6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A szerb bányászati és energiaminiszter jelentette be a projekt kiemeltté nyilvánítását, miután múlt hétfőn találkozott Románia szerbiai nagykövetével. Meghosszabbítják a Vaskapu 1 és a Vaskapu 2 vízerőmű működési idejét is.

„A Vaskapu 3 szivattyús vízerőmű építése nemcsak Szerbiában, hanem a régióban is az egyik legnagyobb vállalkozás. Elkészült az előzetes megvalósíthatósági tanulmány és az általános projektterv, és Szerbia kormánya kiemelt jelentőségű projektnek nyilvánította az erőmű megépítését” - jelentette be Dubravka Đedović Handanović bányászati és energiaügyi miniszter, miután múlt hétfőn találkozott Románia szerbiai nagykövetével, Silvia Davidojaval - ismertette a minisztérium honlapján.

A Vaskapu 1 erőmű felduzzasztott vizét használnák
A Vaskapu 1 erőmű felduzzasztott vizét használnák
Fotó: wikipedia

„Egy ilyen komplex projekt megvalósításához nagyon fontos lesz a román kollégákkal való egyeztetés, ezért olyan csoportokat alakítottunk ki a szerb és román oldalon is, amelyek a jövőben is szorosan együttműködnek majd" – tette hozzá az energiaminiszter.

A Vaskapu 1 vízerőmű felújítása sikeresen befejeződött, a jövő évben pedig a Vaskapu 2 felújítása is elindul. A Vaskapu 1-et 1972 májusában helyezték üzembe, míg a Vaskapu 2 1985 óta üzemel. Az erőművek élettartamát 30 évvel hosszabbítják meg.

A miniszter szerint az új, tárolókapacitással is rendelkező vízerőművek építése különösen fontos annak érdekében, hogy az energiaátállási folyamatban elegendő tartalékenergia álljon rendelkezésre a megújuló energiaforrások változékony termelésének kiegyensúlyozásához.

Kiemelte, hogy Szerbia és Románia két hagyományosan baráti ország, amelyek az elmúlt 10 évben megkétszerezték a kereskedelmi forgalom volumenét, valamint fontos, közös érdekű energiaprojektekben is együttműködnek, amelyek közül a Vaskapu 3 a legfontosabb.

„Megállapodást kötöttünk a szerb és román gázrendszer összekötésének megvalósításával kapcsolatban is, amely javaslat a kormány előtt van, és várhatóan hamarosan aláírják. Ez az összekapcsolás fontos a gázellátás diverzifikálása és a fogyasztók ellátásának további biztonsága szempontjából. A Homokrévtől (Mokrin) a román határig tartó 12,8 kilométer hosszú szakasz beruházásának értéke 12 millió euró, a kivitelezést 2026-ra tervezzük” – mondta Đedović Handanović.

A román oldalon 85,6 kilométer hosszú az új szerb-román gázvezeték, amelynek megépítéséhez az Európai Unió támogatását is biztosították.

Megtárgyalták a villamosenergia-átviteli kapacitás növelésének terveit is, tekintettel a két ország közötti jelentős villamosenergia-kereskedelem volumenére. Mindkét ország része a balkáni villamosenergia-átviteli folyosónak, és a Beogrid projekt révén a szerb-román határon mintegy 500 megawattal növelnék az átviteli kapacitást.

Románia is részt venne az építkezésben

A román Energiaügyi Minisztérium a román Szabad Európának megerősítette, hogy tárgyalt a szerb féllel a Vaskapu 3 vízerőmű esetleges megépítéséről. A minisztérium ugyanakkor rámutatott, hogy a megbeszélések még kezdeti fázisban vannak, és - jelenleg - még nincs közös román-szerb munkacsoport a projekttel kapcsolatban. Sebastian Burduja román energiaügyi miniszter és szerb kollégája az év elején egy athéni találkozón tárgyalt a projektről. Ezt követően írásbeli levelezés folyt a két fél között.

„A szerb fél tájékoztatta a román feleket arról a szándékáról, hogy felépítse a Vaskapu 3 szivattyús tározós vízerőművet… (Egyrészt) Románia is hajlandó lehet a csatlakozásra, egyenlő részvétellel. Másrészt azonban a környezetre és a hajózhatóságra gyakorolt következményeket is gondosan számításba kell venni, és ezt a projektet a szerb fél csak Romániával szoros együttműködésben valósíthatja meg” – közölte a román Energiaügyi Minisztérium.

Az új földgázszállító vezeték építése tekintetében a projekt előrehaladottabb – tette hozzá a román minisztérium. Az új vezeték biztosítja a kapcsolatot a BRUA földgáz-fővezeték és a szerbiai Homokrév Technológiai Csomópont között. A határt a román oldalon Nagykomlósnál (Comloșu Mare) keresztezi és a BRUA vezetéket Temespéterinél (Petrovaselo) éri el.

A tervek

A szerb elektromos művek, a Elektroprivreda Srbije (EPS) honlapja szerint a Vaskapu 3 egy szivattyús vízerőmű lesz a Duna 1007-es folyamkilométerénél, Dobra falu közelében. A vizet a Vaskapu 1 erőmű felduzzasztott tavából fogják felszivattyúzni két felső tárolómedencébe, azokban az időszakokban, amikor a szerb energiarendszerben áramfelesleg van. Az energiatárolóként funkcionáló vízerőmű a csúcsterhelési napokban termelne áramot. A tervek szerint a Vaskapu 3 rendszerben működő három részerőmű összteljesítménye 2400 megawatt lesz, ami Szerbia teljes éves villamosenergia-termelésének 20 százaléka.

A Vaskapu 3 erőmű két tározótavat alakítana ki
A Vaskapu 3 erőmű két tározótavat alakítana ki
Fotó: EPS

A Vaskapu 3 meghaladja Szerbia igényeit, és regionális vagy európai projektként is értelmezhető – mondta korábban Nikola Rajaković, a Belgrádi Villamosmérnöki Kar professzora, az Energiaszövetség elnöke a Balkan Green Energy Newsnak.

„Jó lenne a régió és Európa igényeinek, kiválóan kiegyensúlyozná a szél- és naperőművek változó termelését. Ez azt jelenti, hogy a finanszírozás is származhat erről az oldalról. Nehéz megbecsülni, hogy ez mennyibe kerülne” – mutatott rá a szakértő.

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter 2022-ben azt montta, hogy az erőmű 2200 megawattos beépített teljesítménnyel, és további 200 megawatt összteljesítményű naperőművel és szélerőművel épülhet meg. A hibrid szivattyús tározós erőmű építésének első szakasza 600 megawatt teljesítményt nyújtana. A Vaskapu 3 építését akkor 2 milliárd euróra becsülte.

Az építkezés megkezdéséhez több akadályt is le kell győzni – sorolja a Bloomberg Adria. Először is egy nagy projektről van szó, amelyet Szerbia egyedül sem anyagilag, sem technikailag nem tudna megvalósítani, többek között azért sem, mert a tervezett vízerőmű a román vízfelhasználást is érinti. A következő probléma, hogy az építkezést a Vaskapu Nemzeti Parkban tervezik. Továbbá megfontolandó, hogy a 2010-ben elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint a vízerőműnek a megépítése 13 évig is eltarthat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Oroszország újabb előrenyomulást jelentett be, de ennek súlyos ára lehet
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 17:04
Magyarország is aláírta a svájci békecsúcs zárónyilatkozatát, Oroszország közben újabb település elfoglalását jelentette be, egy orosz katona pedig mészárszékről beszél. Összefoglaló.
Nemzetközi Vége a svájci békecsúcsnak - kiderült, hogy Magyarország aláírta-e a zárónyilatkozatot
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 15:32
A svájci békecsúcson résztvevő országok közül majdnem mindenki aláírta a záróközleményt, köztük Magyarország is.
Nemzetközi Putyin azt állítja, leülne a békéről tárgyalni - de a feltételek alapján az is lehet, hogy viccelt
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 15:01
Putyin akár le is ülne tárgyalni Ukrajnával a békéről, de olyan feltételekkel, amiket mindenki ésszerűtlennek, abszurdnak, komolytalannak tart a másik oldalon.
Nemzetközi Ki viszi el Putyinnak a Nyugat üzenetét? Hát majd Szijjártó Péter!
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 12:42
Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke és további emberéletek megóvása érdekében készen áll a közvetítésre Oroszország felé - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a svájci békekonferencián.
Nemzetközi Politikai földindulás: százezrek vonultak utcára a szélsőjobb ellen
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 11:51
Negyedmilliós vagy bő félmilliós tüntetés lehetett Franciaországban a szélsőjobb ellen - beindult a választások előtti mozgósítás.
Nemzetközi Kiszivárgott egy dokumentum a békekonferenciáról - ez hozná el a háború végét?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 10:58
Vasárnap is folytatódik a svájci békekonferencia - a kiszivárgott nyilatkozattervezet alapján béke biztosan nem lesz az eredmény. Az USA újabb másfél milliárd dollárt küld - összefoglaló.
Nemzetközi Putyin bedühödött az ukrajnai békecsúcsra
Káncz Csaba | 2024. június 16. 09:32
Ukrajna NATO-csatlakozása kedvezőtlenül hatna Biden újraválasztására, akinek már most is Izrael elhúzódó gázai háborújával és alacsony otthoni megítélésével kell foglalkoznia. A csúcstalálkozó azonban lehetőséget ad arra, hogy Ukrajna helyzete ismét a figyelem középpontjába kerüljön, miután hónapok óta Gáza áll a középpontban. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Ukrajnai békecsúcs: ezt a három témát tárgyalják szombaton
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 18:04
Kína hiányzik a Svájcban szombaton kezdődött ukrajnai békecsúcsról, Putyin szerint a nyugat nem konstruktív a békejavaslataival. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Kukucskálás a filmipar kulisszatitkaiba
Elek Lenke | 2024. június 15. 17:41
A világ egyik legnagyobb üzlete a filmgyártás, amely mára szorosan összefonódott a popzenével, a divattal, a reklámmal. A reflektorok fényes útvesztőiben még a művelt, jó családból való ifjak is elvesztik olykor tájékozódó képességüket. Régen sem volt ez másképp, mára pedig még bonyolultabb lett a helyzet.
Nemzetközi Letette az esküt Szlovákia új elnöke
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 15:53
Peter Pellegrini, Robert Fico Ukrajna-szkeptikus miniszterelnök szövetségese szombaton letette az új szlovák elnöki hivatali esküt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG