5p

A NER-lázadó történetét a nyugati sajtó is felkapta, egy bennfentes brüsszeli lap interjút készített vele, sztorija uniós körökben is terjed. Egy fideszes politikus hologramnak nevezte Brüsszelben, egy ellenzéki EP-képviselő viszont bátornak, aki remélhetőleg „tovább repeszti a rendszert”. Izgalmas EP-választás elé nézünk.

„Magyar Péter? A múltkor az egyik brüsszeli főnököm is újságolta, hogy hallott róla! A sztorit is ismerte, meg hogy szétmentek a Judittal” – mondta nemrég egy uniós intézménynél dolgozó ismerősöm csodálkozva, amikor szóba került a magyar politika ajtaját páros lábbal berúgó figura. Mintha egy szappanoperáról lenne szó, amely már Nyugaton is kezd beszivárogni a köztudatba.

Menő lett – Magyar Péter és hívei az április 6-i tüntetésen Budapesten
Menő lett – Magyar Péter és hívei az április 6-i tüntetésen Budapesten
Fotó: Izsó Márton Artúr

Róla szólnak a hírek 

Ezt követően azt találgattuk, minek tudható be, hogy egy év elején még szinte teljesen ismeretlen ember két hónap alatt nem csak itthon vált széles körben ismertté, hanem már a nyugat-európai sajtó is részletesen és rendszeresen foglalkozik vele, a Politicótól kezdve a The Guardianen át a Der Spiegelig.

Talán azért, mert értékelik az emberek a szembefordulását a NER-rel? Vagy nincsen más, és nagyon változást szeretnének? Vagy akarnak végre egy normális centrista erőt? Vagy egyszerűen bejön a nőknek?

Utóbbi megjegyzésnél a politika világában nem járatlan ismerősöm elmosolyodott, majd széttárta a karját jelezvén, hogy a választ ő sem tudja.

Azt mindenesetre konstatálhattuk, hogy Magyar Péter híre az uniós fővárosba is megérkezett. Reprezentatív közvéleménykutatást brüsszeli tartózkodásunk során persze nem végeztünk, így nem tudhatjuk, hogy valójában mekkora az ismertsége az uniós vezetők vagy az uniós háttérintézményeknél dolgozók körében.

Az a tény ugyanakkor, hogy már az uniós sajtó is felkapta a nevét, nemrég pedig kiderült, hogy pártja, a TISZA indul a június 9-i európai parlamenti (EP) választáson, arra enged következtetni, hogy ismertsége Brüsszelben fokozatosan növekszik és növekedni fog.

A Politico is felkapta

A befolyásos brüsszeli hírportál, a Politico az elmúlt két hónapban számos alkalommal említette a nevét, többször hosszú cikkben foglalkozott személyével, az uniós ügyekre szakosodott bennfentes rovata, a Playbook pedig még interjút is csinált vele.

„Orbán kihívója az Európai Néppárt felé kacsintgat” – írták például a héten arra utalva, hogy a TISZA a néppárti frakcióhoz csatlakozna egy sikeres EP-választás esetén – tehát ahhoz, amely a Fideszt néhány évvel ezelőtt kvázi kipenderítette. Megjegyezték azt is, hogy hatalmas tömegeket tud kivinni az utcára.

A brüsszeli lap egy másik cikkben szintén Orbán új kihívójának nevezi Magyar Pétert megjegyezve, hogy a magyar miniszterelnök brüsszeli nyomás alatt áll – az uniós vezetők (újabb) pénzmegvonással fenyegették meg a demokráciát és a sajtószabadságot illető aggályok miatt.

Múlt héten azt írta Magyar Péterről a Politico, hogy „most minden Orbán-ellenes szem” rajta van. „Szétszakíthatja az ellenzéket”, és a Momentumtól és a szociáldemokrata-Zöld szövetségtől is voksokat "lophat el".    

A lap – amely kitér Magyar Péter NER-es éveire, a Varga Judit-szálra, az állítólagos bántalmazásra és a miniszteri bűncselekmény gyanúját felvető hangfelvételre is – úgy véli, hogy a politikus valódi tüske lett a magyar miniszterelnök szemében. Egy háttéranyaguk címében pedig azt állítják, hogy „Orbánt új, egy hangfelvételt lobogtató ellenség veszélyezteti.”

A sort még hosszan lehetne folytatni más befolyásos nyugati lapokkal – nem csoda tehát, hogy az említett brüsszeli főnök képben volt a sztorival.

Hologram és rendszerrepesztés

A közelmúltban több brüsszeli háttérbeszélgetésen is részt vehettünk – talán mondani sem kell, hogy több alkalommal is szóba került Magyar Péter. Az egyiket egy magyar kormánypárti politikus tartotta (mivel off record eseményről volt szó, a nevét nem írjuk le).

Ő – nem meglepő módon – „hologramnak” és „északi fénynek” nevezte a TISZA vezérét mondván, hogy múlandó jelenségről van szó, ami „létezik, de tartalom nem nagyon van mögötte”.

Szerinte Magyar Péter megjelenése „elképesztő kihívás a rottyant állapotban lévő ellenzéknek”, a Fidesz számára viszont legkevésbé sem az, már csak azért sem, mert „csalódott Fidesz-szavazók” valójában nincsenek. Csak – mondta egy hasonlattal élve – panaszkodó focidrukkerek vannak, akik szidják ugyan a csapatukat, de kitartanak mellette.

Egész máshogy látja a jelenséget Cseh Katalin, akit egy másik háttérbeszélgetésen kérdeztünk erről. A momentumos EP-képviselő „tökre örül” a versenynek meg annak, „hogy kicsit felpezsdült az élet.”

Egyúttal bátornak tartja a Fidesszel szembefordult diplomata-ügyvéd kiállását, és azt, hogy „a NER belső köreiből kilépve tovább repeszti a rendszert”.

Jelezte ugyanakkor hogy pártjának és Magyar Péternek különböző víziói vannak, például az EU jövőjét tekintve, és „nem biztos”, hogy szavazóbázisuk ugyanaz. A Momentum egyébként elküldte az említett hangfelvételt az Európai Bizottságnak, így jellemezvén a hazai állapotokat.   

Magyar Péter tehát Brüsszelbe is megérkezett, még ha megítélése ott sem egységes. Most még sok a kérdőjel – június 9-én viszont eljön majd az igazság pillanata.

Laptársunk, az mfor.hu szavazása a témában itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
Nemzetközi Putyin új húzása miatt nézhetnek nagyot nyugaton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:00
Az orosz elnök elővette a szemet szemért-elvet.
Nemzetközi Izrael már üzent, ha elítélik sem áll meg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:27
A háború folytatódni fog.
Nemzetközi Megint kellemetlenkedtek Orbán Viktornak - tovább ketyeg az óra
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:03
Az Európai Bizottságot nem nyűgözte le a kormány válasza. 
Nemzetközi Hszi Csin-ping bekeményített: rajzanak a kínai harci gépek Tajvannál
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:53
Hatalmas erődemonstrációba kezdett Kína Tajvannál.
Nemzetközi Tovább zajlik a tisztogatás, újabb orosz tábornokot tartóztattak le
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:54
A vezérkari főnök helyettese nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
Nemzetközi Megmagyarázta váratlan döntését Rishi Sunak
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:28
Most jött el a megfelelő időpont a brit miniszterelnök szerint, de a várakozások szerint történelmi vereség várhat pártjára.
Nemzetközi Macron most békét és nyugalmat szeretne - messze Európától
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:54
Megérkezett a súlyos zavargások helyszínére a francia elnök.
Nemzetközi Kereskedelmi háború küszöbén Brüsszel és Peking
Káncz Csaba | 2024. május 23. 09:31
A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a WTO előírásainak. Az USA azonban már megkerüli a WTO-t. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagy lépésre készül Amerika, Putyin kitérhet a hitéből
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:06
Miközben az oroszok éppen nukleáris fegyverekkel gyakorlatoznak, az Egyesült Államok újabb eszkalációs lépést tenne. Háborús híreink csütörtök reggel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG