4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar kormányfő Szijjártó Péterhez hasonlóan kikerülte azt a kérdést, hogy Ukrajnának át kellene-e engednie területeket Oroszországnak a béke érdekében. Arról ugyanakkor beszélt, hogy a magyar fociválogatottnak revanst kellene vennie Németországon a 70 évvel ezelőtti vb-döntő elvesztéséért.            

Orbán Viktorral a német Berliner Morgenpostban jelent meg egy egész oldalas interjú vasárnap. (Az interjút a Funke médiacsoportnak adta.) Ennek során a magyar uniós elnökségi program (Magyarország július elsején veszi át az EU soros elnökségét), Donald Trump és a migráció mellett szóba került az orosz-ukrán háborúhoz való viszony is.

Az újság szerint Magyarország és az EU közötti konfliktus egyik oka az Ukrajnával kapcsolatos magyar álláspont: nem szállítunk fegyvereket Ukrajnának, és késleltetjük a pénzügyi segítségnyújtást. „Mi az Ön elképzelése arról, hogy miként lehet Vlagyimir Putyint jobb belátásra bírni a béke megteremtése érdekében?”, szólt a kérdés.

„Ez nem az én feladatom”, válaszolta a magyar kormányfő. „Egyértelmű, hogy Oroszország támadása teljesen elfogadhatatlan, ezzel megsértette a nemzetközi kapcsolatok alapvetéseit. De nekem nem Ukrajna vagy Oroszország érdekei számítanak. Én elsősorban azt szeretném, ha befejeződne a háború és fegyverszünet lenne.”

Orbán Viktor szerint Trump két telefonhívással megoldaná a háborút
Orbán Viktor szerint Trump két telefonhívással megoldaná a háborút
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Hozzátette: „naponta halnak meg európaiak a csatatéren”, aminek véget kell vetni. Szerinte egyelőre nem is béketárgyalások kellenének, hanem „mozgástér” egy olyan béke megtalálásához, amely mindkét fél és Európa számára is elfogadható. Végeredményben ugyanis egy „olyan új európai biztonsági struktúrára” lenne szükség, amelyben békében élhetünk, mondta.

„Ennek érdekében Ukrajnának le kellene mondania területekről, ahogy ezt Putyin a béketárgyalások feltételeként követeli?”, szólt az újabb kérdés. „Nem is tudjuk pontosan, hogy mi lenne az orosz reakció arra, ha az Egyesült Államok vezetése azt mondaná: figyeljetek, holnap reggel megállítjuk a gyilkolást és tárgyalni kezdünk”, válaszolta Orbán Viktor.

Az újabb felvetésre, hogy tényleg azt hiszi, így véget érne a háború, a magyar kormányfő azt felelte: „ez egy esély lenne. Nem tudjuk, hogy mi történne. Soha nem próbáltuk ki.”

Orbán Viktor szerint ez is oka annak, hogy Donald Trumpot támogatja. Ő ugyanis „az egyetlen ember az univerzumban, aki képes lenne a döntő telefonhívásokat lebonyolítani Kijevvel és Moszkvával.”

A miniszterelnök egyébként biztos abban, hogy ha még Angela Merkel lenne a német kancellár, akkor most nem lenne háború. „Ő azt tette volna, amit már megtett a Krím orosz elfoglalása után: izolálja a konfliktust, nem pedig nemzetközivé szélesíti azt”, fogalmazott.

A kormányfő tehát nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, miszerint Ukrajnának le kellene-e mondania területekről a béke érdekében. Lapunk tavasszal gyakorlatilag ugyanerről kérdezte egy interjú során Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki szintén nem adott egyértelmű választ erre. Azt mondta, hogy erről a fegyverszünet után, a béketárgyalások során kell megegyezni.

A német lapinterjú végén egyébként a jelenleg is zajló német foci-Eb is szóba került. Orbán Viktor azt mondta, hogy „nagyon szomorú” volt, amikor a magyar válogatott 2:0-ra kikapott a német tizenegytől a csoportmeccsen. „Van egy tisztázatlan probléma közöttünk: 1954…”, fogalmazott. (Magyarország ekkor vesztett világbajnoki döntőt Németországgal szemben).

Majd nevetve hozzátette: „Ezt nem lehet így hagyni. Esélyt kell kapnunk arra, hogy revanst vegyünk ezért egy döntőben, és legyőzzük Németországot”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi London megint támogatja a palesztin menekülteket
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 13:47
A brit kormány pénteken bejelentette, hogy újraindítja a palesztin menekülteket segítő ENSZ-szervezet (UNRWA) finanszírozását.
Nemzetközi Ferenc pápa tűzszünetet kért az olimpia idejére
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 12:47
Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak - hangoztatta Ferenc pápa.
Nemzetközi Kiderült, hogy melyik EP-bizottságba ül be Magyar Péter, Dobrev Klára és Deutsch Tamás
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 11:31
Pénteken a plenáris ülésen kihirdették a 10. jogalkotási ciklusban a Parlament bizottságaiban és albizottságaiban helyet foglaló tagokat.
Nemzetközi Világszerte tömeges leállásokat okoz egy informatikai hiba
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 10:56
Mint a CNN hírében olvasható, nemcsak a légi utaztatókat, hanem a technológiai zavar érinti a különböző médiavállalatokat, a szupermarketeket és a londoni tőzsde honlapját is.
Nemzetközi Fontos adat érkezett Németországból
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 09:59
Németországban a termelői árak 1,6 százalékkal csökkentek júniusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi, 2,2 százalékos éves szintű esést követően.
Nemzetközi Telefonos beszélgetés lehet Trump és Zelenszkij között
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 08:50
Akár már pénteken is összejöhet a hívás.
Nemzetközi Rendkívüli: dróntámadás érte Tel-Aviv belvárosát
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 08:12
A húszi lázadók Jemenből drónnal támadtak Tel-Aviv központjára péntek hajnalban, a repülő szerkezet az izraeli mentőszolgálat közlése szerint megölt egy embert és megsebesített tízet.
Nemzetközi Donald Trump: Halottnak kellene lennem
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 07:02
Donald Trump elfogadta a párt elnökjelöltségét, amivel hivatalossá vált jelöltsége a november 5-i elnökválasztásra.
Nemzetközi Marine Le Pen vesztett, újraválasztották a Macron-párti elnököt
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 06:53
Emmanuel Macron államfő centrista pártszövetsége megállapodást kötött a hagyományos jobboldallal.
Nemzetközi Tallinn a lebombázott kijevi gyermekkórház segítségére sietett
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 19:21
Zelenszkij egy angliai csúcstalálkozón árulással vádolta meg Orbán Viktort. Az ukránok kénytelenek voltak átadni az oroszoknak Urozsajne falut. Háborús összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG