégiában például előrecsomagolt, sütnivaló hamburgerhúspogácsák okoztak tömeges fertőzést. Ott az E. coli 026:H11 törzse betegített meg legalább tizenöt 5 és 55 év közötti embert. Közülük ötnél alakult ki HUS, ami igen magas arány. 

Nem árt az elővigyázatosság

Szakemberek szerint csökkenthetjük az E. coli fertőzés kockázatát, ha nem fogyasztunk nyers húst, az abból készített ételeket pedig mindig alaposan átsütjük. A pasztőrözetlen tejet érdemes felforralni fogyasztás előtt, a romlandó ételeket pedig megfelelő körülmények között: hűtve, gondosan becsomagolva és egymástól elkülönítve tárolni. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Íme, a nagy amerikai béketerv – kettős nyomás nehezedik Zelenszkijre
Wéber Balázs | 2025. április 24. 19:22
Donald Trump szerint sikerült megállapodni Oroszországgal az ukrajnai háborút lezárni hivatott béketervről. De pontosan miről is szól az állítólagos egyezség, ki járna azzal igazán jól, és hajlandó lesz-e Kijev rábólintani? Zelenszkijt Washington a megállapodás elfogadására presszionálja, az ukrán ellenzék ugyanakkor több információt szeretne tudni az alkuról.
Nemzetközi Észak-koreai rakéta pusztíthatott Kijevben
Privátbankár.hu | 2025. április 24. 17:04
Az ukránok ezt állítják.  
Nemzetközi Az éj leple alatt komoly dróncsapást hajthatott végre Ukrajna
Privátbankár.hu | 2025. április 24. 16:03
Azt az orosz védelmi minisztérium is elismerte, hogy sok drónt lőttek le.
Nemzetközi A Vatikán sötét pénzügyei: Ferenc pápa halála előtt tisztázni akarta a gazdálkodást
Privátbankár.hu | 2025. április 24. 15:16
Ferenc pápa halála nemcsak vallási, hanem gazdasági szempontból is fordulópontot jelent: a világ legkisebb állama, a Vatikán vezetőjeként a pápa teljes körű hatalommal irányította az egyház pénzügyeit is. A Szentszék bevételei évek óta csökkennek, a 2024-es költségvetés 83 millió eurós hiányt mutatott, a nyugdíjalap fenntarthatósága pedig egyre nagyobb aggodalomra ad okot.
Nemzetközi „Vlagyimir, FEJEZD BE!” –Trump keményen odaszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2025. április 24. 14:43
Az amerikai elnök nem nézi jó szemmel a Kijevet ért csapást.
Nemzetközi Zelenszkij hazamegy a súlyos orosz támadás után
Privátbankár.hu | 2025. április 24. 14:14
Újabb részletek a Kijevet ért csapásról.
Nemzetközi Ott ólálkodott egy gyanús repülő, ahol nem kellett volna
Privátbankár.hu | 2025. április 24. 13:29
Svéd vadászgépek fülelték le. 
Nemzetközi A német fegyveripar szárnyalni kezdett
Káncz Csaba | 2025. április 24. 09:31
Annak érdekében, hogy megakadályozzák gazdaságuk visszaesését, a német szövetségi államok a fegyveripar terjeszkedésére támaszkodnak. A cégek milliárdos megrendelésekre számítanak, de tartanak az ipari kapacitás és a személyzet hiányától. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megmutatta a magyar állampolgárságú túszát a Hamász
Privátbankár.hu | 2025. április 23. 19:50
Legutoljára nagyjából egy éve tűnt fel hasonló videón.
Nemzetközi Nem akárki érkezik Magyarországra: mit keres itt Trump fia?
Privátbankár.hu | 2025. április 23. 18:57
Az üzletember hamarosan Magyarországra jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG