3p

Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.

Egy palesztin popénekes, Bashar Murad képviselheti Izlandot a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon a svédországi Malmőben. Az észak-európai ország szombaton tartja a helyi finálét, azaz ekkor dönt majd arról, hogy kit indít a versenyen, adta hírül az Al Jazeera.

Murad reméli, hogy rá esik majd a választás, és dalával hangot adhat a palesztinok ügyének a nagy nyilvánosság előtt és illusztrálhatja a nehézségeiket.

Szerinte ugyanis „minden mainstream platformról” ki vannak zárva. 

Bashar Murad az Eurovízión keresztül üzenne a világnak. Fotó: Facebook/Bashar Murad
Bashar Murad az Eurovízión keresztül üzenne a világnak. Fotó: Facebook/Bashar Murad

A palesztin művész Einar Stefanssonnal, az izlandi Hatari nevű együttes tagjával közösen írt dallal száll versenybe. A Hatari többek között arról ismert, hogy egy palesztin zászlót mutatott fel a 2019-es dalfesztiválon.

Az izlandi kvalifikáción bármilyen nemzetiségű versenyző indulhat, amennyiben izlandi nyelven adja elő a szerzeményét. Murad a megszállt Kelet-Jeruzsálemben született és él, de megtanulta a dalát izlandiul. Az izlandi média szerint a verseny egyik esélyesének számít.

Bár a jelentős érdeklődéssel kísért Euróvízió elvileg politikamentes esemény, mégis időről időre átpolitizálódik. 2022-ben például Oroszországot kitiltották az eseményről, miután számos ország kezdeményezte ezt az Ukrajna ellen indított háborúja miatt.

Az ide Eurovízióról Izraelt szerette volna kitiltani uniós politikusok egy csoportja – köztük európai parlamenti képviselők és a spanyol baloldali párt, a Podemos politikusai – arra hivatkozva, hogy szerintük Izrael részvétele „tisztára mos egy olyan rezsimet, amely etnikai tisztogatást, háborús bűnöket és népirtást követ el a palesztinok ellen” a Gázai övezetben.

Idén januárban pedig mintegy 1400 finn művész izlandi művészekkel közösen kezdeményezte a zsidó állam kitiltását az eseményről ugyanerre hivatkozva.

Mindeközben az Euróvízió szervezői azt közölték, hogy vizsgálják az izraeli versenyző, Eden Golan Októberi eső című dalát, mivel az a feltevések szerint utalásokat tartalmaz a palesztin Hamász tavaly október 7-i terrortámadására, és ezzel véthet a versenyszabályok ellen. Izrael azzal fenyegetődzött, hogy kiszáll a versenyből, amennyiben nem engedik ezzel a dallal indulni.

A Hamász terrortámadásaiban mintegy 1200-an haltak meg, a szélsőséges iszlamisták emellett több mint 200 embert túszul ejtettek. A válaszul megindított, jelenleg is zajló izraeli hadműveletekben eddig mintegy 30 ezer palesztin vesztette életét gázai közlések szerint, mintegy kétharmaduk nő és gyerek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Joe Biden nem támogatja Izrael esetleges viszonttámadását
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 18:07
Az éjszaka Izraelt ért iráni támadás miatt ma nem az ukrajnai, hanem az izraeli eseményeket gyűjtöttük össze. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Olaszországban tovább emelték a nemzetbiztonsági készültséget
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 16:37
Olaszországban a legmagasabb fokozatra emelték a nemzetbiztonsági készültséget az Izrael elleni iráni rakéta- és dróntámadást követően vasárnap. Giorgia Meloni rendkívüli egyeztetést hívott össze a G7-csoport államaival.
Nemzetközi Ennyibe kerül egy kalózhajó
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 16:17
Szomáliai kalózok vasárnap kora reggel elengedték az MV Abdullah nevű eltérített hajót és 23 fős legénységét.
Nemzetközi Ferenc pápa is megszólalt, érdemes lenne megfogadni
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 13:08
Ferenc pápa „nyomatékos felhívást” tett az „erőszakspirál” ellen, miután Irán rakéta- és dróntámadásst indított Izrael ellen, figyelmeztetve egy potenciális regionális háborúra.
Nemzetközi Irán bekérette a renitens nagyköveteket
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 12:46
Irán behivatta az országban dolgozó brit, a francia és a német nagyköveteket.  
Nemzetközi A világ reakciója az iráni támadásra (frissítve)
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:03
Sorra teszik meg nyilatkozataikat a világ országai az éjjel történt Izraelt érő izraeli támadással kapcsolatban. 
Nemzetközi Újabb rossz hír: a Hamász elutasította a fogolycsere és fegyverszüneti javaslatot
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 10:46
Az iszlamista Hamász szélsőséges szervezet elutasította Izrael október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt túszokat palesztin biztonsági foglyokra kicserélő és fegyverszüneti javaslatát - jelentette a külföldi biztonsági szolgálat, a Moszad vasárnap.
Nemzetközi Orosz behatolás a Republikánus Pártba – így segít Budapest
Káncz Csaba | 2024. április 14. 10:31
A demokraták évek óta figyelmeztetnek az orosz befolyásra a Trump által túszul ejtett Republikánus Pártban. Most azonban már a kongresszus néhány prominens republikánus tagja is megkongatja a vészharangot. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Drónok csaptak le éjjel a zaporizzsjai atomerőműre
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 10:01
Miközben az orosz-ukrán háborúban is zajlanak az események, Irán éjjel megtámadta Izraelt. Háborús összefoglaló.
Nemzetközi Izrael újranyitotta légterét az éjszakai események után
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 09:22
Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét az éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után - jelentette a reptéri hatóság.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG