3p

Zelenszkij újra tisztogatásra kényszerül, a Kreml meg van győződve róla, hogy amerikai-ukrán támadás érte a Krím-félszigetet. Háborús összefoglaló. 

  • Az Európai Unió hat orosz hackerekkel szemben vezetett be szankciókat a tagállamok és Ukrajna ellen elkövetett, rossz szándékú kibertevékenységek miatt - közölte az Európai Unió Külügyek Tanácsa hétfőn.
  • Az orosz külügyminisztérium hétfőn behívatta az Egyesült Államok nagykövetét, hogy közölje vele, Moszkva Kijevet és Washingtont egyformán hibáztatja a krími Szevasztopol városa elleni halálos rakétatámadásért . "Washington ilyen intézkedései… nem maradnak válasz nélkül. Biztosan lesznek válaszintézkedések" - áll a minisztérium közleményében.
  • Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij felszólította az ukrán állami őrszogálat új vezetőjét, hogy tisztítsa meg sorait a lejárató személyektől, miután két tisztjét azzal vádolták meg, hogy magas rangú tisztviselők meggyilkolására készültek. Zelenszkij hétfőn bemutatta Olekszij Morozov ezredest a személyzetnek, és elmondta, hogy fő célja annak biztosítása, hogy csak azok csatlakozzanak az ügynökséghez, akik jövőjüket Ukrajnához kötik.

Az orosz védelmi minisztérium képén orosz katonák légvédelmi gépágyúval a kelet-ukrajnai Donyecki terület orosz erők által elfoglalt részén, Avgyijivka térségében 2024. június 21-én
Az orosz védelmi minisztérium képén orosz katonák légvédelmi gépágyúval a kelet-ukrajnai Donyecki terület orosz erők által elfoglalt részén, Avgyijivka térségében 2024. június 21-én
Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

  • Kurt Campbell, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese szerint az Oroszország és Észak-Korea közötti megbeszélések arról szólnak, hogy Észak-Korea nagy hatótávolságú nukleáris rakétáinak fejlesztésére vonatkoznak, s hogy Phenjan mit kap a Moszkvának szállított fegyverekért cserébe.
  • Az Olaf Scholz kancellár vezette német Szociáldemokrata Párt (SDP) népszerűségének csökkenése összefügg azzal, hogy egyes választóik ellenzik Ukrajna támogatását - mondta a kancellár egy interjúban. 
  • Megsemmisítette az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők egyik nagy logisztikai központját, ahol fegyvert, egyebek mellett nyugati országok által szállított rakétákat tároltak és osztottak szét - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.
  • Egy brüsszeli magyar jogászcsapat keresi a módját annak, hogy megtámadják azt az EU-határozatot, miszerint a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket Budapest megkerülésével használják fel – mondta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere. Korábban Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője azt mondta, hogy a 27 tagú blokk megtalálta a módját, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételt a magyarországi visszatartások ellenére Ukrajna fegyvervásárlásra fordítsa. Borrell azt mondta, hogy Kijev a jövő héten kapja meg az első részletet az orosz befagyasztott vagyonból származó bevételekből, „egy jogi eljárást követve, hogy elkerüljék a blokkolásokat”.
  • Az EU új szankciókat hagyott jóvá Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt, amelyek Moszkva árnyékos tankerflottáját, (ezek cseppfolyósított földgázt szállítanak Európán keresztül), valamint több vállalatot is célba vettek.
  • Argentinának az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos álláspontja nagyon közel áll Csehországéhoz, mindkét ország támogatja Ukrajnát - jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő hétfőn Prágában újságírók előtt, miután tárgyalásokat folytatott Javier Milei argentin elnökkel. (The Guardian/MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Megtarthatja-e brüsszeli csúcspozícióját Orbán Viktor ellenlábasa?
Csabai Károly | 2024. július 16. 05:41
Az új Európai Parlament (EP) első, keddtől csütörtökig tartó plenáris ülésének első két napján az EP vezető tisztségviselőinek megválasztását, valamint bizottságainak és küldöttségeinek megalakulását egy, Ukrajnát teljes mellszélességgel támogató nyilatkozat is színesíti. Ám a fő attrakció kétségtelenül a csütörtöki napirend lesz, vagyis a szavazás arról, kap-e újabb ötéves mandátumot az Európai Bizottság élén Ursula von der Leyen. Esélylatolgatás a helyszínről, Strasbourgból.
Nemzetközi Újabb Leopard tankokat küld Ukrajnának egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 20:16
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Újabb szankciókkal sújtotta az EU Izrael erőszakos telepeseit
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 19:46
Az Európai Unió globális emberi jogi szankciórendszere keretében korlátozó intézkedéseket vezetett be öt izraeli telepessel és három izraeli csoporttal szemben, akik és amelyek felelősek Ciszjordániában élő palesztinokkal szemben elkövetett súlyos és rendszeres emberi jogi visszaélésekért - tudatta az Európai Unió Tanácsa hétfőn.
Nemzetközi Megszólalt Donald Trump – ilyen volt a merénylet pillanata
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 18:46
A volt amerikai elnök az ellene elkövetett szombati merényletkísérlet után azt is mondta: most van esélye arra, hogy “egyesítse az országot.”
Nemzetközi Áll a bál Varsóban: őrizetbe vették a volt igazságügyi miniszterhelyettest
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 17:31
Őrizetbe vették Marcin Romanowski volt lengyel igazságügyi miniszterhelyettest, a fő ellenzéki frakció, a Jog és Igazságosság (PiS) alsóházi képviselőjét, és házkutatást végeznek nála - közölte hétfőn a lengyel államügyészség.
Nemzetközi Közös hadgyakorlatot indított Oroszország és Kína
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 16:35
Orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat kezdetét jelentette be hétfőn az orosz Csendes-óceáni Flotta sajtószolgálata.
Nemzetközi Több ezer radikálist kapcsoltak le a párizsi olimpia előtt
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 13:44
A jövő héten kezdődő ötkarikás játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyt jelentő személyt zártak ki az olimpiáról - jelentette ki a francia belügyminiszter.
Nemzetközi Kreml: Az orosz rakéták célpontjaivá válhatnak az európai fővárosok
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 17:59
Donyeckben ismét emberéleteket követelt az orosz-ukrajnai háború. A nap összefoglalója. 
Nemzetközi Ivanka Trump: "Édesanyám vigyázott tegnap fentről édesapámra"
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:47
Donald Trump lánya, Ivanka is posztolt a tegnap történekről. Szerinte édesanyja tegnap őrangyalt játszott. 
Nemzetközi Lilában tündököl Katalin hercegné a wimbledoni teniszdöntőn
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:11
Már tegnap bejelentette a királyi palota, hogy ma részt vesz a wimbledoni tenisztorna döntőjén, ahol a hagyományokhoz hűen ő adja át majd a fődíjat a nyertesnek. Lila ruhájában elegáns, ahogy mindig. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG