5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kontinensünkön egyre hevesebbek a politikai viták, miközben a politikusok fenyegetéseknek és ellenségeskedésnek vannak kitéve. Megvizsgálunk több vezető országot az egyre inkább eldurvuló incidensek közepette. Káncz Csaba jegyzete.

A COVID-világjárvány után a megélhetési válság tépázza az európaiak idegeit, miközben számos országban megerősödtek a populista politikai erők. Az elmúlt hónapokban több nagy ellenzéki tüntetés is volt Szlovákiában Robert Fico azon tervei ellen, hogy aláássa az igazságszolgáltatás és a közszolgálati műsorszolgáltatás függetlenségét. Fico viszont azzal vádolta a liberális erőket, hogy olyan légkört teremtenek, amelyben erőszakos cselekményre kerülhet sor.

Más európai országokban is egyre hevesebbek a politikai viták, miközben a politikusok fenyegetéseknek és ellenségeskedésnek vannak kitéve. Vessünk egy pillantást az európai helyzetre. 

Robert Fico szinte megjósolta a merényletet
Robert Fico szinte megjósolta a merényletet
Fotó: MTI/EPA

Németország

Röviddel a június 9-i helyhatósági és európai parlamenti választások előtt egyre több a politikai indíttatású incidens. Schwerin városában a Balpárt már fel is szerelte választási dolgozóit védelmi spray-vel, hogy megvédje őket. Csütörtök este egy kocsmában megtámadtak egy AfD-s politikust.

Két hete támadást érte a berlini gazdasági szenátor, Franziska Giffey-t, az SPD politikusát.   A támadásra néhány nappal a Matthias Ecke SPD-politikus ellen Drezdában elkövetett brutális támadás után került sor. A 41 éves férfi pártja szászországi csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon. Ő arccsont- és szemgödör-töréssel került kórházba. 

Franciaország

Macron elnök az ország történetének egyik legnépszerűtlenebb államfője. Ráadásul Marine Le Pen jobboldali politikus folyamatosan szítja a gyűlöletet Macron és a bevett pártok ellen. Folyamatosan azt állítja, hogy Franciaország hanyatlóban van, és hamarosan a bevándorlók veszik át a hatalmat.

A francia polgármesterek, hogy megbirkózzanak a választóik napi agressziójával, most már képzéseken is részt vesznek.

Ott beszélnek a szóbeli bántalmazásról, a felszúrt gumiabroncsokról és a városháza előtt feléjük kinyújtott középső ujjról. A Le Monde című lap felmérése szerint tavaly tíz polgármesterből négyet már fizikailag megfenyegettek vagy fenyegető levelet kaptak. Néhányan közülük emiatt már le is mondtak, vagy ritkábban jelennek meg a nyilvánosság előtt.

Egyesült Királyság

Az elmúlt években két politikust gyilkoltak meg az Egyesült Királyságban: 2016-ban Jo Cox munkáspárti képviselőt egy szélsőjobboldali lőtte agyon a nacionalista Brexit-vita során; 2021 októberében pedig David Amess konzervatív képviselőt egy migráns késelte halálra, miközben a választókerületében tárgyalt. Az esetek a brit politikában az elmúlt években drámaian megkeményedett és polarizálódott politikai vita következményei.

A képviselők már rendszeres halálos és erőszakos fenyegetéseket kapnak, ellenséges tüntetéseket kell elviselniük magánlakásuk előtt, követik és megfélemlítik őket az utcán, és választókerületi irodáikat véres vörös festékkel kenik be. Téglák repülnek be az ablakokon.

Néhány képviselő már úgynevezett pánikjelzőt visel a rendőrségen, rendőri védelemben részesül, vagy - mint Mike Freer képviselő - úgy döntött, hogy elhagyja a politikát. Freer számos halálos fenyegetést kapott, irodája előtt Molotov-koktélokat talált, és végül úgy döntött, hogy az állandó veszély nem éri meg tovább.

Az erőszakos fenyegetések a politikai diskurzus mindkét oldaláról érkeznek. A szélsőjobboldaliak olyan muszlim politikusokat támadnak, mint Sadiq Khan londoni polgármester, aki pályafutása során több, mint 30 ezer szélsőséges és rasszista fenyegetést kapott. A palesztinbarát tüntetők viszont Keir Starmer parlamenti képviselő és ellenzéki vezető magánháza előtt gyűlnek össze, hogy bírálják őt Izrael-párti álláspontja miatt.

Lengyelország

Lengyelországban nagy a félelem egy, a szlovákiaihoz hasonló erőszakos cselekménytől.

Különösen azért, mert a múltban már történtek politikai gyilkosságok. A Paweł Adamowicz, Gdansk liberális polgármestere elleni halálos támadás éppen öt évvel ezelőtt történt.

A 26 éves Stefan Wilmontot, aki halálra késelte Adamowiczot, ez év elején életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Wilmont azt vallotta, hogy az állami televízió propagandája hatott rá, amely a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányzása idején többször támadta az ellenzékhez tartozó Adamowiczot.

A Robert Fico elleni támadást követően a lengyelországi politikusok mérsékletre szólítanak fel a nyilvános vitában. "Egy választási kampány, legyen szó akár az európai, akár a lengyel parlamentről, nem harci övezet" - hangsúlyozza Jacek Siewiera, a lengyel elnök nemzetbiztonsági hivatalának vezetője. "Biztonsági szolgálatainknak tanulniuk kellene a politikai vitából, amely sajnos gyakran túlmutat a józan észen, és meg kellene erősíteniük az éberséget az egyének fizikai védelmét illetően".

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Lakóövezetet ért orosz rakétacsapás, sok az áldozat
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 19:56
Ez történt szerdán az orosz-ukrán háborúban.
Nemzetközi Évente minimum 30 ezer menedékkérőt terít szét az EU, de lehet felmentést kapni
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 17:46
A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.
Nemzetközi Akkora a baj, hogy ismét tiltott zónát hoz létre Lengyelország a határnál
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 16:44
Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel-fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet - közölte szerdán a varsói belügyi tárca.
Nemzetközi Néppárti nagyágyúval tárgyal Magyar Péter pénteken
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 15:17
Arról egyeztetnek, hogy a tiszás EP-képviselők csatlakozzanak a néppárti frakcióhoz.
Nemzetközi Megkongatta a vészharangot Emmanuel Macron
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 14:16
Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik "nemet tudnak mondani a szélsőségekre", hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások "előtt vagy után ", amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.
Nemzetközi Párizs és Róma szabja át az Európai Uniót
Káncz Csaba | 2024. június 12. 09:34
Scholz és Macron pozíciójának jelentős gyengülése Kijevben megkongatja a vészharangokat. A két leszerepelt centrista politikus helyén megjelent két bivalyerős támogatottságú populista, akik látszólag ellentétben állnak egymással, de az elkövetkező években jelentős hatással lesznek az EU irányvonalára. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megint csak blöfföl Putyin, vagy nagyon megbánja a Nyugat, hogy fegyvereivel Oroszországot lövik?
Litván Dániel | 2024. június 12. 05:44
Miután egymás után engedélyezik a NATO országai, hogy az ukránok fegyvereikkel orosz területre lőjenek, megjöttek az orosz fenyegetések is válaszul. De mivel vághatnak vissza az oroszok, és valóban megint közelebb kerülünk ezzel a világháborúhoz?
Nemzetközi Újabb eurómilliárdokat ígértek Ukrajnának, de a fronton egyre rosszabb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 20:03
Kedd esti összefoglaló Oroszország ukrajnai inváziójáról.
Nemzetközi Cáfol a román elnök: nem zárják ki Magyarországot a keleti NATO-klubból
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:52
A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag "rendszeresen szembehelyezkedik" a partnerek döntéseivel.
Nemzetközi Trump dörzsölheti a tenyerét: illegális fegyvertartás miatt elítélték Joe Biden fiát
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 17:42
Az amerikai elnök fiát, Hunter Bident bűnösnek találta a szövetségi bíróság három, illegális fegyvertartással kapcsolatos vádpontban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG