3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Romániában továbbra is a volt román külügyminiszternek van a legnagyobb esélye arra, hogy függetlenként megnyerje az idei elnökválasztást - állapította meg az INSCOP közvélemény-kutató csütörtökön.

A News.ro hírportál által megrendelt, május 20-25. között telefonos módszerrel végzett felmérés válaszadóinak 67 százaléka biztosra ígérte részvételét a következő elnökválasztáson, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta bukaresti nagykoalíció tervei szerint várhatóan - Klaus Iohannis jelenlegi államfő mandátumának lejárta előtt három hónappal - szeptemberben fognak megrendezni - számol be róla az MTI.

Mircea Geoana bár még nem jelölt, de vezet a közvéleményben
Mircea Geoana bár még nem jelölt, de vezet a közvéleményben
Fotó: NATO

Még egyetlen párt sem nevezte meg hivatalosan elnökjelöltjét, ezért az INSCOP azt vizsgálta meg, milyen eséllyel indulnának az egyes pártok vezetői az államelnöki tisztségért. A közvélemény-kutató a potenciális jelöltek közé sorolta Mircea Geoanát is, arra alapozva, hogy 15 éve (még a PSD elnökeként) nagyon közel került már a tisztség elnyeréséhez, és az utóbbi hónapokban "potenciális elnökjelöltként" sokat szerepel a hazai közéletben.

A választói preferenciájukat kifejező válaszadók 23,7 százaléka adná Geoanára a voksát, míg 18,2 százalékuk Marcel Ciolacu szociáldemokrata kormányfőre, 13,5 százalékuk George Simionra, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnökére, 12,5 százalékuk Diana Sosoaca - az AUR-ból kizárt - független szenátorra, az SOS Romania párt alapítójára adná voksát.

A baloldali és nacionalista lehetséges jelöltek után csak az ötödik-hatodik helyen állnak a potenciális jobboldali jelöltek a választói preferenciák rangsorában: Nicolae Ciuca, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a voksok 11,5 százalékára, Catalin Drula USR-elnök, az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) lehetséges államfőjelöltje a szavazatok 8,6 százalékára számíthat. Dacian Ciolos volt miniszterelnökre, a centrista REPER elnökére a megkérdezettek 5,6, míg Kelemen Hunorra, az RMDSZ elnökére a romániai választók 5,5 százaléka szavazna, ha most rendeznék az elnökválasztást.

Az INSCOP az elnökválasztás második fordulójának tekintetében hat lehetséges forgatókönyvet vizsgált meg, és ezek közül három abból a feltételezésből indult ki, hogy a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott AUR elnöke bejut a második fordulóba. A felmérés szerint George Simion mindhárom esetben alulmaradna a küzdelemben: Mircea Geoana 69,3-30,7 százalékos arányban, Marcel Ciolacu 66,5-33,5 százalékos arányban, míg Nicolae Ciuca 60,1-39,1 százalékos arányban győzné le az AUR elnökét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Nagyon lesújtó hírt kapott Izrael és a Hamász
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 20:31
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának új, független jelentése azzal vádolja Izraelt és a Hamászt, hogy háborús bűnök és emberi joggal kapcsolatos jogsértések sorozatát követték el tavaly október 7-e óta.    
Nemzetközi Lakóövezetet ért orosz rakétacsapás, sok az áldozat
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 19:56
Ez történt szerdán az orosz-ukrán háborúban.
Nemzetközi Évente minimum 30 ezer menedékkérőt terít szét az EU, de lehet felmentést kapni
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 17:46
A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.
Nemzetközi Akkora a baj, hogy ismét tiltott zónát hoz létre Lengyelország a határnál
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 16:44
Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel-fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet - közölte szerdán a varsói belügyi tárca.
Nemzetközi Néppárti nagyágyúval tárgyal Magyar Péter pénteken
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 15:17
Arról egyeztetnek, hogy a tiszás EP-képviselők csatlakozzanak a néppárti frakcióhoz.
Nemzetközi Megkongatta a vészharangot Emmanuel Macron
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 14:16
Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik "nemet tudnak mondani a szélsőségekre", hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások "előtt vagy után ", amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.
Nemzetközi Párizs és Róma szabja át az Európai Uniót
Káncz Csaba | 2024. június 12. 09:34
Scholz és Macron pozíciójának jelentős gyengülése Kijevben megkongatja a vészharangokat. A két leszerepelt centrista politikus helyén megjelent két bivalyerős támogatottságú populista, akik látszólag ellentétben állnak egymással, de az elkövetkező években jelentős hatással lesznek az EU irányvonalára. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megint csak blöfföl Putyin, vagy nagyon megbánja a Nyugat, hogy fegyvereivel Oroszországot lövik?
Litván Dániel | 2024. június 12. 05:44
Miután egymás után engedélyezik a NATO országai, hogy az ukránok fegyvereikkel orosz területre lőjenek, megjöttek az orosz fenyegetések is válaszul. De mivel vághatnak vissza az oroszok, és valóban megint közelebb kerülünk ezzel a világháborúhoz?
Nemzetközi Újabb eurómilliárdokat ígértek Ukrajnának, de a fronton egyre rosszabb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 20:03
Kedd esti összefoglaló Oroszország ukrajnai inváziójáról.
Nemzetközi Cáfol a román elnök: nem zárják ki Magyarországot a keleti NATO-klubból
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:52
A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag "rendszeresen szembehelyezkedik" a partnerek döntéseivel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG