7p

Bollywood közel egy évszázada az indiai filmipar egyik központja: itt készül a hindi nyelvű alkotások jelentős része. Az elmúlt években azonban a politikai célú gyűlöletkeltés érezhetően beszivárgott a kulisszák mögé, és erőteljesen áthatja a bollywoodi filmek egy részét. 

Az amerikai filmuniverzum központja, Hollywood után nemes egyszerűséggel csak Bollywoodnak becézett Mumbaiban – régi nevén Bombay-ben – közel egy évszázada virágzik a világ legtermelékenyebb filmipara. Ugyan az indiai mozgóképgyártás nem korlátozódik kizárólag Bollywoodra – az összbevétel 43 százalékát termelik ki az itt gyártott produkciók –, mégis ez számít “a” fellegvárnak, már csak azért is, mert ez a hindi nyelvű filmgyártás egyik bázisa.

Az évi többmilliárd dolláros forgalmat lebonyolító indiai filmiparban egyébként nem aprózzák el a dolgokat, és figyelembe véve az ország körülbelül 1,5 milliárdos lakosságát, erre nem is nagyon lenne lehetőség. Évente mintegy 1500-2000 produkció készül  “futószalagon”, körülbelül húsz nyelven - írja a témát feldolgozó cikkében a CNN. A húsz nyelv első hallásra meghökkentően soknak tűnhet, de mivel Indiában 22 hivatalos nyelvet és több ezer regionális dialektust használnak, nem számít túlzásnak. Különösen annak fényében, hogy naponta 14 millió indiai vált mozijegyet.

Hírük és helyük a világban

Az elmúlt évtizedekben a világ több mint 90 országába jutottak el, és futottak nagy sikerrel sajátos hangulatú és mondanivalójú, érzelmes és színes, zenés-táncos betétekkel gazdagított bollywoodi filmek. Gondoljunk csak például a nemzetközi "karriert" befutott koprodukciós romantikus vígjátékra, az Esküvő monszun idején-re (2001), a Devdas című romantikus drámára (2002), vagy a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölt Lagaan, Once upon a time in India című (2001) filmre. 

A felkapott bollywoodi sztárok közül többen is szép nemzetközi karriert futottak be
A felkapott bollywoodi sztárok közül többen is szép nemzetközi karriert futottak be
Fotó: Depositphotos

Természetesen még rengeteg alkotást említhetnénk, ez csak három azok közül, amelyek a kétezres évek elején széles körben ráirányították a figyelmet a bollywoodi filmgyártásra. Ezzel együtt pedig olyan fiatal indiai színésznők kerültek nemzetközi reflektorfénybe és produkciókba, mint Priyanka Chopra, Aishwarya Rai, Deeapika Padukone, Padma Lakshmi vagy Freida Pinto; az indiai színészek közül pedig mások mellett Aamir Khan és Anil Kapoor neve csenghet ismerősen a filmrajongók számára. 

Bollywood az alfa és az omega 

A bollywoodi produkciók tükröt tartanak az indiai társadalom elé, és nagy hatással vannak az ország kultúrájára, gazdaságára, az indiaiak identitására, éppen ezért nem mindegy, mit és hogyan közvetítenek.

Noha az indiai filmekről a legtöbb embernek elsősorban a széles rétegekhez szóló színpompás és bohókás, romantikus, könnyed, zenés produkciók ugranak be, sok alkotás dolgozza fel egy adott korszak politikai, vallási és társadalmi kérdéseit.

Ám míg korábban az indiai filmiparban is demokratikus szelek fújdogáltak, a kritikusok szerint az elmúlt évtizedben látványos változás indult. A világi értékeken alapuló irány helyett a hangsúly “jobbra” tolódott, mégpedig a jelenlegi politikai elit, a 2014 óta hatalmon lévő miniszterelnök, Narendra Damodardas Modi és pártja, a hindu-nacionalista Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) nyomására. Iparági bennfentesek szerint aggodalomra ad okot, hogy a közelmúltban számos olyan kasszasiker készült Bollywoodban, ami a hatalom szöcsővéül szolgált, háttérbe szorítva például az ellenzéki nézeteket, felerősítve a muszlimellenes sztereotípiákat - írja a CNN.

Ezeket a széles közönségnek szánt produkciókat ugyan nem közvetlenül a BJP finanszírozza vagy gyártja, ám nyilvánosan támogatja: több államban elengedik például a mozijegy után fizetendő adót. A kritikusok szerint propagandaeszközként működnek a harmadik ciklust is megnyerni szándékozó BJP kezében. Amint arról a CNN beszámolt: a korábban megszokott, romantikus és ábrándos tekintetű szívtipró helyett olyan karaktert állítanak a középpontba, aki Modi pártpolitikáját támogatja, míg a lakosságot és a békét fenyegető gonoszok szinte mindig muszlimok. 

"Mostanában rengeteg ilyen film készül" - nyilatkozta Raja Sen díjnyertes indiai rendező, aki a közelmúltban videóinterjúban fejezte ki nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy a választás évében ilyen alkotásokkal kampányolnak. Hasonlóan vélekedik a Mumbaiban élő és dolgozó indiai filmkritikus, Tanul Thakur is. Véleménye szerint “az, ahogyan a politika átitatja a népszerű hindi filmeket, és ahogy ezekben semmibe veszik az Indiában élő vallási kisebbségek jogait, nagyon nyugtalanító”.  

A háttérben zajló folyamatok sok filmest aggasztanak

Amint arról korábban írtunk,a világ legnépesebb országában június elsejéig több fázisban zajlanak a választások: közel 970 millió állampolgár adhatja le a voksát. India közel 200 milliós muszlim lakosságának jelentős része aggódik Narendra Modi lehetséges győzelme miatt, és nem alaptalanul: emberi jogi csoportok szerint ugyanis a BJP által az elmúlt években kezdeményezett törvénymódosítások indokolatlanul megnehezítik a muszlimok helyzetét. Az indiai Wire ennek alátámasztására összeszedett az elmúlt évből tíz olyan alkalmat, amikor a BJP vezetői beszédüket iszlámellenes kijelentésekkel “tarkították”. Mint írták, mára a muszlimellenes retorika túlságosan elterjedt ahhoz, hogy át lehessen siklani felette.

A CNN megkereste az indiai Kulturális Minisztériumot, a jelenleg is hatalmon lévő BJP-t és a filmgyártást szabályozó filmminősítő testületet, hogy reagáljanak a kritikusok állításaira. A BJP országos szóvivője annyit közölt, hogy a pártnak nincsenek előítéletei a muszlimokkal szemben, hozzátéve: "India alkotmánya védi az indiai demokráciát". A CNN-nek nyilatkozó szakértők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy az elmúlt két ciklusban felgyorsult a kormánypárti és muszlimellenes filmek gyártása. Példaként két elhíresült filmet, a 2022-es hindi nyelvű drámát, a "The Kashmir Files"-t és a 2023-as The Kerala Story-t említették. Előbbi jócskán behozta a 3 millió dolláros gyártási költséget: összesen 30 milliót hozott a konyhára.

Mindkettőt heves bírálat érte egyrészt a muszlimok becsmérlése, a negatív sztereotípiák állandósítása, másrészt a vallási feszültségek súlyosbítása és a történelmi tények elferdítése miatt. Amint arról a Librarius is írt, a The Kerala Story három, India déli részén élő nőről szól, akik csatlakoznak az Iszlám Állam terrorszervezethez. A témaválasztás már a bemutató előtt heves vitákat generált Indiában. Míg az alkotók szerint a filmet valós események ihlették, és készítése előtt alapos kutatómunkát végeztek, addig indiai ellenzéki politikusok szerint hamisan ábrázolja a muszlimokat és Keralát.  

Mi lesz veled Bollywood?

A bollywoodi filmgyártás rossz irányba "kanyarodását" mi sem mutatja jobban, minthogy a közelmúltban számos filmkészítő és streamingszolglátató kényszerült öncenzúrára. Ennek részben az volt az oka, hogy a szélsőjobboldali hindu nacionalisták erőteljesen támadják az érzékenységüket sértő filmeket: azokat, amelyek a kormány működését kritizálják.

Az elmúlt években több olyan nagy visszhangot kiváltó eset is volt, amikor a filmforgalmazók indiai vallási csoportok nyomásgyakorlásával szembesültek. Ezek közé tartozik a Netflix idén bemutatott Annapoorani: az étel istennője című sorozata, ami a legmagasabb kasztba tartozó hindu nőről szól, aki szakácsnak készül, ezért a szokások ellenére főz és húst is eszik. A Netflix a „licenszadó kérésére” viszonylag gyorsan eltávolította a filmet kínálatából a "hindu vallási érzelmek megsértése" miatt. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Egész Herszon áram nélkül maradt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 19:16
Románia Ukrajnának adományoz egy légvédelmi rendszert, Dél-Koreát aggasztja Oroszország és Észak-Korea együttműködése. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Botrány a júliusi brit választások miatt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:06
Vizsgálat indult csütörtökön Tony Lee, a kormányzó brit Konzervatív Párt kampányigazgatója és felesége, Laura Saunders konzervatív képviselőjelölt ellen azzal a gyanúval, hogy a jövő havi parlamenti választások kiírása előtt fogadtak a választás időpontjára.
Nemzetközi Románia döntő lépésre szánta el magát Ukrajnát illetően
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 16:18
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtökön jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét - közölte a román elnöki hivatal.
Nemzetközi Az új NATO-főtitkár: Mark Rutte
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:46
Kalus Iohannis visszalépett, így már biztos, hogy Mark Rutte lesz az új NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagállama egyetért abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök méltó utódja lesz Jens Stoltenbergnek.
Nemzetközi Megint lepipáltak minket a románok, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:28
A  Román Nemzeti Bank (BNR) megduplázta nyereségét 2023-ban az intézmény csütörtökön közzétett éves jelentése szerint.
Nemzetközi David Pressman a Fidesz képviselőit is várja a Pride utáni piknikre
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 14:50
Az amerikai nagykövet 35 országgal fog össze. 
Nemzetközi Ukrajnán túl: hatalmas EU-segély Mianmarnak
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:57
Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további 15 millió eurót (mintegy 6 milliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Nemzetközi Kemény üzenetet küldött Dél-Korea az orosz-észak-koreai megállapodás hírére
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:26
Dél-Korea átgondolja korábbi álláspontját Putyin észak-koreai látogatását követően. 
Nemzetközi Kocsis Máté arról posztolt, miért maradt magára a Fidesz - érkezett egy érdekes komment
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:55
A magyarellenes román AUR csatlakozásával indokolja a Fidesz frakcióvezetője, miért nem lépnek be az ECR-be - maga az AUR elnöke kommentelt a poszthoz.
Nemzetközi Izrael levadászott egy Hamász-parancsnokot, aki részt vett az októberi mészárlásban
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:40
Izrael folytatja a hadműveletet Gázában - levadászták az egyik Hamász-vezetőt, aki részt vett a tavaly októberi mészárlásban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG