2p

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának új, független jelentése azzal vádolja Izraelt és a Hamászt, hogy háborús bűnök és emberi joggal kapcsolatos jogsértések sorozatát követték el tavaly október 7-e óta.    

Az ENSZ-szakértők nyomozásán alapuló jelentés szerint mind a zsidó állam, mind a palesztin szélsőséges iszlamista szervezet szándékos gyilkosságokat követett el a civil lakosság ellen, amelyek háborús bűnöknek minősülnek, írja a BBC.

A jelentés, amely az október 7-e és 2023 vége közötti időszakot öleli fel, Izraelt emberiesség elleni bűncselekményekkel, ezen belül kínzással, kiirtással, valamint a palesztin férfiak és fiúk célzott üldözésével vádolja. Számos más háborús bűn is szerepel az Izraellel szembeni vádak között, köztük éheztetés, kollektív büntetés, valamint több mint tízezer gyerek meggyilkolása és megcsonkítása. 

Egy férfi visz egy sebesült gyereket a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban egy izraeli légicsapás után 2023. november 20-án
Egy férfi visz egy sebesült gyereket a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban egy izraeli légicsapás után 2023. november 20-án
Fotó: EPA/MOHAMMED SABER

A vizsgálat vezetője, Navi Pillay szerint az izraeli hadsereg nehézfegyverzetet vetett be lakott területen, ami háborús bűnnek minősül, mivel közvetlenül a civil lakosságot támadták azzal a céllal, hogy „maximális károkat” okozzanak. Izrael visszautasította a vádakat.

A Hamászt szintén számos, az október 7-i támadás során elkövetett háborús bűnnel, többek között kiterjedt szexuális erőszakkal és tömeges gyilkosságokkal vádolta meg a szervezet.

A Hamász tavaly október 7-i terrortámadása mintegy 1200 áldozatot követelt, mintegy 250 embert túszul ejtettek. A válaszult indult izraeli hadműveleteknek több mint 36 ezer halálos áldozata van a Gázai övezetben. Helyi közlések szerint az áldozatok között mintegy 16 ezer gyerek van. További több ezer áldozat lehet a romok alatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Legalább 71 embert megölt Gázában egy izraeli légicsapás
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:22
A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 71-en meghaltak, közel 300-an pedig megsérültek egy hán júniszi menekülttábort ért izraeli légicsapásban szombaton.
Nemzetközi Tömegével szöktek át az ukrán férfiak Moldovába is
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:05
Ennyit ért nekik a hazájuk. Háborús hírek.
Nemzetközi Eb-döntő: az biztos, hogy hatalmasat kaszálnak az angliai pubok
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 16:05
Hétfő hajnalig nyitva tarthatnak az angliai pubok a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti döntője után.
Nemzetközi Trump végre megint posztolhat a Facebookra és az Instagramra
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 14:27
Nincs már korlátozás a kampányban.
Nemzetközi Csehországban is egyre több a filippínó
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 13:22
Több mint egymillió külföldi állampolgár él a 10,8 milliós Csehországban - derült ki a cseh belügyminisztérium éves jelentéséből, amely a tavalyi migrációról és a külföldiek integrációjáról készült, és amelyet szombaton ismertetett a CTK hírügynökség.
Nemzetközi Joe Biden nem megy sehova
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 12:31
Detroitban az amerikai elnök arról beszélt, hogy nem száll ki a versenyből és győzni fog.
Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG