2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A téma a bevándorlás volt.

Donald Tusk lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek igaza van az uniós átirányítási mechanizmus ügyében, a témáról beszélni kell - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke a Polsat News lengyel kereskedelmi televízióban pénteken sugárzott interjúban. Charles Michel az Európai Unió új stratégiai menetrendjét előkészítő találkozóra érkezett a lengyel fővárosba, ez alkalomból nyújtott több témára is kiterjedő interjút a lengyel hírtévének.

Charles Michel meghallgat mindenkit
Charles Michel meghallgat mindenkit
Fotó: EPA/JULIEN WARNAND

Az ET elnöke arra a kérdésre is válaszolt, a találkozón megvitatták-e, hogy Donald Tusk és Orbán Viktor ellenzi az uniós áthelyezési mechanizmus végrehajtását, amely az Európai Parlament (EP) által szerdán megszavazott migrációs és menekültügyi csomag részét képezi. A migrációs csomag "nagyon nehéz téma, amelyet végül megszavaztunk az EP-ben" - válaszolt Michel, hozzátéve: a folyamat továbbra is tart, "hiszen így működik az európai törvényhozás".

"A két politikai vezetőnek abszolút igaza van. Mi viszont látjuk, hogy (az EU-n kívüli országok) a migránsokat eszközként használják fel, és hogy fegyvernek tekintik őket a hibrid támadások erősítése céljából" - fogalmazott.

Ebben az összefüggésben Michel alapvető dolognak nevezte az európai szolidaritás tanúsítását. "Vállvetve állunk ki Tusk miniszterelnök mellett, Lengyelország mellett" - húzta alá. Hozzátette: az átirányításról beszélni kell, és "eldönteni, milyen lépéseket teszünk, amikor az ilyen helyezetek előfordulnak", valamint "mit csinálunk a frontvonalon, amikor bizonyos államok és alanyok nemcsak Lengyelországot, hanem az EU helyzetét is destabilizálni próbálják".

Donald Tusk szerdán kijelentette: Lengyelország nem egyezik bele az európai uniós menekültátirányítási mechanizmusba. "Meglátjuk, milyen lesz a paktum végleges formája" - tette hozzá, megjegyezve: vannak "bizonyos szövetségkötési lehetőségei", ezért Lengyelországra nem vonatkozik majd a migránsok áthelyezése, illetve a be nem fogadásuk esetén vállalandó fizetési kötelezettség. (MTI)
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Belga vadászgépek után lengyel katonák Ukrajnában?
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 19:52
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban kedd estig.
Nemzetközi Változott Robert Fico állapota
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 19:21
Lassan, de tovább javul a két hete meglőtt szlovák kormányfő, Robert Fico állapota. Az is kiderült, ki fogja őt helyettesíteni az ukrajnai helyzetről tárgyaló svájci konferencián.
Nemzetközi Földindulás készül az EP-ben – a Fidesz is beszállna a megafrakcióba?
Wéber Balázs | 2024. május 28. 19:03
Közvélemény-kutatások szerint a nacionalista és bevándorlásellenes pártok előretörhetnek az EP-választáson, ha pedig még össze is fognának egymással június 9. után, a második legnagyobb frakciójuk lehetne a parlamentben. Táboruk azonban messze nem egységes, és még a Fidesz is keresi benne a helyét. Nagyító alatt ezúttal ismét a közelgő európai választások.
Nemzetközi Három újabb európai állam ismerte el hivatalosan Palesztinát
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 18:30
Spanyolország, Írország és Norvégia is elismerte az önálló palesztin államot, amivel más európai országokat is e lépésre kívánnak ösztönözni. Azt remélik, ezzel sikerül előmozdítani a közel-keleti konfliktus politikai megoldását.
Nemzetközi Kiderült, mit gondol Brüsszel a kötelező sorkatonai szolgálatról
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 17:26
Az EU-nak nincs sem hatásköre, sem kapacitása kötelező katonai szolgálat bevezetésére – mondta újságírói kérdésre Josep Borrell külügyi főképviselő.
Nemzetközi Dübörög a filmbiznisz az álomgyárban, de a háttérben forrnak az indulatok
László Éva Lilla | 2024. május 28. 14:49
Bollywood közel egy évszázada az indiai filmipar egyik központja: itt készül a hindi nyelvű alkotások jelentős része. Az elmúlt években azonban a politikai célú gyűlöletkeltés érezhetően beszivárgott a kulisszák mögé, és erőteljesen áthatja a bollywoodi filmek egy részét. 
Nemzetközi Belga F-16-os vadászgépek tűnnek fel majd Ukrajna egén
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 13:59
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kétoldalú biztonsági és támogatási szerződést írt alá keddi brüsszeli látogatásán.
Nemzetközi A nap képe: eladja Kijev egyik ékességét az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 11:24
Az ukrán főváros leghíresebb szállodáját állítólag azért adják el, mert a háború elriasztotta a turistákat.
Nemzetközi Erőszakba fulladt a 130 milliós ország választási kampánya
Káncz Csaba | 2024. május 28. 09:31
A legnagyobb spanyol nyelvű ország vasárnap szavaz. A jelenlegi erőszakhullám mögött drogbandák állnak, amelyek igyekeznek tovább növelni hatalmukat a politika felett. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Messzire merészkedhetett Oroszországban egy ukrán drón
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 19:49
Az orosz-ukrán háború 824. napja volt a hétfői. Esti hírösszefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG