2p

Norvégiában lemondott az egészséügyi miniszter, mert kiderült, doktori disszertációja plágium eredménye.

Lemondott a norvég egészségügyi miniszter, mert egykori egyeteme, ahova a doktori disszertációját írta, éppen az egészségügy irányításáról, megállapította, hogy a munka plágium, és szándékosan az, és ettől megrendült benne úgy a közvélemény, ahogy a miniszterelnök bizalma. Ilyen fontos terület, mint az egészségügy, élén, csak makulátlan ember állhat - írja a abcnyheter.no.

Egy év alatt a harmadik miniszter bukik bele plágiumvádba, illetve összeférhetetlenségi botrányba, a külügyminiszter például abba, hogy a férje, tudta nélkül, részvényekkel kereskedett a hivatali ideje alatt, és felhasználHATott bennfentes információkat - kommentálja a hírt a Vakmajom a Facebook-oldalán.

Ekkora a morális fertő Norvégiában? Éppen ellenkezőleg, ilyen roppant magasak az etikai elvárások, pláne olyanokkal szemben, akik közfeladatot visznek, és az adófizetők pénzéről döntenek. Nem eshet csorba a hírnevükön. Semennyi.

A Vakmajom blog szerzői szerint ugyanis elképzelhetetlen, hogy a közvélemény legyintsen bármilyen kis stiklire, hogy "tudjuk, így megy ez ott fönt". Nem így megy.

Nem ezért fizetjük az irgalmatlan magas adókat, hogy legyintsünk. Ahogy az is elképzelhetetlen, hogy bármilyen magas polcon álló személy kedvéért egy független egyetem eltussoljon egy ügyet, és ne védje meg kőkeményen, bárkivel szemben a reputációját, ha visszaélést talál.

A reputáció ugyanis a legfőbb tőke, egy komoly intézmény nem fogja beáldozni jövő-menő, efemer politikusok tekintélyének oltárán, hiszen akkor az övé megsemmisül.

Nos, széleskörűen - és teljesen tévesen - elterjedt hiedelem, hogy "Norvégia csak azért gazdag, mert sok olaja és gáza van". Ennél nagyobbat aligha lehetne tévedni, a gazdagság fő alapja ez a magas erkölcsi mérce, hogy azonnali bukást von maga után a legkisebb gyanúja annak, hogy közfunkcióban valaki nem tisztességes. Az ilyennek nem is ajánlatos az adófizetők pénze közelébe kerülni, még akkor sem, ha felkészült és a képességi erre predesztinálják. Ez a szinte sajnálnivaló és együttérzést keltő megrendültség és szégyen, ami Ingvild Kjerkol arcán látszik, a norvég jogállam és a norvég jólét valódi alapja. Olaja Venezuelának is van, ilyen éthosza nincs, és ezért szegény - teszi hozzá a blog.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Beállt a jégkorszak a francia és a német párt között
Káncz Csaba | 2024. május 24. 09:31
A német populista jobboldali AfD párt támogatottsága csökken, míg francia megfelelője, a Rassemblement National vezet a felmérésekben. A két párt stratégiája egyre inkább távolodik egymástól és a héten meg is szakították hivatalos kapcsolataikat. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kitoloncolná Európából az illegális migránsokat von der Leyen
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:56
Legalábbis erről beszélt Brüsszelben a csúcsjelöltek vitáján. 
Nemzetközi Eszkalálódhat a háború: a lengyel légvédelem is beszállhat Ukrajna védelmébe
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:16
Ez történt az éjjel az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Megvan, ki nyerheti az EP-választásokat Olaszországban
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 06:29
A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt továbbra is a legnagyobb politikai erőnek számít, és 26 százalék feletti támogatottságot mutat - derült ki az európai parlamenti választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott felmérésekből csütörtök este.
Nemzetközi Sötét üzelmekre készülnek Magyarországon a kínai minisztérium emberei?
Litván Dániel | 2024. május 24. 05:41
A kínai hatóságok igyekeznek nagyon erős kontrollt gyakorolni a külföldön élő és tanuló kínaiak felett, az eszközökben pedig nem válogatnak. A legsötétebb üzelmeket pedig pontosan az az ártatlannak látszó kínai minisztérium bonyolítja, amelynek vezetőjével rendészeti egyezményeket kötött a magyar kormány.
Nemzetközi Brutális orosz támadás érte Harkivot - Zelenszkij kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 19:36
Az orosz-ukrán háború 820. napja volt a csütörtöki. Esti hírösszefoglalónk. 
Nemzetközi Kirúgják a német AfD-t a szélsőjobboldali EP-frakcióból
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:03
Az Alternatíva Németországért már az Európai Parlament szélsőségesebb frakciójának is vállalhatatlanná vált.
Nemzetközi Valami olyan történt Magyarország szomszédjában, ami nálunk sosem fog
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 17:38
Népszavazást tartanak egy atomerőmű-bővítésről.
Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
Nemzetközi Putyin új húzása miatt nézhetnek nagyot nyugaton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:00
Az orosz elnök elővette a szemet szemért-elvet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG