3p

Az Oroszország-szakértő szerint az Ukrajnának nyújtandó 61 milliárd dolláros katonai támogatás, amelyet szombaton szavazott meg az amerikai Képviselőház, komoly és pozitív változást eredményezhet az orosz-ukrán háború kimenetelében.  

„Az amerikai döntés önmagában természetesen nem jelenti azt, hogy Ukrajna ezek után már biztosan megnyerné a háborút. Ugyanakkor az ukrán katonai összeomlás veszélyét biztosan elhárítja, így a gyors orosz győzelem esélyét is zárójelbe teszi” – írja Rácz András Facebook-posztjában.

Rácz András szerint stabilizálódhatnak a frontok
Rácz András szerint stabilizálódhatnak a frontok
Fotó: Izsó Márton Artúr

Szerinte az új amerikai szállítmányok segítségével Ukrajna valószínűleg képes lesz stabilizálni a frontvonalakat és feltartóztatni az orosz előrenyomulást. „Az ugyanakkor még nagyon messze van, hogy Ukrajna érdemi támadó műveleteket tudjon indítani, bármit is mond erről néha Zelenszkij elnök”, vélekedett.

Emlékeztetett: mivel a mostani törvény nem azonos azzal, mint amit a Szenátus februárban elfogadott, ezért ott újra kell szavazni róla. Erre még ezen a héten (sajtóinformációk szerint akár már kedden) sor kerül. „Ha átmegy, márpedig a demokrata többségnek köszönhetően várhatóan átmegy, akkor már csak Biden elnöknek kell aláírnia, ami szintén gyorsan meg fog történni” – véli az Oroszország-szakértő.

Szerinte az Egyesült Államok már hónapokkal korábban igen jelentős mennyiségű fegyvert, főképp tüzérségi lőszert és légvédelmi rakétát szállított az európai szövetségesek területére azzal a céllal, hogy ha meglesz a politikai jóváhagyás, akkor a lehető leghamarabb meg tudjanak indulni a szállítások Ukrajnába.

Ennek köszönhetően azok „szó szerint a törvény jogerőre emelkedésének másnapján megindulhatnak”, vélekedett.

Rácz András szerint az amerikai döntés, amelyről már tavaly október óta zajlott a vita, várhatóan a többi szövetséges országra is erős pull-hatást fog gyakorolni, tehát ezek az államok is újabb jelentős összegekkel támogathatják majd Ukrajnát.  

A szakértő kitért arra is, hogy az amerikai támogatási csomagban szerepel a „nagy hatótávolságúként” jellemzett ATACMS rakéta is. Ukrajna a körülbelül 160 kilométeres lőtávolságú, kazettás robbanófejjel rendelkező változatot már megkapta, ezért a „nagy hatótávolságú” kifejezés egy erősebb változatot takarhat. A hatótávolságban soron következő verzió vagy a 300 kilométer lőtávolságú, szintén kazettás töltetű rakéta, vagy a mintegy 260 kilométer lőtávolságú, repesz-romboló változat.

Ezekkel a fegyverekkel a korábbinál jóval nagyobb mélységben lehet elérni a megszállt területeken az orosz támaszpontokat, raktárakat, vezetési pontokat és egyéb célokat, emeli ki.

Ami az orosz válaszlépéseket illeti, Moszkva várhatóan fokozza majd a támadásokat Ukrajna polgári infrastruktúrája, elsősorban az energetikai rendszere ellen. Emögött "a stratégiai megfontolás az lehet, hogy elegendően nagy károkat okozzanak ahhoz, hogy akkor is tárgyalóasztalhoz tudják kényszeríteni Ukrajnát egyszerűen a lakosság életfeltételeinek ellehetetlenítésével, ha a fronton nem is tudnak esetleg már jelentősebb, hadászati léptékű eredményt elérni” – írja Rácz András.

Összeségében úgy véli: a medve bőrére inni még korai volna, de a kongresszusi döntésnek most lehet örülni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Tovább folyik a vérontás Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:46
Újabb két izraeli katona esett el szombaton.
Nemzetközi Mézesmadzaggal toboroznak Zelenszkijék
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:04
Dióhéjban az elmúlt órák legfontosabb történései.
Nemzetközi Áll a bál Grúziában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:21
Grúzia (Georgia) államfője szombaton bejelentette, hogy megvétózta az ország törvényhozása által kedden elfogadott, a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt, amely ellen hetekig tüntettek Tbilisziben.
Nemzetközi Vészjósló nyilatkozattal kampányol Orbán Viktor másik barátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:10
Az amerikai elnökjelölt a fegyverviselés jogának támogatását hangoztatta az amerikai lőfegyverszövetség éves gyűlésén.
Nemzetközi Putyin átírja a történelmet
Elek Lenke | 2024. május 19. 05:43
 A számítógépes játékokat is ellenőrzik.
Nemzetközi Navalnij barátja először nyilatkozott megtámadása óta
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 16:33
Alekszej Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov megfogadta, hogy "soha nem adja fel" a Vlagyimir Putyin elleni harcot, hogy a néhai orosz ellenzéki vezető "végső áldozata" - a halála - ne legyen hiábavaló.
Nemzetközi Kisvárosnyi embert menekítettek ki Harkivból
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:51
A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből – jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
Nemzetközi Megvan a döntés Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:25
Az ítélet nem jogerős, a támadót fogságba helyezték. 
Nemzetközi Friss hírek jöttek Fico állapotáról
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:29
Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton.
Nemzetközi Ausztria döntött: újra támogatja a palesztinokat támogató szervezetet
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:12
Ausztria szombaton bejelentette, hogy visszaállítja az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (Unrwa) finanszírozását.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG