5p

A franciaországi parlamenti választások eredményére tekintettel befolyásos német politikusok az ország és az EU meggyengülését jósolják. Német külpolitikai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Párizs cselekvésképtelenséggel és megosztottsággal néz szembe, Macron pedig egész Európát válságba sodorhatja. Káncz Csaba jegyzete.

Franciaország törvényhozási lebénulását könnyebb lenne kezelni az EU számára, ha a francia-német motor másik fele jól működne. De ez nem így van.

Miután a német koalíció mindhárom pártja gyenge európai választási eredményt ért el, és együttesen a szavazatok mindössze 31 százalékát szerezték meg, Olaf Scholz kancellárnak sikerült megegyeznie a 2025-ös költségvetés tervezetéről, és ezzel - legalábbis egyelőre - elhárította a válságot, amely akár a kormánya bukását is okozhatta volna. Scholz ezt talán túlélte, de a belpolitikailag meggyengült Németország és Franciaország kérdéseket vet fel az európai vezetésről.

"Politikailag nagyrészt megbénul"

Ha a különböző pártok álláspontjai nem változnak, akkor nem látszik stabil kormány Franciaország számára, sőt Párizs "politikailag nagymértékben megbénulhat" - áll a berlini Nemzetközi és Biztonsági Intézet (SWP) közleményében.

Mi lesz veled Franciaország?
Mi lesz veled Franciaország?
Fotó: Depositphotos

Az SWP szerint egy "kisebbségi "Macron 2.0" kormány" "aligha tudna többséget szerezni politikai projektjeihez". Az elnöknek ezért "sokkal óvatosabban kell majd eljárnia az európai politikában", "el kell majd kerülnie a túlságosan nagyszabású reformkezdeményezéseket, és egy védekezőbb bizottsági menetrend mellett kell majd szavaznia".

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával
Bejelentkezés / Regisztráció

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
Nemzetközi Mennyit tehet hozzá az olimpia a gyengélkedő francia gazdaság növekedéséhez?
Bózsó Péter | 2024. július 12. 15:01
A francia nemzeti bank 0,2 százalékos növekedést valószínűsít a második negyedévre, az olimpia és a politikai bizonytalanság hatása a harmadik negyedévben jelentkezik.
Nemzetközi Fico nem lesz Patrióta
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 13:44
A Robert Fico vezette Smer–SD nem tér vissza a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségébe, de nem csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsaládhoz, illetve annak frakciójához sem. A szlovák miniszterelnök viszont védelmébe vette Orbán Viktor diplomáciai road show-ját.
Nemzetközi Albániában tüntetők miatt forró a hangulat – a Molotov-koktélok is előkerültek
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:03
Albán kormányellenes tüntetők vezetőjük szabadon bocsátását követelték, benzines bombákat dobáltak és összetűztek a rendőrökkel
Nemzetközi Kína dühöng a NATO súlyos figyelmeztetése miatt
Káncz Csaba | 2024. július 12. 09:31
A NATO-csúcs záróközleménye példátlanul éles szóhasználattal figyelmeztet arra, hogy Kína "rendszerszintű kihívást jelent az euroatlanti biztonságra", többek között az Oroszországgal való közeledés, a növekvő nukleáris fegyverkészlet és a mindent átható kiberbiztonsági fenyegetések miatt. Peking azzal vádolja a szövetséget, hogy megpróbálja megkettőzni önmagát az Indo-csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Az ukrán hatóságok egy azeri hajót foglaltak le a Dunán, az oroszok szabotőröket toboroznak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:09
A Rheinmetall vezérigazgatója elleni orosz merényletet hiúsítottak meg. Az orosz-ukrán háború hírei a harcok 770. napján.
Nemzetközi Joe Biden átadta a szót „Putyin elnök úrnak” a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 06:48
Joe Biden véletlenül az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt „Putyin elnöknek” nevezte egy bakiban, ami további aggodalmakat kelthet mentális képességei kapcsán, veszélyeztetve elnöki kampányát.
Nemzetközi Valerij Zaluzsnij ukrán tábornok megkezdi új szerepét
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 06:21
A volt ukrán főparancsnok ezt csütörtökön jelentette be.
Nemzetközi Kiverte a biztosítékot Izrael legújabb húzása
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 19:47
Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és a világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) külügyminiszerei elítélték, hogy Izrael újabb telepek létesítését jelentette be, valamint jelentős területeket nyilvánított "állami földdé" Ciszjordániában - közölte az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS).
Nemzetközi Magyar Péter humanitárius segélyt vitt Kijevbe
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 18:29
A Tisza Párt humanitárius segélyét adta át abban a kijevi gyermekkórházban, amelyet hétfőn ért rakétacsapás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG