3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Oroszország-szakértő szerint az Ukrajnának nyújtandó 61 milliárd dolláros katonai támogatás, amelyet szombaton szavazott meg az amerikai Képviselőház, komoly és pozitív változást eredményezhet az orosz-ukrán háború kimenetelében.  

„Az amerikai döntés önmagában természetesen nem jelenti azt, hogy Ukrajna ezek után már biztosan megnyerné a háborút. Ugyanakkor az ukrán katonai összeomlás veszélyét biztosan elhárítja, így a gyors orosz győzelem esélyét is zárójelbe teszi” – írja Rácz András Facebook-posztjában.

Rácz András szerint stabilizálódhatnak a frontok
Rácz András szerint stabilizálódhatnak a frontok
Fotó: Izsó Márton Artúr

Szerinte az új amerikai szállítmányok segítségével Ukrajna valószínűleg képes lesz stabilizálni a frontvonalakat és feltartóztatni az orosz előrenyomulást. „Az ugyanakkor még nagyon messze van, hogy Ukrajna érdemi támadó műveleteket tudjon indítani, bármit is mond erről néha Zelenszkij elnök”, vélekedett.

Emlékeztetett: mivel a mostani törvény nem azonos azzal, mint amit a Szenátus februárban elfogadott, ezért ott újra kell szavazni róla. Erre még ezen a héten (sajtóinformációk szerint akár már kedden) sor kerül. „Ha átmegy, márpedig a demokrata többségnek köszönhetően várhatóan átmegy, akkor már csak Biden elnöknek kell aláírnia, ami szintén gyorsan meg fog történni” – véli az Oroszország-szakértő.

Szerinte az Egyesült Államok már hónapokkal korábban igen jelentős mennyiségű fegyvert, főképp tüzérségi lőszert és légvédelmi rakétát szállított az európai szövetségesek területére azzal a céllal, hogy ha meglesz a politikai jóváhagyás, akkor a lehető leghamarabb meg tudjanak indulni a szállítások Ukrajnába.

Ennek köszönhetően azok „szó szerint a törvény jogerőre emelkedésének másnapján megindulhatnak”, vélekedett.

Rácz András szerint az amerikai döntés, amelyről már tavaly október óta zajlott a vita, várhatóan a többi szövetséges országra is erős pull-hatást fog gyakorolni, tehát ezek az államok is újabb jelentős összegekkel támogathatják majd Ukrajnát.  

A szakértő kitért arra is, hogy az amerikai támogatási csomagban szerepel a „nagy hatótávolságúként” jellemzett ATACMS rakéta is. Ukrajna a körülbelül 160 kilométeres lőtávolságú, kazettás robbanófejjel rendelkező változatot már megkapta, ezért a „nagy hatótávolságú” kifejezés egy erősebb változatot takarhat. A hatótávolságban soron következő verzió vagy a 300 kilométer lőtávolságú, szintén kazettás töltetű rakéta, vagy a mintegy 260 kilométer lőtávolságú, repesz-romboló változat.

Ezekkel a fegyverekkel a korábbinál jóval nagyobb mélységben lehet elérni a megszállt területeken az orosz támaszpontokat, raktárakat, vezetési pontokat és egyéb célokat, emeli ki.

Ami az orosz válaszlépéseket illeti, Moszkva várhatóan fokozza majd a támadásokat Ukrajna polgári infrastruktúrája, elsősorban az energetikai rendszere ellen. Emögött "a stratégiai megfontolás az lehet, hogy elegendően nagy károkat okozzanak ahhoz, hogy akkor is tárgyalóasztalhoz tudják kényszeríteni Ukrajnát egyszerűen a lakosság életfeltételeinek ellehetetlenítésével, ha a fronton nem is tudnak esetleg már jelentősebb, hadászati léptékű eredményt elérni” – írja Rácz András.

Összeségében úgy véli: a medve bőrére inni még korai volna, de a kongresszusi döntésnek most lehet örülni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Mi történt? Kivonulhat Romániából az E.ON
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 15:56
Megfontolja a kivonulást Romániából az E.ON energiaszolgáltató - jelentette ki Leonhard Birnbaum, a vállalat vezérigazgatója az Athénban zajló Eurelectric Power Summit 2024 konferencián.
Nemzetközi Továbbra sem lehet Pozsonyba szállítani Robert Fico-t
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 15:21
Robert Kalinák védelmi miniszter újságírói kérdésekre válaszolva adott hírt a miniszterelnök, Robert Fico egészségi állapotáról.
Nemzetközi Kútba eshet a Benjamin Netanjahu elleni ellfogatóparancs
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 14:45
Az izraeli kormány jogtanácsosa és az ügyész elutasította a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) illetékességét Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Galant védelmi miniszter ellen elfogatóparancs kiadására.
Nemzetközi Váratlan javaslatot tett a brit védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 14:04
Véleménye szerint a NATO-n kívüli európai országoknak is csatlakozniuk kellene a szövetséghez  
Nemzetközi Meglepő, de végre előkerült a Covid legelső kínai tudósítója
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 13:34
Szabadon engedték Kínában azt a sanghaji vloggert, akit 2020-ban négy év börtönbüntetésre ítéltek azzal a váddal, hogy a koronavírus-járványról tudósított és "hamis információkat" terjesztett.
Nemzetközi Kemény diplomáciai lépésre szánta el magát Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 11:19
Világos üzenetet küldenek három nyugat-európai országnak.
Nemzetközi Több százezer kivándorolt magyar örülhet ennek az adatnak
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:10
A Bank of England 2 százalékos célszintjének közelébe lassult a brit infláció éves üteme áprilisban. A csökkenés mértéke ugyanakkor kisebb volt a vártnál.
Nemzetközi Iráni elnökválasztás: tömegek fogják bojkottálni
Káncz Csaba | 2024. május 22. 09:31
Raiszi elnök halála egy feszült bel- regionális- és nemzetközi politikai helyzetben történt, öt héttel Irán Izraellel történt konfrontációja után. A június 28-i elnökválasztást az irániak tömegei újra bojkottálni fogják. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Közelít a félmillióhoz az orosz áldozatok száma
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 08:09
Eltaláltak egy Ciklon típusú orosz rakétahordozó hadihajót. Háborús hírek.
Nemzetközi Két nyugat-európai ország is elismerheti a palesztin államot
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 07:32
1988 óta az ENSZ 193 tagállamából 139 ismerte el a palesztin államiságot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG