4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar kormányfő Szijjártó Péterhez hasonlóan kikerülte azt a kérdést, hogy Ukrajnának át kellene-e engednie területeket Oroszországnak a béke érdekében. Arról ugyanakkor beszélt, hogy a magyar fociválogatottnak revanst kellene vennie Németországon a 70 évvel ezelőtti vb-döntő elvesztéséért.            

Orbán Viktorral a német Berliner Morgenpostban jelent meg egy egész oldalas interjú vasárnap. (Az interjút a Funke médiacsoportnak adta.) Ennek során a magyar uniós elnökségi program (Magyarország július elsején veszi át az EU soros elnökségét), Donald Trump és a migráció mellett szóba került az orosz-ukrán háborúhoz való viszony is.

Az újság szerint Magyarország és az EU közötti konfliktus egyik oka az Ukrajnával kapcsolatos magyar álláspont: nem szállítunk fegyvereket Ukrajnának, és késleltetjük a pénzügyi segítségnyújtást. „Mi az Ön elképzelése arról, hogy miként lehet Vlagyimir Putyint jobb belátásra bírni a béke megteremtése érdekében?”, szólt a kérdés.

„Ez nem az én feladatom”, válaszolta a magyar kormányfő. „Egyértelmű, hogy Oroszország támadása teljesen elfogadhatatlan, ezzel megsértette a nemzetközi kapcsolatok alapvetéseit. De nekem nem Ukrajna vagy Oroszország érdekei számítanak. Én elsősorban azt szeretném, ha befejeződne a háború és fegyverszünet lenne.”

Orbán Viktor szerint Trump két telefonhívással megoldaná a háborút
Orbán Viktor szerint Trump két telefonhívással megoldaná a háborút
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Hozzátette: „naponta halnak meg európaiak a csatatéren”, aminek véget kell vetni. Szerinte egyelőre nem is béketárgyalások kellenének, hanem „mozgástér” egy olyan béke megtalálásához, amely mindkét fél és Európa számára is elfogadható. Végeredményben ugyanis egy „olyan új európai biztonsági struktúrára” lenne szükség, amelyben békében élhetünk, mondta.

„Ennek érdekében Ukrajnának le kellene mondania területekről, ahogy ezt Putyin a béketárgyalások feltételeként követeli?”, szólt az újabb kérdés. „Nem is tudjuk pontosan, hogy mi lenne az orosz reakció arra, ha az Egyesült Államok vezetése azt mondaná: figyeljetek, holnap reggel megállítjuk a gyilkolást és tárgyalni kezdünk”, válaszolta Orbán Viktor.

Az újabb felvetésre, hogy tényleg azt hiszi, így véget érne a háború, a magyar kormányfő azt felelte: „ez egy esély lenne. Nem tudjuk, hogy mi történne. Soha nem próbáltuk ki.”

Orbán Viktor szerint ez is oka annak, hogy Donald Trumpot támogatja. Ő ugyanis „az egyetlen ember az univerzumban, aki képes lenne a döntő telefonhívásokat lebonyolítani Kijevvel és Moszkvával.”

A miniszterelnök egyébként biztos abban, hogy ha még Angela Merkel lenne a német kancellár, akkor most nem lenne háború. „Ő azt tette volna, amit már megtett a Krím orosz elfoglalása után: izolálja a konfliktust, nem pedig nemzetközivé szélesíti azt”, fogalmazott.

A kormányfő tehát nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, miszerint Ukrajnának le kellene-e mondania területekről a béke érdekében. Lapunk tavasszal gyakorlatilag ugyanerről kérdezte egy interjú során Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki szintén nem adott egyértelmű választ erre. Azt mondta, hogy erről a fegyverszünet után, a béketárgyalások során kell megegyezni.

A német lapinterjú végén egyébként a jelenleg is zajló német foci-Eb is szóba került. Orbán Viktor azt mondta, hogy „nagyon szomorú” volt, amikor a magyar válogatott 2:0-ra kikapott a német tizenegytől a csoportmeccsen. „Van egy tisztázatlan probléma közöttünk: 1954…”, fogalmazott. (Magyarország ekkor vesztett világbajnoki döntőt Németországgal szemben).

Majd nevetve hozzátette: „Ezt nem lehet így hagyni. Esélyt kell kapnunk arra, hogy revanst vegyünk ezért egy döntőben, és legyőzzük Németországot”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Visszatér a Pan Am - de nem egészen úgy
Szakonyi Péter | 2024. július 20. 14:52
Egy év múlva ismét a levegőbe emelkedik a Pan Am légitársaság gépe. A több mint három évtizeddel ezelőtt  csődbement társaság egy igazán különleges, luxusutazással tér vissza a piacra - kérdés, hogy meddig.
Nemzetközi Vétózott a magyar kormány, itt van az ok
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 14:22
Izrael ügyében vette elő a fegyvert a magyar kabinet.
Nemzetközi Erdogan örülhet: olyan hírt kapott, amire régóta várt
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 13:45
Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings.
Nemzetközi Meghátrált az Adidas: óriási balhé lett egy sportcipőből
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 11:12
Az izraeli-palesztin konfliktus fényében inkább átgondolják a kampányt.
Nemzetközi Fogy a levegő Joe Biden körül: egyre többen követelik a fejét
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 09:03
Egyre többen léptetnék vissza.
Nemzetközi Zelenszkij meglepő telefonhívást indított, nem akárkivel beszélt
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 08:16
Az ukrajnai háború lezárásának lehetőségeiről is beszélt telefonon Donald Trump republikánus elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken.
Nemzetközi Oroszországban elítéltek egy vezető amerikai újságírót
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:55
Kémkedés vádjával.
Nemzetközi Sikerekről számolt be az ukrán nemzeti gárda
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:43
Zelenszkij diplomáciai nyomást vár a Nyugattól Putyinra.
Nemzetközi Nem sokat nyerne Orbán Viktor Donald Trump győzelmével? A hét videója
Juhász Gábor – Litván Dániel – Wéber Balázs | 2024. július 19. 18:31
A republikánus elnökjelölt elleni sikertelen merénylet még jobban összeforrasztotta táborát, Elon Musk Tesla-vezér is beállt mögé, miközben Joe Biden egyre elveszettebbnek tűnik – Donald Trump lassan behűtheti a pezsgőt. De mi állt valójában a merényletkísérlet hátterében? Lecserélhetik-e még a demokraták Bident? Mivel járna politikailag-gazdaságilag Trump győzelme? És mit nyerne vele valójában a magyar kormány, a vállveregetésen és a szép szavakon túl? Munkatársaink, Litván Dániel és Wéber Balázs ezúttal az amerikai nagykövetség előtt néztek bele a kristálygömbbe.
Nemzetközi A Nemzetközi Bíróság szerint Izrael telepes politikája sérti a nemzetközi jogot
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 17:40
A Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteken kihirdetett véleménye szerint Izrael telepes politikája és a természeti erőforrások felhasználása a megszállt palesztin területeken sérti a nemzetközi jogot, Izraelnek jóvátételt kell fizetnie a palesztinoknak a megszállás által okozott károkért.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG