3p

Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.

Egy palesztin popénekes, Bashar Murad képviselheti Izlandot a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon a svédországi Malmőben. Az észak-európai ország szombaton tartja a helyi finálét, azaz ekkor dönt majd arról, hogy kit indít a versenyen, adta hírül az Al Jazeera.

Murad reméli, hogy rá esik majd a választás, és dalával hangot adhat a palesztinok ügyének a nagy nyilvánosság előtt és illusztrálhatja a nehézségeiket.

Szerinte ugyanis „minden mainstream platformról” ki vannak zárva. 

Bashar Murad az Eurovízión keresztül üzenne a világnak. Fotó: Facebook/Bashar Murad
Bashar Murad az Eurovízión keresztül üzenne a világnak. Fotó: Facebook/Bashar Murad

A palesztin művész Einar Stefanssonnal, az izlandi Hatari nevű együttes tagjával közösen írt dallal száll versenybe. A Hatari többek között arról ismert, hogy egy palesztin zászlót mutatott fel a 2019-es dalfesztiválon.

Az izlandi kvalifikáción bármilyen nemzetiségű versenyző indulhat, amennyiben izlandi nyelven adja elő a szerzeményét. Murad a megszállt Kelet-Jeruzsálemben született és él, de megtanulta a dalát izlandiul. Az izlandi média szerint a verseny egyik esélyesének számít.

Bár a jelentős érdeklődéssel kísért Euróvízió elvileg politikamentes esemény, mégis időről időre átpolitizálódik. 2022-ben például Oroszországot kitiltották az eseményről, miután számos ország kezdeményezte ezt az Ukrajna ellen indított háborúja miatt.

Az ide Eurovízióról Izraelt szerette volna kitiltani uniós politikusok egy csoportja – köztük európai parlamenti képviselők és a spanyol baloldali párt, a Podemos politikusai – arra hivatkozva, hogy szerintük Izrael részvétele „tisztára mos egy olyan rezsimet, amely etnikai tisztogatást, háborús bűnöket és népirtást követ el a palesztinok ellen” a Gázai övezetben.

Idén januárban pedig mintegy 1400 finn művész izlandi művészekkel közösen kezdeményezte a zsidó állam kitiltását az eseményről ugyanerre hivatkozva.

Mindeközben az Euróvízió szervezői azt közölték, hogy vizsgálják az izraeli versenyző, Eden Golan Októberi eső című dalát, mivel az a feltevések szerint utalásokat tartalmaz a palesztin Hamász tavaly október 7-i terrortámadására, és ezzel véthet a versenyszabályok ellen. Izrael azzal fenyegetődzött, hogy kiszáll a versenyből, amennyiben nem engedik ezzel a dallal indulni.

A Hamász terrortámadásaiban mintegy 1200-an haltak meg, a szélsőséges iszlamisták emellett több mint 200 embert túszul ejtettek. A válaszul megindított, jelenleg is zajló izraeli hadműveletekben eddig mintegy 30 ezer palesztin vesztette életét gázai közlések szerint, mintegy kétharmaduk nő és gyerek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Már Brüsszelben is Magyar Péterről beszélnek
Wéber Balázs | 2024. április 13. 17:57
A NER-lázadó történetét a nyugati sajtó is felkapta, egy bennfentes brüsszeli lap interjút készített vele, sztorija uniós körökben is terjed. Egy fideszes politikus hologramnak nevezte Brüsszelben, egy ellenzéki EP-képviselő viszont bátornak, aki remélhetőleg „tovább repeszti a rendszert”. Izgalmas EP-választás elé nézünk.
Nemzetközi Putyin elkezdte leradírozni Donyeck megyét
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 17:34
Német Patriot rakétarendszerek érkeznek hamarosan Ukrajnába.
Nemzetközi Irán elkobzott egy izraeli milliárdoshoz köthető hajót
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 16:45
A Hormuzi szorosban.
Nemzetközi Kivándorolnak az informatikusok Oroszországból
Elek Lenke | 2024. április 13. 15:11
Vagy legalábbis, szeretnének. Amint az a mérvadó Kommerszant című napilapban olvasható,„az informatikusok fokozták az Orosz Föderáció elhagyására irányuló kísérleteiket”. Mind többen szeretnének tartózkodási engedélyt kapni a nyugati országokba, hogy lépést tartsanak a legújabb trendekkel és fejlesztésekkel, amelyektől a háború miatt – legalábbis részlegesen – el vannak zárva.
Nemzetközi Véres késelés egy ausztráliai plázában
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 14:48
Egy Sydneyben lévő hatszintes bevásárlóközpontban történt az eset.
Nemzetközi Irtó nagy kockázatok jönnek a technológiai fejlődés miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:28
A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég.
Nemzetközi Trump embere áterőltetne egy törvényt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:32
A választási csalás kizárására javasol törvényt az amerikai képviselőház republikánus elnöke.
Nemzetközi Egyes nyugati országok már evakuálnak Iránból
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 10:46
Attól tartanak, hogy Teherán megtámadja Izraelt és emiatt baja eshet a polgárainak is.
Nemzetközi Macron-Scholz tárgyalás a sürgős katonai segítségről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 07:31
Japán az aknamentesítésben is közreműködik.
Nemzetközi Már Biden is arra számít, hogy Irán hamarosan megtámadja Izraelt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 06:17
Az amerikai elnök erről újságírók előtt beszélt a Fehér Házban pénteken.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG