3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Írországban a nemzetközi nőnapon tartott népszavazáson nagy arányban utasították el a nők alkotmányban rögzített társadalmi szerepével kapcsolatos reformot.

Győzött a konzervatív kétharmad

Az ír választók elutasították azokat a javaslatokat, amelyek a család felépítésére és az anyák „otthoni kötelességeire" vonatkozó alkotmányos utalások felváltására irányulnak, ami jelentős kormánykudarcot jelent - számol be róla a Reuters. A pénteki szavazást a Nemzetközi Nőnappal egyidőben tartották, és esélyesnek tartották azt, hogy töröljenek néhány „nagyon régimódi, nagyon szexista nyelvezetet a nőkről".

Az ír választók határozottan döntöttek a kormány által javasoltakról. Fotó: Paul Faith/AFP/Getty Images
Az ír választók határozottan döntöttek a kormány által javasoltakról. Fotó: Paul Faith/AFP/Getty Images

Azt a javaslatot, hogy a család fogalmát a házasságon alapuló kapcsolatról más tartós kapcsolatokra is kiterjesszék, 67,7 százalék utasította el és csak 32,3 százalék támogatta.

A második javaslatról, hogy a nők otthoni kötelességeit leíró nyelvezetet a családtagok gondozásban betöltött szerepét elismerő záradékkal cseréljék fel, 73,9 százalék vetette el és mindössze 26,1 százalék támogatta. Ez a legnagyobb mértékű elutasítás az országban megtartott népszavazási kérdések között.

Az ellenkampányolók azzal érveltek, hogy a javaslat magánfelelősségként rögzítené az ellátást, nem pedig állami felelősségként. Leo Varadkar miniszterelnök, akinek a jobbközép kormánya kezdeményezte a reformot, elismerte a vereségét. Szombaton Dublinban újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a választók „két pofont is adtak kormányának” - a két kérdésre adott elutasító válaszokra utalva ezzel.

„A mi felelősségünk volt meggyőzni az emberek többségét, hogy igennel szavazzanak, és ezt egyértelműen nem tettük meg" – mondta az ír kormányfő.

A népszavazás iránt nem volt nagy a lelkesedés, a 39 választókerület többségében a részvételi arány nem haladta meg az 50 százalékot – jelentette az MTI. A nők számára jelképes csapásként, az igent támogató főbb pártok alkotta politikai osztály számára pedig visszalépésként értékelhető népszavazási eredmények szerint az írek nem támogatták a család fogalmának a házasságon túli kibővítését, sem annak a cikknek a törlését, amely szerint az anyák elsőrendű feladata „a háztartási feladatokkal” való otthoni foglalatosság. Az 5,3 milliós lélekszámú európai uniós tagállam, amelyben az alkotmány elfogadása idején a katolikus egyház jelentős befolyást gyakorolt a köz- és magánéletre, azonban 2015-ben törvényesítette az azonos neműek házasságát és 2018-ban a művi terhességmegszakítást is.

Leo Varadkar ír miniszterelnök most jól elgondolkodhat nőpolitikájáról. Fotó: PA Wire/PA Images
Leo Varadkar ír miniszterelnök most jól elgondolkodhat nőpolitikájáról. Fotó: PA Wire/PA Images

Nem volt igazi kampány az igen mellett

„Az látszott, hogy a kormány nem érdeklődik a megfogalmazással kapcsolatos aggodalmak iránt, és talán egy kis arroganciával azt is hitte, hogy a választókat elragadja a feminizmus érzülete a Nemzetközi Nőnapon, és egyszerűen átengedik ezt a két népszavazást" – fejtette ki álláspontját Laura Cahilllane, a Limericki Egyetem Jogi Karának docense a Politiconak.

„Nagyon kevés kampányt láthattunk az „igen” oldalon, és nagyon kevés erőfeszítést tett a kormány az emberek megnyugtatására a „nem” oldalon felmerülő aggodalmakkal szemben” – mondta a szakértő. „Amikor az emberek össze vannak zavarodva, nagyobb valószínűséggel utasítják el a változást."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi G7-ek: Oroszország beavatkozik a moldovai választásokba
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:51
Az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kanada azzal vádolja Oroszországot, hogy beavatkozott a moldovai választásokba.
Nemzetközi Itt az első szankció, amely megtizedeli Putyin árnyékflottáját
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:46
Az Egyesült Királyság bejelentette, hogy új szankciókkal veszi célba a Vlagyimir Putyin árnyékflottájába tartozó hajókat Ukrajna támogatására a G7-partnerekkel való együttműködésben. 
Nemzetközi Gulyás Gergelyt nem érdekli Weber, Magyar Péter pártját pedig bojkottálná az EP-ben
Wéber Balázs | 2024. június 13. 16:03
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a KDNP-s képviselő biztosan nem fog egy EP-frakcióban ülni a tiszásokkal. Manfred Weberrel pedig nem akar találkozni. Magyar Péter közösségi oldalán szúrt vissza a miniszternek.
Nemzetközi Itt az újabb járvány Dél-Afrikában?
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 15:18
Még egy ember halt meg mpox-ban (lánykori nevén majomhimlőben) Dél-Afrikában – jelentette be az egészségügyi miniszter, kevesebb mint 24 órával azután, hogy az országban bejelentették a vírus okozta első halálesetet.
Nemzetközi Orbán Viktor a Karmelitában fogadta tengerentúli barátjának fiát
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 14:17
Orbán Viktor az ifjabb Donald Trumppal tárgyalt.  
Nemzetközi Közel 500 robbantás történt idén ebben a nyugat-európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 14:04
Az év eleje óta 496 robbantásos támadást követtek el hollandiai otthonok és vállalkozások ellen, míg tavaly az év azonos időszakában 209-et - jelentette az RTL Nieuws hírportál csütörtökön a birtokába került rendőrségi jelentésre hivatkozva.
Nemzetközi Rossz hír a nyaralni készülőknek, ismét rengett a föld - most Rodoszon
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 13:45
Már tavaly is embertelen hőség és erdőtűz pusztított Rodoszon, most pedig földrengés rázta meg a szigetet. 
Nemzetközi Fogy a NATO-főtitkár türelme: baj lesz, ha késik az ukrajnai segítség?
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 11:56
Jens Stoltenberg sürgeti a tagállamokat.
Nemzetközi Orbán Viktor bosszankodhat – lecsapott az EU, újabb bírság Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 10:53
A menekültügyi eljárások kapcsán repült a fizetési felszólítás.
Nemzetközi Berlin így készül a háborúra
Káncz Csaba | 2024. június 13. 09:34
A berlini stratégiai agytröszt szerint az őszi amerikai elnökválasztás után nemcsak akkor várható az amerikai katonai tevékenységek jelentős csökkenése Európában, ha Trump nyeri a választásokat, hanem akkor is, ha Biden kerül ki győztesen. Az amerikai stratégák eközben már három, párhuzamosan zajló háborútól tartanak a világban. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG