2p

Izraeli légicsapás érte a World Central Kitchen (WCK) konvoját a Gázai övezetben.

A támadásban a nemzetközi segélyszervezet hét dolgozója vesztette életét, köztük ausztrál, lengyel, brit, amerikai-kanadai és palesztin állampolgárok.

Erin Gore, a WCK ügyvezetője szerint munkatársaik egy harcoktól mentes zónában utaztak, az útvonalat pedig előzetesen egyeztették az izraeli hadsereggel. Ennek ellenére rakétacsapás érte őket, amikor elhagyták a Deir-Al-Balah nevű raktárat, ahol több mint 100 tonnányi, tengeri úton érkezett élelmiszersegélyt pakoltak ki.

A segélyszervezet egyik kilőtt autója a Gázai övezetben.
A segélyszervezet egyik kilőtt autója a Gázai övezetben.
Fotó: EPA/MOHAMMED SABER

Gore úgy véli, hogy a rakétacsapás a humanitárius szervezetek ellen irányult, amelyek borzasztó helyzetben próbálnak segíteni a Gázai övezetben, ahol az élelmiszert háborús fegyverként használják.

„Ez megbocsáthatatlan” – fogalmazott a The Guardian szerint. Korábban Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője is azzal vádolta Izraelt, hogy háborús fegyverként használja az éheztetést.

A támadás miatt a WCK, valamint egy másik segélyszervezet, az amerikai Anera is felfüggesztette tevékenységét az éhínséggel sújtott övezetben.

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy vizsgálja a történteket. A brit kormány komoly aggodalmának adott hangot, az EU alapos vizsgálatot követel, Anthony Albanese ausztrál kormányfő pedig a felelősök teljes elszámoltatását kérte. Az ausztrál kormány egyúttal bekérette az izraeli nagykövetet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Belgium vizsgálja az orosz befolyásolási kísérleteket
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:49
Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a belga igazságügyi hatóságok korrupciós vizsgálatot indítanak az Európai Parlamenten belül gyanított orosz beavatkozások ügyében.
Nemzetközi Zelenszkij nagy pótlékot fizet a katonáknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:39
Hőerőművet támadtak az oroszok.
Nemzetközi Megérkezett a Gázai övezetbe az első segélyszállítmány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:23
Az északi átkelőn át.
Nemzetközi Az EU-ban könnyebb lesz ezentúl a jogszerű migráció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:44
Az Európai Unió Tanácsa jogszabály-módosítást hagyott jóvá pénteken a nem uniós állampolgárságok számára kiadható munkavállalási és tartózkodási engedélyekről.
Nemzetközi Jön a brit szuper lézerfegyver
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:07
Hamarabb, mint sokan gondolták.
Nemzetközi Olyat mondott Orbán Viktorról az Európai Tanács elnöke, amit nem szokott
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 15:36
A téma a bevándorlás volt.
Nemzetközi Szijjártó Pétert balkáni politikusnővel kapták lencsevégre
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:07
A külügyi tárca vezetője Maida Gorcevic európai ügyekért felelős montenegrói miniszterrel találkozott Budapesten. 
Nemzetközi A világ történelmi válaszúthoz érkezett
Káncz Csaba | 2024. április 12. 09:31
Bidenhez hasonlóan a japán miniszterelnök is úgy látja, hogy a világ történelmi válaszúthoz érkezett. "A mai Ukrajna lehet a holnap Kelet-Ázsiája" - mondta az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélések után. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Többszörös túlerőben az oroszok, kilőtték a Kijevet ellátó hőerőművet
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:09
Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta a vitatott mozgósítási törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a polgárok katonai behívására vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megszüntesse az újoncok égető hiányát.
Nemzetközi Volodimir Zelenszkij Vilniusban nem lőszert kért
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 06:49
Ukrajna Európai Uniós- és NATO-tagsági tárgyalásainak megkezdését sürgette, miközben a légvédelem erősítését kérte a Három Tenger Kezdeményezés országainainak csúcstalálkozóján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG